Mdah Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 Którego stradic'a? Ci4 i FL, to trochę inne konstrukcje i zastosowania. Jak chcesz ciężej bierz FL. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak98 Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 Miałem Stradica ci4 2500, Stradica 2500 fl, Vanford na sucho bije je na głowę. Nie jest jakiś piękny ale kulturę pracy ma znacznie lepszą. Nie miałem okazji kręcić nim nad wodą, ponieważ ci4 daje jeszcze radę Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak98 Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 Witam Właśnie mam zagwozdke co wybrać czy Vanforda 4000 czy stradica 4000 pod sandacza/szczupaka wiem że nie są ta betoniarki A raczej delikatniejsze konstrukcję ale może warto Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu TapatalkaVanford sprawia wrażenie kołowrotka pod lekkie łowienie więc zastanów się czy koniecznie chcesz Vanforda. Ja skłaniałbym się bardziej do Fl. Ja używam Ultegry 4000 i jestem z niej zadowolony, na Stradica ci4 lub Vanforda w tym rozmiarze bym się nie wymienił. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamianN Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Może mi ktoś poradzić czy Shimano Vanford 2500 nada się do łowienia gumami 5-7cm na główkach w 95% 5-7g czasami gumami 7cm na główkach 10g i małymi obrotówkami (do 6g) i woblerami do 6cm, typowo pod łowienie większych okoni/kleni na kijkach 7 i 14g? Jeżeli ktoś ma doświadczenie z poprzednim modelem czyli Stradic 2500 Ci4+ to może opisać jakie maxymalnie gramatury obsługuje stradic ci4+. Zastanawiam się ogólnie do takiego łowienia nad Vanford 2500 lub Stradic 2500 FL. Będę wdzięczy za pomoc bo już mam mętlik w głowie co wybrać :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Nikt vanfordem nie przełowił sezonu więc trudno się wypowiadać, fl-em wiele osób łowi i jest to sprawdzony kołowrotek więc jeśli nie chcesz być tym pierwszym to kup fla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hamerhed Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Może mi ktoś poradzić czy Shimano Vanford 2500 nada się do łowienia gumami 5-7cm na główkach w 95% 5-7g czasami gumami 7cm na główkach 10g i małymi obrotówkami (do 6g) i woblerami do 6cm, typowo pod łowienie większych okoni/kleni na kijkach 7 i 14g? Jeżeli ktoś ma doświadczenie z poprzednim modelem czyli Stradic 2500 Ci4+ to może opisać jakie maxymalnie gramatury obsługuje stradic ci4+. Zastanawiam się ogólnie do takiego łowienia nad Vanford 2500 lub Stradic 2500 FL. Będę wdzięczy za pomoc bo już mam mętlik w głowie co wybrać :/Zdarzalo mi sie lowic gumami w zakresie 5 -7g + 3 cale stradiciem ci4+ obrotowki no 2 - 3 i zadnych problemow nie bylo. Jednak te 90% czasu to byly gramatury 1 - 4g + max 3 cale. Lowienie w wodzie stojacej i podbijanie kijem, nie kolowrotkiem. Przelowione 3 sezony ( ok 60 wypadow) i nie widze roznicy w pracy. Przeprowadzony natomist serwis zerowy, bo moj egzemplarz byl suchy w srodku.Kolega meczy CI4+ 3000 na warcianych rewirach zdecydowanie ciezej tj glowki do 15g + 4 cale, boleniowe woby 3 albo 4 sezon, jeszcze mu sie nie rozsypal Osobiscie jednak do Twojego stylu pocelowalbym w FL. Wydaje sie byc bezpieczniejsza opcja, bo jednak nurt swoje robi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lefrajt Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Dla mnie kwestia spasowania (wyważenia, wygody) zestawu jest ważna. Ja od 2017 używam Stradica CI4+ 2500 i na razie działa bez zarzutu. Spasowany był od początku z wędką na blanku Phenix MX69ML (opisana do 18g), którą używałem głównie do sandaczowego jigowania główkami 7-12 g, często 15 g, czasem 18 g + gumy typu ES do 5 cali. Sporo jest opinii, że to kołowrotki do lżejszych zadań, ale u mnie grało to znakomicie. Od początku 2020 roku kręcioł ten mam przykręcony do Kraaga SKXF707-2N i jest to najczęściej przeze mnie używana wędka (jigowanie 3-12g + smukłe gumy 4", pstrągowanie wobkami typu minnow do 7 cm, twiche i poppery. Kołowrotek niedawno był na przeglądzie i smarowaniu u Łukasza (Sparta Rods) i nadal pracuje gładko i płynnie. Nie zanosi się, że go szybko zajadę, a może miałbym pretekst do wymiany na nową zabawkę Ja bym się nie obawiał, że kołowrotek się rozleci po sezonie, czy dwóch lekkiego łowienia. Oczywiście jest sporo opinii, że do moich zastosowań potrzebny by był Stradic FL, albo Twin Power przynajmniej, ale uważam, że nie ma co tu przesadzać. Nie wiem też, jak ma się do tego Vanford, jest to następca Stradica CI4+ i ma ponoć inną przekładnię, co może wpływać na trwałość, ale 14g to jest nadal lekkie łowienie i wydaje się, że powinien sprostać. Ja osobiście kierowałbym się przy wyborze między FL, a Vanfordem wagą - w odniesieniu do kija. