GREK Opublikowano 7 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 Witam Panowie Czy ktoś z was miał przyjemności używać tej ze wędki Shimano .Jak się ma zakres przynęt rzeczywisty do tego z katalogu .Jak pracuje blank pod ryba .Generalnie wrażenia z używania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 8 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 Przedrukuję tylko sms od mojego klienta: "Czesc mialem duzo spinningow st. Croix graphiteleader lureleader ale ten lunamis bije wszystko" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 8 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 Taka stuningowana Dialuna Bardzo fajne kije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz1000 Opublikowano 8 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 Przedrukuję tylko sms od mojego klienta: "Czesc mialem duzo spinningow st. Croix graphiteleader lureleader ale ten lunamis bije wszystko" Macałem niedawno jeden, bo kolega właśnie nabył i napaliłem się, przejrzałem oferty, ale niestety dla mnie mają wadę, są zbyt długie, bo po prostu wolę króciaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bho70 Opublikowano 9 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2020 Zależy kto co lubi. Dla mnie ta wędka jest jak szpada. Szybka (a może i troszkę więcej niż szybka), czuła i lekka. Mam 2,59 6-25 g. Pierwsze co rzuciło mi się w oczy przy testowaniu (to moje osobiste odczucie) to to z jaką mocą katapultowała przynętę (Gumy 4,5 cala na główce 12,5 g i 15 g). Ciężej nie rzucałem. W opisie jest że przy jigowaniu maksymalny ciężar przynęty to 32g. Największa rybka wyciągnięta na tą wędkę to sandacz 77 cm nie była wyzwaniem dla tej wędki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GREK Opublikowano 9 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2020 Wielki dzięki Romek powiedz proszę jak ona pracuje (jak głęboko ) inna sprawa która mnie interesuje to rękojeści je długości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bho70 Opublikowano 9 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2020 Wielki dzięki Romek powiedz proszę jak ona pracuje (jak głęboko ) inna sprawa która mnie interesuje to rękojeści je długości Mały test przy pomocy żony, nad wodą za bardzo się nie zastanawiałem jaka jest ta wędka.Wchodzi głęboko w parabolę ale nie tak szybko jak St.Croix Avid AVS86MF2 czuje się w porównaniu do tej wędki że ma w sobie więcej szybkości, jest tak jakby bardziej sucha nie tak kluchowata jak Avid. Wygiąłem jeszcze sobie SG Finezze Lure 12-35 i ta już nie idzie w parabolę tylko szczyt pracuje.Może to moje takie wrażenie ale tak jakby pod mniejszym obciążeniem pracuje szczytem a potem w miarę wzrostu obciążenia wchodzi w parabolę. Tak jakby przy operowaniu przynętą miała dobrą szybkość, a potem z obciążeniem pracuje na całej długości.Cały dolnik to 45 cm. Od góry do stopki 10 i 35 od stopki w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GREK Opublikowano 9 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2020 Dziękuję bardzo za podzielenie się wiedza i odczuciami . miłego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatB Opublikowano 9 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2020 A jak wygląda praca dołem? Czy startuje od 5-7 g? Czy machałeś czymś ala boleniowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bho70 Opublikowano 9 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2020 A jak wygląda praca dołem? Czy startuje od 5-7 g? Czy machałeś czymś ala boleniowym?W weekend jak będzie sprzyjająca pogoda i chęci spróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 10 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2020 (edytowane) Zamówiłem oczko słabszą wersję na bolenie, jeśli powyższy opis jest zgodny z rzeczywistością to dobrze, że nie zdecydowałem się na wersję do 25g, byłaby zbyt ostra. Edytowane 10 Lipca 2020 przez guciolucky 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 10 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2020 Będziesz musiał mnie nawiedzić z tym kijem bo też się zastanawiałem nad nim. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatB Opublikowano 10 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2020 Szkoda tylko, że rozmiarówka na nasz rynek jest tak okrojona. Sprowadzenie kija z JP swoje kosztuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 10 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2020 Czy ktoś, kto „przerobił” Dialunę i Lunamisa może potwierdzić lub zaprzeczyć, że oba kije zbudowane są na tych samych blankach, a jedynie inaczej uzbrojone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bho70 Opublikowano 10 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2020 (edytowane) Czy ktoś, kto „przerobił” Dialunę i Lunamisa może potwierdzić lub zaprzeczyć, że oba kije zbudowane są na tych samych blankach, a jedynie inaczej uzbrojone?W/g opisów to inne blanki.Technologie zawarte w blankach Dialuny Spiral X oraz Hi-Power X.W blankach Lunamis to Spiral X Core, Hi-Power X oraz Nano Pitch i Musclecarbon.http://fish.shimano.com.sg/content/fish/asia/sg/en/homepage/Learn/Articles/RodTechnologies.html PS.W niektórych modelach Dialuny jest technologia Musclecarbon. Edytowane 10 Lipca 2020 przez bho70 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GREK Opublikowano 10 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2020 (edytowane) Tyle tej technologi ze trzeba będzie sobie kopic rękawiczki do łowienia Edytowane 10 Lipca 2020 przez GREK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 11 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2020 (edytowane) Mam i D i L.W moich egzemplarzach D jest lakierowane. L nielakierowane.Reszta, o ile, może będzie widoczna na fotkach (Dialuna niżej): https://photos.app.goo.gl/Nbawvzeh1MFe1WJN6 PS.Lunamis wciąż nie rozdziewiczony, więc nie pytajcie Edytowane 11 Lipca 2020 przez popper 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 11 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2020 Jak dostanę Lunamisa w poniedziałek to w piątek będzie wiadomo co jest wart... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 14 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2020 Świeżo po rozpakowaniu... Zalety: faktycznie lekki, przelotki poza wejściową fuji sic titanium, pierścienie o dużych średnicach tak samo i szczytowa, uchwyt ładny i lekki, niezła pianka, fajna rękojeść całkiem dobrze wykonana i spasowana. Blank średniozbieżny, charakterystyka dość zbliżona do matagi super seabass TR96 ale w porównaniu z nim wyraźnie mniej zbieżny z bardziej reaktywnym dolnikiem. Ugięcie progresywne i głębokie, blank szybki, bardzo sprężysty, lekkie poczucie suchości. Wady: Przelotka wejściową klasy PB minima, która od razu kwalifikuje się do wymiany, wkład z blachy i to blachy praktycznie nie polerowanej, szkoda zniszczyć plecionkę, typowa oszczędność, której przy tej cenie wędki nie powinno być! Tu ewidentnie Shimano pokazuje fucka klientowi, tragedia..., zamek uchwytu choć wygodny i fajny to jednak nie domyka się na stopce Vańka z którym Shimano zaleca współpracę. Omotki i tipety są na dolniku kiepskie a na szczytówce fatalne jak w wędce 10X tańszej i tu Shimano może uczyć się od naszych rodbuilderów. Tyle na sucho..., biorę dętkę i śmigam nad jezioro zobaczyć jak spisuje się w akcji. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 14 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2020 Omotki i tipety są na dolniku kiepskie a na szczytówce fatalne jak w wędce 10X tańszej i tu Shimano może uczyć się od naszych rodbuilderów. Być może Shimano wyciąga wnioski z naszego forum a konkretnie z wątku o wędkach st croix..Skoro są nadlewki i pęknięcia lakieru (czego nie życzę) to tak właśnie powinno być w wędkach za 1,5k i droższych i specjalnie tak zostało zaprojektowane przez najwybitniejszych specjalistów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mohave Opublikowano 14 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2020 (edytowane) Dopiero czytając ten wątek zdałem sobie sprawę, że występują też Lunamisy w wersji dla ubogich Mam Lunamisa S-86M od ubiegłego tygodnia i wad nie stwierdziłem. Znakomita wejściowa przelotka Shimano Titanium X. Jaka szkoda, że cała wędka nie jest w nie uzbrojona! I to jest właśnie oszczędność! Z tego co się orientuję,to posiada je tylko najwyższa seria spinningów Shimano, bodajże Exscence. Świetnie położone omotki, podobnie jak np. w Daiko Featherweight, tak jak lubię Ogólnie, wykonanie znakomite. Nie ma żadnych pęknięć lakieru. Porównanie do St. Croix to obelga dla tej wędki. Malkontentom proponuję od razu oddać do pracowni, byle jakiej, aby do pracowni . Tam usuną pierwszą przelotkę i zastąpią ją Fuji, zeszlifują oplot, bo przecież ma być gładko i lżej. W uchwycie można też zamontować łożysko, a może nawet dwa?! No i koniecznie należy skrócić rękojeść o 1 cm. A tak na poważnie, to ładnych kilkanaście lat nie łowiłem czymś równie dobrym i jednocześnie ładnym, jak ten Lunamis. Dodam, że należę do tych, którzy sporo wędek z najwyższej półki przerzucili, jestem wyczulony na niuanse i byle co mnie nie zachwyca. Nad wodą też bajka. Świetne parametry rzutowe, ugięcie takie jakie lubię. Żadnego poczucia suchości, w przeciwieństwie np. do Graphiteleader Silverado. Ogólnie rzecz biorąc, kupiłem znakomity, rzeczny uniwersał. I szczerze go jako taki polecam.No i dodatkowa satysfakcja. Żadna pracownia takiej wędki nie wykona Edytowane 14 Lipca 2020 przez mohave 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bho70 Opublikowano 14 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2020 Troszeczkę zaoponowałbym jeśli chodzi o wypowiedź kolegi guciolucky. Przelotka szczytowa może nie jest najwyższych lotów, patent shimano, ale jej wkład jest wypolerowany i błyszczy jak w koziej d... diament. Może jakiś wadliwy egzemplarz się trafił u mnie jest gładziutki jak lustro.A jeśli się tyczy zamka, tak ma być im grubsza stopka tym większa szczelina a to dlatego że jakby się trafił kołowrotek z cieńszą stopką to nie byłoby szansy odpowiednio zblokować go (tak mi się przynajmniej wydaje że nie może idealnie pasować do wszystkich stopek). Porównałem sobie Poisona Adrenę i tak samo zamek nie domyka się do końca.Co do spasowania go z kołowrotkiem Vanquish to chyba nie ta wędka pod ten kołowrotek, ja doczytałem się że albo Stella albo TP. Vanquish raczej do lekkich zastosowań. Ta wędka dedykowana była pod morskie ryby (no oczywiście nie pod tuńczyki )Co do omotek to się zgodzę nie są takie jak u naszych rodbuilderów, ale jaki to ma wpływa na użytkowanie wędki? To ma spełniać swoje zadanie. Nie jest popękany lakier są estetycznie estetycznie wykończone, może bez finezji, ale czy to ma jakieś znaczenie. To tylko moje odczucia. Mam nadzieję że nie uraziłem wcześniejszego recenzenta. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 14 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2020 Słuchajcie, nie ma żadnej różnicy między rozmiarem stopki shimano ogólnie w rozmiarze 1000, c2000, 2500/c3000 i nawet 4000. Są takie same po prostu body robi się większe i tyle. Argument że wędka nie jest dla vanka a dla stelli jest błędny bo stopki są identyczne.Pozdo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 14 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2020 @guciolucky Którego modelu dotyczy Twój opis? S90L ? Z jakim rozmiarem Vańka sparowałeś kij? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 14 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2020 (edytowane) Wrażenia po łowieniu: Wędka rzuca fajnie, zakres przynęt jest dość wąski ja określiłbym go na 12-20g. Przynęty można ładować z pełną mocą bez obawy o uszkodzenie blanku. Dość duże ringi i mała ich ilość, 8szt wraz z tip topem, mega długi stożek na 4ch przelotkach i krótki tunel robią robotę choć z racji cienkich ścianek, mięsa jest niewiele i siłę trzeba włożyć aby uzyskać dystans. Czułość zadowalająca ale nie zrywa papy z dachu, wędka dobrze obsługuje gumolit i bezsterowce więc w moim odczuciu można by zakwalifikować jako uniwersał boleniowo/sandaczowy. Ugięcie płynne, głębokie, wzorowe. Szczytówka mocna, nabita, nie klęka pod woblerami. Moje założenia: Lekki kij do łowienia jeziorowych boleni z belly na dużych dystansach. Wraz z Vańkiem 3000HGM tworzą przyjemny, lekki a jednocześnie mocny zestaw. Podsumowanie: Lekka, mocna, szybka, wędka mieszcząca się w zakresie moich potrzeb. Generalnie wolałbym kupić blank i uzbroić nieco inaczej. Niemniej kij opisany prawidłowo, moc określę jako 12lb. Model S90L Bolenie dzisiaj nie pokazały się ani na chwilę więc łowiłem okonki... Edytowane 14 Lipca 2020 przez guciolucky 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi