Skocz do zawartości

Shimano Vanford

przemow

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Jakby ktoś dalej rozważał zakup Vanforda to ja stanowczo odradzam - dlaczego? Bo to zabawka a nie kołowrotek

Kupiłem w styczniu Vanforda 4000F z przeznaczeniem do lekkiej sandaczówki. W lipcu po długim oczekiwaniu Skałek zrobił mi Kraaga Noctiss Nano SNT61017-1N i w końcu myślałem, że mam fajny zestaw. Nawinąłem YGK Upgrade 16lb i do Szwecji.

Przez tydzień w Szwecji zestaw spisywał się bardzo fajnie ale tydzień szybko minął i wróciłem do naszej szarej rzeczywistości.

W sobotę 13/11 -(tak wiem 13-ego się nie pływa) wybrałem się z Dawidem Kaszlikowskim na warszawskie wiślane sandacze.

Na kiju główka 12g + guma 4" i do boju. Od 7:00 do 11:00 totalnie nic się nie działo - ale o 11:00 pierwszy pstryk sandacza, niestety nie wcięty, drugi pstryk już wcięty ale....

Vanford rozleciał się na kawałki - zupełnie jak zabawka z Ali Express za 1$ - w życiu nie widziałem takiej tandety. Co z tego, że jest lekki, dobrze wyważony i ładnie nawija - jak trwałością przebił nawet jednorazowe pudełko od jogurtu :angry: :angry: :angry:

Oczywiście, odesłałem kołowrotek w ramach reklamacji ale po pierwszej reakcji sprzedawcy nie spodziewam się niczego dobrego. Nie ma nawet znaczenia, ze mam świadka całego zajścia.

9dded1371faef54ec7638dcad7f38536.jpg

b44701077771f1f3e695bfa7bf7fbc5f.jpg

Edytowane przez Czechofil
  • Like 3

Można spróbować uratować tego vanforda i przywrócić do stanu używalności jeśli zechcesz, ale estetyka zapewne ucierpi  ...wink.png Są mocne kleje zwykle dwuskładnikowe, które najprawdopodobniej dadzą radę, ale skoro jest na gwarancji to pisz gdzie się da.

Edytowane przez Sławek Nikt

Można spróbować uratować tego vanforda i przywrócić do stanu używalności jeśli zechcesz, ale estetyka zapewne ucierpi ...wink.png Są mocne kleje zwykle dwuskładnikowe, które najprawdopodobniej dadzą radę, ale skoro jest na gwarancji to pisz gdzie się da.

Sławek a w jaki sposób? Tego niczym nie pospawasz bo się gotuje. Tylko wymiana tej połówki moim zdaniem.

Ps. Żaden klei tego nie sklei. Też tak kombinowałem.

A takie uszkodzenia zdażają się po przywaleniu w burtę.

Edytowane przez przemo_w

Mam dwa Vanfordy i cieszę się, że nie łowię sandaczy . Ciekaw jestem czy to jest odosobniony przypadek czy może nie? Pierwszy raz w życiu widzę taki cyrk z kołowrotkiem

Takie uszkodzenie zdarza się, gdy wędka z kołowrotkiem spadnie pionowo w dół i uderzy dolinkiem w twardą powierzchnię.

Widziałem tak uszkodzonych kilka młynków, nawet Stellę ;)

Sławek a w jaki sposób? Tego niczym nie pospawasz bo się gotuje. Tylko wymiana tej połówki moim zdaniem.

Ps. Żaden klei tego nie sklei. Też tak kombinowałem.

A takie uszkodzenia zdażają się po przywaleniu w burtę.

Dokładnie tak jak przemo piszę, uderz do Mefiego i ściągnie Ci połówkę, wymień na nową, nie baw się w żadne "drutowanie" 

Edytowane przez Voiteh

Moim zdaniem nawet po stuknięciu w burtę nie powinno się złamać bo dojdziemy do sytuacji że będziemy łowić kołowrotkami owiniętymi gąbką lub styropianem. Dla mnie to dalej zwykły plastik pod różnymi tajemniczymi nazwami rodem z Nasa. Przy minusowych temperaturach zapewne też może być ryzyko złamania.

SHIMANO dzieli się tylko na 3 modele: do 1000zl - stradic fl, 1000-2000zl - twin power fd, 2000-3000zl - stella fj/excense. O ile dba się o sprzęt i wie co to odpowiedni rozmiar i przełożenie do danego rodzaju wędkowania.

Edytowane przez zander3
  • Like 2

Przykra sprawa.

Kiedyś była partia Daiwa Saltiga, która podczas zmagań big game potrafiła zaledwie stopke zostawic w uchwycie wędki.

Pewnie do dziś gdzieś te filmy na YT wisza.

Samego vanforda nie znam, ale cieszę się, że tego typu informacje pojawiają się na naszym forum.

Dzieki

• Like 2