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Też uważam że przesadą byłoby odradzanie vanforda do gumek 3" na 7g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Już o tym pisałem gdzieś wcześniej. Kręcilem Vanfordem krótki czas po premierze i naprawdę zaimponił mi pracą, spasowaniem i ogólną kulturą. Nie porywa mnie jedynie design, bo bardziej podobają mi się Stelle, Vańki i Existy ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamianN Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 Dzięki za podpowiedzi Czyli najpewniej będzie kupic Stradic CI4+ zawsze to trochę taniej, a kręciołek sprawdzony już przez wielu użytkowników Pewnie Vanford to będzie też dobry kołowrotek ale wole coś sprawdzonego czego na 100% nie będę żałował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 Jak masz lekki kij i nie za długi np z pracowni to lepszy będzie vanford Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 13 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 Orientuje się ktoś od czego pasują zapasowe szpule do Vanforda?Z nowymi krucho, u mefiego jest ale do 4000, a pytanie o orginały bądz alternatywy dla mniejszych rozmiarów 2000 lub 2500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasku10 Opublikowano 13 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 Tylko te najdroższe, nowy TP, nowy Vanquish i jeszcze stradic fl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 13 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 Tylko te najdroższe, nowy TP, nowy Vanquish i jeszcze stradic flPiszesz o Vańku 19? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 13 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 Tylko te najdroższe, nowy TP, nowy Vanquish i jeszcze stradic fl Piszesz o Vańku 19?Sprawdziłem, pasuje Dzięki za naprowadzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 13 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 No i od stelli FJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Natchnięty przez @saitt'a pobawiłem się wczoraj i tak: 1. Vanford 2000s seryjny z nawiniętą żyłką waga 155,99gr2. Vanquish 2000s seryjny z nawiniętą plecionką waga 150,26gr3. Vanford ze szpulka od vańka i nawiniętą plecionką oraz z korbka od Vańka waga 148,77 gr Jest w tym sens i logika, warta chyba zachodu, bo i wygląd wg. mnie petarda w takim konfigu pozdro 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmon63 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Jeszcze trzeba by dołożyć łożyska. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Wygląda miodzio ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BraWo Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Jeszcze trzeba by dołożyć łożyska.Dokładając: Szpulę, korbę łożyska robi sie juz cena VANQUISH-a.... a nigdy nie bedzie to VanquishNie mniej wizualnie jest super! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Cześć, od którego Vanquisha szpule pasują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Cześć,a już doczytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 A nie odparzy się od tego wreczka Daiwy? ???????????? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 A nie odparzy się od tego wreczka Daiwy? ????????????Bardziej o wysypkę bym się martwił i schodzenie lakieru???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyliog Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 Bardziej o wysypkę bym się martwił i schodzenie lakieru Jeszcze zacznie ząbkować 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi