Skocz do zawartości

Wędka Shimano Lunamis 2020

GREK

Rekomendowane odpowiedzi

• 6 miesięcy temu...

Troszeczkę odkopię temacik ponieważ wracam troszkę do spinningu po x latach przerwy.
Przymierzam się do Lunamisa 2.74m (6-25). 20LUNAMISS90ML
Jakie mam 'wymagania' które chciałbym żeby kijek spełniał:
Obrotówki 3 i 4 (mepps aglia), możliwe że aglia longcast (3 i może 4) żeby zwiększyć zasięg rzutu. 
Podobnie Aglia Long Heavy (2 i 3)
Jerki - salmo sliderek 7cm (21g) pływający na moim łowisku wystarcza (jest to płytkie łowisko max 1,5m oraz łowienie tylko z brzegu, brodzenie praktycznie wyłączone jak i łowienie ze środków pływających, okręg skierniewice jeśli by kto pytał).

Gumki jedynie 10cm może 12cm, własne obciążenie plus główka max 3/4 gramy (no może trochę wiecej żeby zwiększyć zasięg), życie pokaże :)
Chodzi mi o maksymalne zwiększenie zasięgu rzutu każdą możliwą przynętą, planuję plecionkę 0.10mm.
Oczywiście fajnie jakby kij się pod wszystkimi wymienionymi (poza gumami) przynętami dość dobrze ładował i żeby to na prawdę latało fest.
Woblerów na ten moment nie planuję, no chyba że z czasem coś wezmę bo są Bolenie ładne ale nie chcą współpracować, poza jakimiś pojedynczymi przypadkowymi sztukami.
Dodatkowo - jaki kołowrotek ? 
Tak na logikę to Twin Power FE jak już się pojawią wszystkie rozmiarówki (nie chcę łączyć Shimano z Daiwą a innych kołowrotków nie używam). 
Tyle tylko że TP występuje w rozmiarówce 3000 jedynie MHG i wydaje mi się że będzie za szybki do mojego użytkowania.
Rozmiar 4000 nie wiem czy nie będzie znów za duży i za ciężki a C3000 nie chciałbym 'zajechać' mimo iż to TP.
Chciałbym kupić kija Shimano JDM, kije z pracowni totalnie mnie nie interesują.
Myślałem o nowym Exsence Infinity 5-32g ale sam nie wiem czy tyle siana wywalać do rekreacyjnego łownienia jak tutaj Lunamis zbiera bardzo dobre opinie, rybki jakie się u mnie łowi to szczupaczki max 70cm, sandaczyki podobnie a pod okonie mam Soare XR 0.6-6g i tu jak na razie jest cudnie :)
Jakby użytkownicy tego modelu tu byli to prosiłbym o kilka zdań co i jak :) 
Pozdrawiam i z góry dziękuję

Edytowane przez Miszka1987

• 2 tygodnie później...

mam lunamisa od 6 do 25  przy nim kręcioł TP 4000 fd i uważam że jest super. a miałem z pracowni wędki między innymi phenixa , to lunamis jest lepszy łowie i okonie i szczupaki , sandacze,bolenie i sumy , nigdy mnie nie zawiódł . moge 10 godz. machac i ręka nie boli .  przy wyrzucie ma power nie przeciętny 

Edytowane przez zander58
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...

O którym Exsence mówisz bo jest ich kilka: Genos, MB, Zoom, Infinity?

Infinity to klasa sama w sobie. Dużo wyżej niż Lunamis. Nie mogę porównać bo mam inne parametry Lunamis (S90L) i Infinity (S100M).

Nie mam nic przeciwko Lunamisowi bo to dobra wędka ale przy Infinity wygląda jak ubogi krewny.

• 6 miesięcy temu...