Skocz do zawartości

Shimano Vanford

przemow

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Niestety już nie mam tego Vanforda, zbyt dużo by mnie tuning wyszedł, a i tak Vanquisha z tego nie bedzie.

Dlatego sprzedałem Vanforda i kupiłem Vańka :)

W fotelu kręcił poprawnie, lekki i to chyba tyle, na moje jak ktoś ma Ci4 stradica to wymiana nie warta zachodu.

• Like 2

Miałem Stradica 1000 ci4 fb,mam Vanforda c2000s.

Według mnie różnica jest na + dla Vanforda  :)

Również posiadałem 1000 stradica ci4, miałem Vanforda c2000s (zresztą teraz Ty go posiadasz)

Wymiana jednego na drugi pozbawiona jest sensu wg. mnie, ale nie oznacza że są identyczne :)

Edytowane przez nyny
  • Like 1

Dokładnie, użytkuje ci4+ 2500,4000 i lubię obydwa, od początku były spasowane jak należy, minęły 4 lata i dalej krecą jak nowe. Bawilem się w sklepie 4 sztukami vanforda i żadnego nie wymienił bym na moje - wniosek jak ktoś ma stradica który kręci jak należy zdecydowanie nie zamieniać bo można trafić nie koniecznie lepszy.

W serii Vanford nie ma takiego modelu jak 2000S, więc nikt takim nie mógł kręcić ;)

Nie chcę się czepiać, ale dla zachowania przejrzystości warto się chyba trochę wysilić i napisać poprawnie oznaczenie czyli dopisać z przodu literkę C...

przepraszam, czyste przeoczenie literki "C" 

• 2 tygodnie później...

Moim zdaniem, wartościowa opinia, poza oczywiście opinią z pola walki, to taka gdzie autor przedstawia dane na temat materiałów użytych do budowy przekładni i pozostałych ważnych części. Porównywanie schematów, spasowania i pracy kołowrotka niewiele powie użytkownikowi o możliwościach i trwałości modelu... Choć oczywiście można się sugerować opinią faceta, który chce zrobić karierę na YT, opowiadając o kolejnym kołowrotku, który wyjął z pudełka, nawinął żyłkę i pokręcił w pokoju...tylko czy to jest wartościowa informacja?

• Like 6

Nie można mieć wszystkiego. Zgadzam się że ta recenzja to 1/3 porządnej recenzji. Do tego powinno być porównanie materiałowe + recenzja znad wody. Co nie zmienia faktu, że w porównaniu do większości recenzji Vanforda na YT, które ograniczają się do odpakowania pudełka, trzech obrotach korba i mówieniu o maślanej pracy, to całkiem wartościowy materiał.

Nie można mieć wszystkiego. Zgadzam się że ta recenzja to 1/3 porządnej recenzji. Do tego powinno być porównanie materiałowe + recenzja znad wody. Co nie zmienia faktu, że w porównaniu do większości recenzji Vanforda na YT, które ograniczają się do odpakowania pudełka, trzech obrotach korba i mówieniu o maślanej pracy, to całkiem wartościowy materiał.

Miałem porównanie Vanforda do Stardic ci4 i Vanquisha, bo wszystko miałem jednocześnie.

I tak jak pisałem wcześniej:

Jak ktoś ma już Stradic ci4 to wymiana średnio opłacalna i pozbawiona raczej sensu, no chyba że ktoś lubi nowinki, albo chce mieć młynek na gwarancji, nieco lepszy od Stardica.

Jak ktoś szuka obecnie młynka do UL w tym budżecie, powinien być to pierwszy wybór i spełnić oczekiwania...

...jednak prędzej czy później wszystko kończy się na Vanquishu :)

pozdro

Edytowane przez nyny
  • Like 4

Miałem porównanie Vanforda do Stardic ci4 i Vanquisha, bo wszystko miałem jednocześnie.

I tak jak pisałem wcześniej:

Jak ktoś ma już Stradic ci4 to wymiana średnio opłacalna i pozbawiona raczej sensu, no chyba że ktoś lubi nowinki, albo chce mieć młynek na gwarancji, nieco lepszy od Stardica.

Jak ktoś szuka obecnie młynka do UL w tym budżecie, powinien być to pierwszy wybór i spełnić oczekiwania...

