piethras Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2022 Hej, od ilu realnie startuje i kiedy kończy się komfort, jaką ma akcje, jak zachowuje się pod obciążeniem? Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie pod kątem łowienia boleni (cykady 17-29g i deep runnery do 8cm) oraz sandacze na woblery i od biedy czasami jakiś gumiś na lekkiej główce startuje od 10 gram, łowiłem do 35 gram masy całkowitej przynęty, akcja fast (nie jest to typowy xfast jak dla mnie), ugięcie progresywne. Bardzo miły kijek pod sandacze. Ja na wobki nim nie łowiłem, ale model 2.9 metra pewnie będzie bardziej się nadawał na twarde przynęty niż krótszy z racji długości i moim zdaniem większej spolegliwości.Do przynęt co opisałeś powinien być gites. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonardo da Vinci Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2023 (edytowane) Myślę nad wersją 2.59, 7-35.Docelowo pod szczupaki, łowię głównie na obrotówki 5, czasami 6.Pytania dla posiadaczy wędki:1. Nada się pod takie łowienie?2. Czy kij nada się do łowienia sandaczy z opadu ? (widziałem odpowiedź Kolegi Piethrasa, pytanie czy ktoś jeszcze jest w stanie podzielić się opinią ?) Edytowane 23 Marca 2023 przez Leonardo da Vinci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2023 (edytowane) Z tą spolegliwiścią Lunamisa, ostrożność zalecam. Wersję 2,9 używam do pogoni za morską trocią ale... Ja tak lubię. To jednak szybki kijek.Do obrotki i woblera szukałbym coś o akcji, opisywanej na wschodzie, jako regular-fast.Nie wiem na 100% ale bardziej bym tu widział Dialunę lub mocniejsze wersje Major Craft. Kiedyś miałem takiego, w nieco krótszej wersji, czyli KGL-762ML/B 7'6" 7-28 REGULAR FAST myślę, że spełniłby oczegiwania, o ile kryterium długości nie koliduje. Edytowane 23 Marca 2023 przez popper 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander58 Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2023 mam drugi sezon. biore nad wodę tylko ją chce połowić okonia to wytrzuje każde branie. łowiłem sandacze, bolenie .też łowie na cykady 15, 25 gr łowisko to wisła w ten weekend zaliczyłem dwa bolenie 80cm. jest bardzo dobra. polecałbym troche dołożyć zrobić wędke na zamówieni na dobrym blanku i napewno będzie jeszcze lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2023 Myślę nad wersją 2.59, 7-35.Docelowo pod szczupaki, łowię głównie na obrotówki 5, czasami 6. Pytania dla posiadaczy wędki:1. Nada się pod takie łowienie?2. Czy kij nada się do łowienia sandaczy z opadu ? (widziałem odpowiedź Kolegi Piethrasa, pytanie czy ktoś jeszcze jest w stanie podzielić się opinią ?)Xzoga Shitenno Sr-g 82m lub 76mh.Cały czas pchasz się w te fabryczne kije :-)Poczytaj sobie o tych Zośkach.Jedna i druga ogarnie Ci potrzeby.Szybsza i mocniejsza i jest 76mh.82m wpisuje się idealnie w te obrotówki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bho70 Opublikowano 23 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2023 Myślę nad wersją 2.59, 7-35.Docelowo pod szczupaki, łowię głównie na obrotówki 5, czasami 6. Pytania dla posiadaczy wędki:1. Nada się pod takie łowienie?2. Czy kij nada się do łowienia sandaczy z opadu ? (widziałem odpowiedź Kolegi Piethrasa, pytanie czy ktoś jeszcze jest w stanie podzielić się opinią ?)Mam 6-25 i 7-35. Oba kije na szczupaka ok. Powiem tylko że z mojego doświadczenia z powodzeniem wystarczyłby Ci ten 6-25. Ten mocniejszy to tylko do opadu na ciężko, może nawet na sandacze za "ciężki" ten kij. Na pierwszym z powodzeniem zakładam główki 20-25g i jest ok, max masa w jigowaniu w/g opisu wynosi 32g. No i może ten mocniejszy jest za mocny, zauważalnie sztywniejszy niż ten pierwszy do obrotówek i woblerów. Są to kije morskie a więc przeznaczone na ryby które więcej dają popalić tak że na szczupaka wystarczą.Oba kije są warte tych pieniędzy.Broń dalekiego zasięgu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonardo da Vinci Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Pytanie jaki kołowrotek dopasować do wersji 2.59, cw 7-35 ?Ktoś próbował Shimano stradic 4000 fl ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Ale już wędzisko Shimano masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aztekaztecki Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Ja wersję do 25g (chyba 279cm, nie pamiętam) mam spasowaną z Twin Powerem XD w rozmiarze 4000. Lekko, gładko i z zapasem mocy. W tamtym sezonie na PZW na tym zestawie wyciągnąłem metrowego szczupaka, ale Duńskie trocie dawały mu bardziej popalić. Stradica 4000fl też miałem z nim spasowanego przez 2 tygodnie, chyba był minimalnie cięższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 30 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2023 Czy lunamisy i dialuny mają podobną akcje? Czy któreś modele są zdecydowanie szybsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 30 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2023 Lunamis-y są szybsze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 12 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 Mam pytanie, jaką wagę powinien mieć kołowrotek żeby fajnie wyważył model 274 do 25g? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 13 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 Mam co prawda dłuższy model 290 z podpiętą Stellą 4000 czyli jakieś 270 gramów. Może trochę leci na pysk z tym że dramatu nie ma. Pozostaje tylko pytanie czy waga kołowrotka ma realny wpływ na wyważenie zestawu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 13 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 Wszystkie kwestie z wyważaniem powinny się rozpocząć od pytania o indywidualne preferencje w trzymaniu wędki. Jeśli stopka spoczywa po środku palców to kołowrotek nic nie wyważa. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 13 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 Moim zdaniem środek ciężkości narzędzia jakim jest wędka z kołowrotkiem przesuwa się zależnie od wagi kołowrotka.Niezależnie od chwytu jaki stosujemy.Inaczej mówiąc z lekkim kołowrotkiem środek ciężkości jest dalej od chwytu (tu mówimy że zestaw leci na twarz) a z cięższym kołowrotkiem bliżej chwytu. Tu można powiedzieć o lepszym wyważeniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Głównie chodziło mi o informację, jaka waga kołowrotka musi być żeby nie leciał na pysk model do 25g Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Wszystko zależy od punktu podparcia (trzymania) a także pozycji kija - opuszczony, trzymany poziomo lub uniesiony. W każdym przypadku "wyważony" będzie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 (edytowane) Wszystko zależy od punktu podparcia (trzymania) a także pozycji kija - opuszczony, trzymany poziomo lub uniesiony. W każdym przypadku "wyważony" będzie inaczej.Uznajmy że najwygodniejsza dla wędkarza sytuacja to taka w której kij w poziomie przy punkcie podparcia możliwie najbliżej środka stopki nie leci na pysk. Da się tak z tym kijem? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro Edytowane 14 Listopada 2023 przez Sławek.Sobolewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 (edytowane) Sławek, tak się nie da z tym kijem i większością innych. Przecież nie przykręcisz do lekkiego kija, starego emblema 4000? Swoją drogą to jest lekki kij i jego lecenie na pysk nie zrobi Ci krzywdy Z resztą co to za różnica...? Przy obecnym przerybieniu naszych wód, praktycznie co rzut masz rybę, połowisz pół godziny i idziesz do domu, ile dasz rady holować te wielkie kabany? Edytowane 17 Listopada 2023 przez guciolucky 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 18 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 Sławek, tak się nie da z tym kijem i większością innych. Przecież nie przykręcisz do lekkiego kija, starego emblema 4000? Swoją drogą to jest lekki kij i jego lecenie na pysk nie zrobi Ci krzywdy Z resztą co to za różnica...? Przy obecnym przerybieniu naszych wód, praktycznie co rzut masz rybę, połowisz pół godziny i idziesz do domu, ile dasz rady holować te wielkie kabany?[emoji1787] Kuba, pamiętam jak dziś wypowiedź tego miłego Pana przy okazji naszej wizyty w związku. Definitywnie jest przerybione. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 19 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2023 Moim zdaniem środek ciężkości narzędzia jakim jest wędka z kołowrotkiem przesuwa się zależnie od wagi kołowrotka.Niezależnie od chwytu jaki stosujemy.Inaczej mówiąc z lekkim kołowrotkiem środek ciężkości jest dalej od chwytu (tu mówimy że zestaw leci na twarz) a z cięższym kołowrotkiem bliżej chwytu. Tu można powiedzieć o lepszym wyważeniu). a robiłeś może kiedy doświadczenie, o ile przesuwa się środek ciężkości zestawu wraz z dokładaniem kolejnych gramów do kołowrotka? polecam co do chwytu, ma decydujące znaczenie.....trzymając całą dłoń powyżej stopki, za foregrip, można się trwale i na zawsze uwolnić od legendarnego 'wyważania zestawu kołowrotkiem', co jest ślepą uliczką i bzdurą.....źle zbudowany kij leci na pysk i ratowanie go zbyt ciężkim kołowrotkiem to niestety duży błąd, zdecydowanie lepiej popracować nad zmianą przyzwyczajeń co do chwytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 19 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2023 a robiłeś może kiedy doświadczenie, o ile przesuwa się środek ciężkości zestawu wraz z dokładaniem kolejnych gramów do kołowrotka? polecam co do chwytu, ma decydujące znaczenie.....trzymając całą dłoń powyżej stopki, za foregrip, można się trwale i na zawsze uwolnić od legendarnego 'wyważania zestawu kołowrotkiem', co jest ślepą uliczką i bzdurą.....źle zbudowany kij leci na pysk i ratowanie go zbyt ciężkim kołowrotkiem to niestety duży błąd, zdecydowanie lepiej popracować nad zmianą przyzwyczajeń co do chwytu Takiego doświadczenia nie robiłem. Ale dziwi mnie bezsensowne twierdzenie o wyważeniu samej wędki spiningowej jakby się łowiło bez kołowrotka.Moim zdaniem sensowne jest mówienie o wyważeniu kija z kołowrotkiem bo tylko tak się łowi metodą spinningową! I nie piszę też że kołowrotkiem (jego wielkością) wyważy się zestaw. Piszę że zależnie od wagi młynka, środek ciężkości całości się zmienia! Co do chwytu. Jeśli przez 40 lat łowię chwytem który uważam za optymalny a w jakimś zestawie nie udaje mi się go zastosować to raczej zmienię wędkę niż chwyt. Polecasz trzymanie za foregrip. Rozumiem że tylko w czasie zwijania przynęty. Bo już rzucać to tak się raczej nie da. Chyba że jakąś karkołomną techniką.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 19 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2023 (edytowane) środek ciężkości się zmienia.....i to jest ciekawe, o ile.....gdy sprawdzisz, może zadasz sobie pytanie, czy dla centymetra czy dwóch bliżej dłoni, warto przykręcać kołowrotek kilkadziesiąt gramów masywniejszy sam zmieniłem sposób trzymania po dobrych 30 latach wędkowania, przez Avida 90MHF2, który jest fatalnie (ciężko) uzbrojony, ma za to cudowny (jak się później okazało) foregrip.....dzięki temu mogę sobie pozwolić na najlżejszy (z rozsądnych rozmiarem) kołowrotek, nie ma to znaczenia dla 'wyważenia', ma za to znaczenie dla komfortu a rzuty są równie poprawne, jak przy trzymaniu dłoni z palcami między stopką kołowrotka.....dwa sezony mnie to kosztowało, ale nie żałuję żadnego zepsutego rzutu podczas nauki.....dłoń i tak opiera się najczęściej na stopce, tyle że od góry, nie ma najmniejszego problemu.....chyba tylko taki, że nie ma szans, by wrócić do starego sposobu trzymania.....no i odpadają kije bez fore, czy z fore ruchomym, którym dokręca się kołowrotek od góry Edytowane 19 Listopada 2023 przez cristovo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 20 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 (edytowane) @Cristovo ma rację. Jeśli natomiast chodzi o chwyt to kwestia indywidualna, sam zmieniam chwyt wielokrotnie w trakcie łowienia, uzależniam to od stopnia "zmęczenia" dłoni i/lub jej wychłodzenia. Stosuję różne techniki rzutowe i chwyt jest wtedy intuicyjny nie przeszkadza mi w podawaniu przynęt. Naturalnie, oceniając klasę blanku, uwzględniam balans i wyżej cenię sobie lekkie i/lub dobrze wyważone blanki niż te, które męczą nadgarstek. Wolę cięższy butt grip niż cięższy kołowrotek co oczywiście w aspekcie wyważenia i ogólnej masy zestawu jest zdecydowanie bardziej korzystne. Edytowane 20 Listopada 2023 przez guciolucky 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 21 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2023 Specjalnie dla kolegów zmierzyłam gdzie leży środek ciężkości w zestawie Blass Slim 275 do 25g. z kolowrotkami Stella Sw 4000 (362g). Tu środek ciężkości wypadł 10cm od "nóżki"(środka stopki). Drugi przykład to kołowrotek lekki, Stella Fe 2500 (225g). Tu odległość wynosiła 13,5cm.Postaram się dodać zdjęcia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi