Przemeksik Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Z drugiej plecionki czy żyłki ? Plecionka varivasa tania nie jest, a nie chciałbym marnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Z drugiej plecionki czy żyłki ? Plecionka varivasa tania nie jest, a nie chciałbym marnować z żyłki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemeksik Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Mam na stanie plecionkę 0.12 mogę jej użyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemeksik Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 I ile dać cm przyponu z fluorocarbonu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Mam na stanie plecionkę 0.12 mogę jej użyć? I ile dać cm przyponu z fluorocarbonu ? Kolego ile jeszcze takich bezsensownych postów, jeden po drugim napiszesz? dlaczego nie ująłeś tego wszystkiego w pierwszym poście? co do odpowiedzi na Twoje pytania, tak możesz użyć tej plecionki jako podkład, do czego Ci ten przypon z fluorocarbonu? jakie ryby chcesz łowić? woda stojąca? płynąca? jezioro, rzeka? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemeksik Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Małe płytkie rzeki i jezioraBialoryb na micro jigi i mopy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2021 (edytowane) Chcesz łowić na małe i lekkie przynęty, używając twardego i sztywnego przyponu... Do linki 0.2PE zastosuj przypon z dobrej żyłki 0.10 lub gorszej 0.12mm. Polecam też lekturę forum na temat UL/XUL, będziesz miał mniej pytań i ominiesz te bezsensowne. Edytowane 1 Kwietnia 2021 przez guciolucky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dalton Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Wczoraj doszedł do mnie nowy Vanford C2000S HG i powiem szczerze że jestem rozczarowany. Nie chodzi o wygląd, bo to dla mnie sprawa wtórna (ważniejsze jak działa niż to jak wygląda) ale po zakręceniu jedyne co zwraca moją uwagę, to nie jego "maślana" praca tylko szum jaki przy tym słychać. W zasadzie to można by było zmienić puentę w tym dowcipie - co tak szumi?....a to wodospad Niagara, na co tak szumi?....a to vanford. Nie wiem czy jest suchy jak pieprz czy go w piaskownicy składali. Ciekawe czy taki mi się trafił czy też ten typ tak ma? I kto wymyśla takie określenia jak "maślana" praca??? ja jakoś żadnej maślanej pracy nie zauważam. No i jeszcze jedna sprawa o której nikt nie wspomina, korba jest nie składana a to dla mnie wada jeśli chodzi o transport. Użytkuję też ponad sezon Ci4 i jestem z niego bardzo zadowolony, potrzebny był mi kolejny kołowrotek do UL i ponieważ nie mogłem znaleźć Ci4 w takim rozmiarze, to padło na Vanforda. Mam nadzieję że w boju wykaż swoje zalety, bo jak na razie widzę tylko wady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 No ale chyba kupując wiedziałeś, że nie ma składanej korby.Ja akurat to za atut każdego kołowrotka uważam, nawet zmieniam z "łamanych" na stałe. Jak szukałeś masła w maśle to Vanquish lub Stella... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dalton Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 (edytowane) Vaniek i stella to nie moja półka, a o tym że nie ma składanej korby nie miałem pojęcia. Dużo jeżdżę i przewożę kołowrotki w walizeczce, jak będę za każdym razem wykręcał korbę, to coś czuję, że kiedyś ją zgubię .Nie szukałem masła w maśle tylko wartości użytkowych. a ten szum przy kręceniu mnie dobija. Edytowane 22 Kwietnia 2021 przez dalton 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsztynteam Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Nad wodą szumy cichną. A vanford raczej do tych , którymi się kręci w fotelu nie należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Połowisz z miesiąc będzie chodził git jak mój po wyjęciu z pudła było zle teraz jest b dobrze za ta kasę super maszynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dalton Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Nie nalezę do tych którzy podniecają się kręceniem korbą w fotelu. W sobotę i niedzielę będzie testowany w boju, mam nadzieję ze po weekendzie mi się humor poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_gda Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Mój znacznie lepiej pracuje po ok. 20-30h nad wodą. Zabrać z domu nad wodę, ucichnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 To są tylko urządzenia, nawet exist czy Stella. Są ludzie którzy oczekują jeszcze więcej od pracy tych topowych kowrotkow. Oby to się udało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Nawet przy największym optymizmie i różowych okularach porównywanie Vanforda do Stelli lub Caldii do Exista, z całym szacunkiem jest bzdurne, mówimy o kulturze pracy. Jest jeszcze jedna rzecz: powtarzalność pracy. Mam kilka Stelli i twin powerów, w życiu miałem tego w rękach sporo i zawsze praca była wzorowa, czego nie mogę powiedzieć o stradiku. Bywały egzemplarze wyjęte z pudełka, co chodziły dobrze, były też takie, że wstyd było coś takiego z fabryki wypuścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas 24 Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 (edytowane) Wczoraj doszedł do mnie nowy Vanford C2000S HG i powiem szczerze że jestem rozczarowany. Nie chodzi o wygląd, bo to dla mnie sprawa wtórna (ważniejsze jak działa niż to jak wygląda) ale po zakręceniu jedyne co zwraca moją uwagę, to nie jego "maślana" praca tylko szum jaki przy tym słychać. W zasadzie to można by było zmienić puentę w tym dowcipie - co tak szumi?....a to wodospad Niagara, na co tak szumi?....a to vanford. Nie wiem czy jest suchy jak pieprz czy go w piaskownicy składali. Ciekawe czy taki mi się trafił czy też ten typ tak ma? I kto wymyśla takie określenia jak "maślana" praca??? A ja mam wręcz odwrotnie. Jestem pozytywnie zaskoczony. Kołowrotek chodzi super (jak narazie). A dodać muszę że kupowałem na Aliexpress. Długo się zastanawiałem czy nie kupić nowej Caldi, ale ostatecznie padło na Vanforda. Zadecydowała niższa cena i łatwość odsprzedania - gdyby mi nie podszedł.Nic nie stuka i pracuje niczym Stella - rewelacja. Dużej różnicy między nimi nie widzę. Oczywiście z czasem te różnice pewnie wyjdą (na korzyść Stelli) ale narazie jest OK! Edytowane 23 Kwietnia 2021 przez Lukas 24 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Wczoraj doszedł do mnie nowy Vanford C2000S HG i powiem szczerze że jestem rozczarowany. Nie chodzi o wygląd, bo to dla mnie sprawa wtórna (ważniejsze jak działa niż to jak wygląda) ale po zakręceniu jedyne co zwraca moją uwagę, to nie jego "maślana" praca tylko szum jaki przy tym słychać. W zasadzie to można by było zmienić puentę w tym dowcipie - co tak szumi?....a to wodospad Niagara, na co tak szumi?....a to vanford. Nie wiem czy jest suchy jak pieprz czy go w piaskownicy składali. Ciekawe czy taki mi się trafił czy też ten typ tak ma? I kto wymyśla takie określenia jak "maślana" praca??? A ja mam wręcz odwrotnie. Jestem pozytywnie zaskoczony. Kołowrotek chodzi super (jak narazie). A dodać muszę że kupowałem na Aliexpress. Długo się zastanawiałem czy nie kupić nowej Caldi, ale ostatecznie padło na Vanforda. Zadecydowała niższa cena i łatwość odsprzedania - gdyby mi nie podszedł.Nic nie stuka i pracuje niczym Stella - rewelacja. Dużej różnicy między nimi nie widzę. Oczywiście z czasem te różnice pewnie wyjdą (na korzyść Stelli) ale narazie jest OK!O! I można być zadowolonym! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 (edytowane) Ja mam dwa: C200SHG i 4000MHG. Na razie oba kręcone na sucho, ale chodzą bardzo przyjemnie.- Szumią? Trochę, ale to przyjemny dla ucha szum dobrze pracujących mechanizmów.- Głośne? Absolutnie nie.- Wkręcana rączka? Wolałbym składaną, ale teraz jest inna moda. Dobrze, że rączki w Vanfordach wkręca się bardzo łatwo. Zapewne na tych dwóch się nie skończy. Dodać należy krótki komentarz, że 800+ zł za kołowrotek, to dość sporo i można niemało oczekiwać. Wydaje się jednak, że Vanfordy są tej ceny warte. Leciutkie, przyjemnie kręcą, trwałość zapewne będzie nienajgorsza. Natomiast TP, Vanquish, Certate, Stella, i inne takie za 1500+, to sama przyjemność, ale ceny chore (w sensie wartości bezwzględnych) i mówienie, że bez Stelli/Exista itp. nie ma łowienia, bo wszystko inne jest do kitu, ma sens tylko z przymrużeniem oka. To jakby stwierdzić, że jak samochód, to tylko Merc, BMW, Audi, a lepiej Aston Martin, czy Bugatti, a i to w najwyższych wersjach z prysznicem w bagażniku i robieniem laski na postoju. Koledzy! Miejcież umiar! Edytowane 23 Kwietnia 2021 przez Fatso 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dalton Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Dla jasności łowię już ponad trzydzieści lat, przez moje ręce przewinęło się masę kołowrotków. Obecnie użytkuję ich kilkanaście, z shimano - twinpowera, stradicka ci4, straica FE z 1996 roku (do dziś chodzi bez zarzutów) a z innych marek - daiwy, banaxy, okumy, a nawet robinsony i nigdy.... przynajmniej w okresie ostatnich kilkunastu lat nie zdarzyło mi się żeby nawet tani kołowrotek wyciągnięty z pudełka tak szumiał. To naprawdę jest wyraźnie słyszalne. Gdyby nie to że jest mi potrzebny na weekend najchętniej bym odesłał sprzedawcy. Zobaczymy co będzie dalej, najwyżej pójdzie do serwisu. Może miałem pecha i trafiłem na kiepski egzemplarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas 24 Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Może tak. Ja naprawdę ze swojego jestem zadowolony (obym nie zapeszył) . Początkowo myślałem o vanquishu (2016,2019), ale nowy prawie 2 tyś a z używanych nic fajnego nie pojawia się ostatnio. Postawiłem na Vanforda i nie żałuję. Dodatkowo zaoszczędziłem kilka złotych bo zakupiony na Ali. Jeszcze dołożę mu łożysko do knoba i będzie ,,cacy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
km777 Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Może tak.Ja naprawdę ze swojego jestem zadowolony (obym nie zapeszył) .....Jeszcze dołożę mu łożysko do knoba i będzie ,,cacy"Trzecie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Jeśli szum wydobywa się spod szpuli , to można zaaplikować kropelkę oliwki Shimano na ośkę . W moim VF4000XG ucichło po takim zabiegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Łowię 2500 od kilku miesięcy. Szum zdecydowanie ustaje nad wodą, zwłaszcza po wyholowaniu kilku pstrągów i kilkunastu kleni 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Żeby nie było, że opowiadam bajki 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi