Skocz do zawartości

Wędka Shimano Lunamis 2020

GREK

Rekomendowane odpowiedzi

Wrażenia po łowieniu:

Wędka rzuca fajnie, zakres przynęt jest dość wąski ja określiłbym go na 12-20g. 

Aż tak słabo z praca z lekkimi wabikami? Sam się nad tym modelem zastanawiałem ale jak tak to wygląda to odpuszczę. Czy ktoś ma jakieś inne od zacytowanych obserwacje w tym temacie?

Edytowane przez MatB

Zanim przeczytałem pierwszą opinię kolegi o modelu do 25g, bałem się czy aby to indonezyjskie 20g nie jest jak japońskie 20g ale okazuje się, że to mocne i sztywne kije. Zasadniczo nie dziwi mnie to bo mają służyć do rzucania ciężkimi pilkami w morze. Nie są to wędki pod woblery kleniowe, pstrągowe lub inne nieloty są to wędki do siłowego miotania bezsterowcami, blachami i wszystkim co chętnie lata. Wędka ładuje się ale wymaga to odpowiedniej masy przynęty i techniki "za siebie", dokładnie można to sobie pooglądać na filmach i jest to zgodne z rzeczywistością. Na pewno nie są to wędki dla każdego i nie są to kije typu tzw lekki czy średnio lekki rzeczny uniwersał. Jako wędka, która pogodzi sandacza i bolenia na pewno się sprawdzi. 

• Like 4

• 5 miesięcy temu...

A ja cały czas mam wyobrażenie ( niestety tylko ono ) , jak to carbon monocoque rezonuje w łapie niebywale w ogólnie pojętych technikach jigowych i ich wszelkich subtelnościach. Chociaż wszystkie kijki mam w piance jakby co i również doceniam,  zmieniać specjalnie nie chcę . 

Edytowane przez malinabar

Bartek, zapewniam Cię, że nic tam nie rezonuje poza fantazją. Dobry blank to podstawa, reszta jest tylko wytworem wyobraźni o efekcie jaki chcielibyśmy uzyskać... Zawsze aktualne jest powiedzonko, że z gówna bata nie ukręcisz. Dobry węgiel, mała zbieżność, odpowiednio gruba ścianka... Rezonans grip tego nie poprawi ani pianka nie pogorszy :)

• Like 2

Oki, nie mam też specjalnie ciśnienia,  żeby to aż tak strasznie sprawdzać , bo moje narzędzia działają super . I tak  jak o tym , że pianka tego nie pogorszy jestem również przekonany tak o tym,  że rezonans grip tego nie poprawi się wahom  ;)  :D . Ale będę się słuchał Twoich rad w przekonaniu , że to wszystko sprowadza się do jakości węglowej rurki . Zaczynają się kombinacje sprzętowe . Dobrze , że wirtualne . Winter is coming ewidentnie ...

• Like 1

Sprawdziłem wszystkie dostępne rozwiązania w interesującym nas zakresie i wiem, że dobra rurka załatwia sprawę a żaden rezonans nawet ten japoński nic zupełnie nie wnosi poza efektem wizualnofantazyjnym :), który oczywiście też ma jakieś uzasadnienie i może być równie ważny w zależności od potrzeb.

• 3 tygodnie później...

witam chcialbym sie podepnac pod temat,czy ktos uzywal juz zodiasa z 2020 chodzi  o model 5-15 213cm spin

szukam czegos w tej cenie mniej wiecej co zasygnalizuje mi opad w lapie w nocy przy glowce 5-7gr i gumie okolo 10cm przy dobrych warunkach pogodowych bez wiatru

chodzi o nocne  sandacze;)

• 2 tygodnie później...

Strasznie się dzisiaj podpaliłem na ten kij, konkretnie na model 90L.Juz widziałem siebie, jak łowię nim sandacze na przelewach. Na szczęście trafiłem na ten wątek i ostudziło mój zapał praktycznie do zera. Pamiętam Morethany od Daiwy jakie posiadałem, one też były reklamowane jak koleś wali nimi pikerami w morze, owszem kije do blach czy do gum świetne, ale do wobkow zupełnie się nie nadawały.Szkoda bo kijek mega mi się spodobał ????

• 1 rok później...

Hej, mam model krótszy. Co chce wiedzieć?

Hej, od ilu realnie startuje i kiedy kończy się komfort, jaką ma akcje, jak zachowuje się pod obciążeniem? Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie pod kątem łowienia boleni (cykady 17-29g i deep runnery do 8cm) oraz sandacze na woblery i od biedy czasami jakiś gumiś na lekkiej główce :)