...jednak prędzej czy później wszystko kończy się na Vanquishu :)

pozdro

Miałem przez chwilę Vanforda 500 i szybko wrócił do sprzedawcy. Rozczarowanie. Generalnie nie powala kulturą pracy, jakiej mogłem oczekiwać za sprzęt w kwocie 800zł, szczególnie mając porównanie nawet z moimi budżetowymi Daiwami (Caldia), których pracę uważam za blisko „maślanej". No ale to nie wada, li tylko odczucie. Dałoby się z tym nawet żyć z tymi "szumami".

Po pierwsze kołowrotek rozmiarami bardzo zabawkowy. Mała szpulka jak w podlodówce, co już na starcie ogranicza możliwości rzutowe.

Przy "okazji", mój egzemplarz miał pewien mankament. Już na starcie wymagał naprawdę sporo wysiłku na zbicie kabłąka. Udawało się to dopiero przy silnym obrocie (wiadomo można zbijać kabłąk ręcznie, no ale nie o to przecież chodzi). Dwa, przy wolnym zwijaniu, mając knob kołowrotka wprost przed oczami miała miejsce sytuacja, że korbka przechodząc przez godzinę 13/14-tą przemieszczała się z dużym utrudnieniem. Występował wyraźny wyczuwalny opór, wręcz zatrzymanie. Co oczywiste przy wolnym prowadzeniu przynęty (tej micro szczególnie) taka sytuacja z zatrzymaniem jest delikatnie mówią mało komfortowa, wręcz nieakceptowalna. Nie interesowało mnie rozkręcanie nowej maszynki przez serwis i regulacja wady.

Za radą Przemka (nyny) nabyłem Vanquisha 2000s ... pełne zadowolenie, inna liga!. Kapitalna maszynka warta wydania dwa razy tyle !

• Like 1

Za radą Przemka (nyny) nabyłem Vanquisha 2000s ... pełne zadowolenie, inna liga!. Kapitalna maszynka warta wydania dwa razy tyle !

W aktualnej generacji tego kołowrotka nie ma takiego modelu jak 2000S.

Taka wersja występowała tylko w pierwszym wypuscie Vanquish-a z 2012r.

Będę powtarzał to do bólu, aż się nauczycie poprawnie pisać, bo już dwóch innych kolegów z wątku o Vanford popełniło ten sam błąd :)

W aktualnej generacji tego kołowrotka nie ma takiego modelu jak 2000S.

Taka wersja występowała tylko w pierwszym wypuscie Vanquish-a z 2012r.

Będę powtarzał to do bólu, aż się nauczycie poprawnie pisać, bo już dwóch innych kolegów z wątku o Vanford popełniło ten sam błąd :)

Precyzując, tak może być ?  ;) ....  VQC2000SFB | SHIMANO Vanquish FBC2000S

Edytowane przez K.Kalisz

• 1 miesiąc temu...
Witam. Orientuje się ktoś, gdzie można nabyć płytka szpule do VANFORD 2500?

Wiem z poprzednich postów, że jest kilka zamienników (nowy TP, Vanquish, stradic fl), ale szukam oryginału, lub cos w podobnej cenie, w jakiej jest dostępny oryginał i nieodbiegającego aż tak kolorystycznie. Ta od Vanquisha wygląda rewelacyjnie w zgraniu z vanfordem, tylko cena jest dla mnie bardzo zaporowa :ph34r: 

Ktoś cos?

Witam. Orientuje się ktoś, gdzie można nabyć płytka szpule do VANFORD 2500?

Wiem z poprzednich postów, że jest kilka zamienników (nowy TP, Vanquish, stradic fl), ale szukam oryginału, lub cos w podobnej cenie, w jakiej jest dostępny oryginał i nieodbiegającego aż tak kolorystycznie. Ta od Vanquisha wygląda rewelacyjnie w zgraniu z vanfordem, tylko cena jest dla mnie bardzo zaporowa :ph34r: 

Ktoś cos?

Wydaje mi się że najlepiej Mefiego zagadnąć.Ja chciałem zapasową oryginalną do Cardiffa 1000s bo zamiennik od Stradica mi także nie podchodził kolorystycznie,ogarnął temat sprawnie.Tanio czy nie tanio nie będę się wypowiadał bo to kwestia subiektywna ale myślę że pomoże...