Skocz do zawartości

Jaki motocykl ?

godski

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ta mandarynka  ;) na zdjęciu to VFR 800 ? Wygląda mi na CB 500 i też fajną maszyną jest na ryby i na grzyby, na kawę :)

Gratulacje, niech zdrowo wozi.

CB500X 2018 rocznik. W 2019/2020 były zmiany, najważniejsze to koło 19 cali z przodu i większy wyświetlacz. Za to kolory tylko 3 do wyboru (czarny, czerwony i biały) i brak napisu   :o  

Andrzej, pogratulować zakupu!

Oby spełnił Twoje oczekiwania!????

I bezawaryjnie służył...

Vfr 800 to to nie jest, ale obleci ????

Na pewno jest wiele lepszych, szybszych, wygodniejszych maszyn, ale żadna nie wygląda tak jak vfr 800. I pomyśleć, że to już tyle lat się broni i mechanicznie i dizajnersko ????

Kontynuując w temacie Andrzeja...

Sławku, posiadasz takową?????

Od lipca minęło niewiele, a mimo to i ja złapałem bakcyla na tyle, że właśnie się rozglądam za pierwszym poważnym jednośladem- podobnie jak Andrzej.

Dla mnie wybór jest tylko jeden- Honda VFR 800 VTEC!????

Obecna pora roku jest chyba najlepsza na znalezienie tej ,,jedynej'' na dwóch kółkach o czym też wspomnę!????

Edytowane przez Arek X
  • Like 2

Tak sobie pomyślałem ze na 50 urodziny sprawie sobie prezent - motocykl. Miał być kabriolet ale po przemyśleniach odpada.

Kilkanaście lat nie jeździłem ale prawo jazdy kategorii A jest.

Jako że jestem kompletnym laikiem w tej sprawie proszę o podanie typow i uzasadnienie.

Po przejrzeniu forów ustaliłem takie kryteria:

- używka raczej na fakturę Vat, niezbyt duży przebieg i bezwypadkowość.

- 15-25 tys. złotych budżet

- krótkie trasy po mieście i wyjazdy po kraju - może z plecakiem i kuframi

- nie za duża moc i pojemność na początek czyli pojemność 600-900 cm3

Na razie moim wyborem jest turystyczny Suzuki DL 650 (VStrom).

Jako że jestem kompletnym laikiem w tej sprawie proszę o podanie typów i uzasadnienie.

Andrzej do zobaczenia na trasie :)  :)  :) . :clappinghands:  :clappinghands:  :clappinghands: .

post-45918-0-77600700-1602526646_thumb.jpg   LwG :rockon:  :rockon:  :rockon:

• Like 5

Od prawie trzydziestu lat zawsze mam motocykl. Były różne sprzęty od WSK, Jawy, poprzez Kawasaki GPZ500S (pierwsza japonia) poprzez CBR, HD, KTM, XLR....

Obecnie posiadam CB500X z 2020 r i powiem Wam, że jak wsiadam to śmieję się do siebie bo taką radość ten motocykl daje. Generalnie za łatwość prowadzenia, pozycję na nim, funkcjonalność (nie miałem jeszcze motocykla gdzie by tak lekko sprzęgło chodziło ;)).

Są szybsze motocykle, większe ale jak chcesz wyskoczyć za miasto czy szybko przez nie przejechać (super wąski i zwinny) a raz czy dwa razy do roku pojechać do jakiejś Albanii czy Norwegi to też się nada (solo raczej)

Gratuluję zakupu i będzie pan zadowolony.... :)   a jak za parę lat kupisz AT czy GS będziesz ciepło wspominał CB500X.

LWG

• Like 2

Od prawie trzydziestu lat zawsze mam motocykl. Były różne sprzęty od WSK, Jawy, poprzez Kawasaki GPZ500S (pierwsza japonia) poprzez CBR, HD, KTM, XLR....

Obecnie posiadam CB500X z 2020 r i powiem Wam, że jak wsiadam to śmieję się do siebie bo taką radość ten motocykl daje. Generalnie za łatwość prowadzenia, pozycję na nim, funkcjonalność (nie miałem jeszcze motocykla gdzie by tak lekko sprzęgło chodziło ;)).

Są szybsze motocykle, większe ale jak chcesz wyskoczyć za miasto czy szybko przez nie przejechać (super wąski i zwinny) a raz czy dwa razy do roku pojechać do jakiejś Albanii czy Norwegi to też się nada (solo raczej)

Gratuluję zakupu i będzie pan zadowolony.... :)   a jak za parę lat kupisz AT czy GS będziesz ciepło wspominał CB500X.

LWG

Rok produkcji? Zastanawiam się w co moją wyposażyć.

Na razie gratis dostałem :

- grzane manetki

- osłony rąk

- osłona chłodnicy

- centralny kufer

Idą regulowane klamki bo oryginalne to beznadzieja. Dojdą też gmole, gniazdo usb, osłona silnika i uchwyt telefonu.

Edytowane przez godski

Ciekawy gadżet Józku...

Wypróbowałeś go w praktyce?

Osobiście nie mam zamiaru w przyszłym sezonie wyjeżdżać poza granice naszej pięknej Ojczyzny ( bo jest tu gdzie jeździć i co oglądać), ale guma to strzelić może i kilometr od chałupy

Jeszcze nie miałem okazji i lepiej bym jej nie miał...

Często tak bywa, że jak jesteś przygotowany to nic się nie wydarzy. Jadąc widziałem już jak jechali na dwa moto i jeden stał na stopkach pilnowany przez plecaczka, natomiast kierowca z kumplem pojechali z kołem. Oczywiście zatrzymałem się by udzielić ewentualnej pomocy czy rady i otrzymałem niniejszą informację.

Gorzej natomiast jak jedziesz sam, ja często jadę w takie trasy że nie widać żywej duszy...

Jak masz zestaw to jesteś w stanie na drodze naprawić. Szukaj w weekend zakładu wulkanizacyjnego :D  :D :D . 

Szczęścia życzę, dlatego mam zestaw z 3-ma nabojami CO2 w razie draki, jestem w stanie nawet kogoś poratować

• Like 1

W myśl zasady ,,lepiej mieć i nie potrzebować...''

Podchodzę podobnie do tematu gdyż nie znasz dnia ani godziny.????

Choć ja planuję jeździć tylko z plecakiem- kufry jakoś do mnie nie przemawiają, ewentualnie tankbag- to miejsce na tego typu gadżety będzie wygospodarowane napewno.

Do tego jakiś disclock z alarmem i przypominajka w przypadku jakiegoś szybkiego zwiedzania.

Na chwilę obecną plecak jest takowy????

22 litra pojemności.

post-50961-0-77719000-1602578040_thumb.jpg

Co jeszcze warto zabrać w trasę?

Nie myślę o prowiancie- bo gastronomia jakaś zawsze się znajdzie????

• Like 1

No bezpieczniki, żarówki, jakiś śrubokręt, kilka kluczy oczkowych i imbusowych, kombinerki by gwoździa z opony wyciągnąć, trytytki, o mini apteczce nie wspomnę :) .

Plecaczek też się przydaje :lol:  :lol: :lol: .

Mój jest jak przypominacz bezpieczeństwa - wali w plery jak manetkę zbyt odkręcę albo blisko się trzymam. 

• Like 1

No bezpieczniki, żarówki, jakiś śrubokręt, kilka kluczy oczkowych i imbusowych, kombinerki by gwoździa z opony wyciągnąć, trytytki, o mini apteczce nie wspomnę :) .

Plecaczek też się przydaje [emoji38] [emoji38] [emoji38] .

Mój jest jak przypominacz bezpieczeństwa - wali w plery jak manetkę zbyt odkręcę albo blisko się trzymam.

Dobrze że jak kilkanaście lat temu jeszcze ganiałem "ścigaczem" po włoskich Dolomitach nie miałem miejsca na to całe wyposażenie. Pod kanapę mieścił się tylko mały aparat fotograficzny a pod kombinezon dokumenty, komórka i żółw na plecy [emoji16]

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Dobrze że jak kilkanaście lat temu jeszcze ganiałem "ścigaczem" po włoskich Dolomitach nie miałem miejsca na to całe wyposażenie. Pod kanapę mieścił się tylko mały aparat fotograficzny a pod kombinezon dokumenty, komórka i żółw na plecy [emoji16]

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

To wszystko jest indywidualne podejście do tematu.

Nie musisz nic mieć, tylko w razie prostego "W" jesteś w czarnej d....e :D .

• Like 1

A może zamiast tego mała pompka plus zestaw łatka w płynie ?

Teraz inny temat. 

Złodzieje kradną motocykle, spaliny itd. 

AC czy nie? A jeśli nie to blokada na tarcze z alarmem i co jeszcze?

Edytowane przez godski
  • Like 1

Dużo zależy od posiadanego miejsca w/na motocyklu.

Mając kufry nie ma tematu.

Ale ich nie mając trzeba kombinować, minimalizować maksymalnie wyposażenie- tak jak ja????

Dlatego pytam ,,starych wyjadaczy'' co jeszcze i w jakiej postaci...?????

Andrzeju, też dużo myślałem o zabezpieczeniu jednośladu w garażu.

Systemy drogawe jak dla mnie, pod 1000zł- Abus były na celowniku.

I stanęło na samym disclocku z alarmem, który będzie brany też w trasę.

A to dlatego, że mam garaż dwu-stanowiskowy i moto będzie zastawiane autami.

Jak zawiną to wszystko!????

AC wg mnie też nie jest głupim rozwiązaniem- śpisz spokojnie.

Choć plotka głosi, że w przypadku jednośladów składka jest dość droga.

W trasę będę brał też dwie linki rowerowe na szyfr- by zapiąć kask i kurtkę w przypadku jakiegoś zwiedzania czy dłuższego postoju na kawę np????

Dużo zależy od posiadanego miejsca w/na motocyklu.

Mając kufry nie ma tematu.

Ale ich nie mając trzeba kombinować, minimalizować maksymalnie wyposażenie- tak jak ja

Dlatego pytam ,,starych wyjadaczy'' co jeszcze i w jakiej postaci...?

Andrzeju, też dużo myślałem o zabezpieczeniu jednośladu w garażu.

Systemy drogawe jak dla mnie, pod 1000zł- Abus były na celowniku.

I stanęło na samym disclocku z alarmem, który będzie brany też w trasę.

A to dlatego, że mam garaż dwu-stanowiskowy i moto będzie zastawiane autami.

Jak zawiną to wszystko!

AC wg mnie też nie jest głupim rozwiązaniem- śpisz spokojnie.

Choć plotka głosi, że w przypadku jednośladów składka jest dość droga.

W trasę będę brał też dwie linki rowerowe na szyfr- by zapiąć kask i kurtkę w przypadku jakiegoś zwiedzania czy dłuższego postoju na kawę np

Tak jak mówisz.

Dobre są do tego linki na szyfr Pacsafe.

• Like 1

W piątek zdałem egzamin praktyczny na kategorię 'A' i dołączyłem do grona motocyklistów. Rozglądam się za pierwszym sprzętem. Najbardziej przypadają mi do gustu nakedy. Użytkował ktoś może Yamahę Fz6n, Bandita 600, GSR600? A może jest jakis inny ciekawy motocykl na rozpoczęcie przygody z poważniejszymi jednośladami?