Skocz do zawartości

Shimano Vanford

przemow

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy dobrze zrobiłem kupując kołowrotek z CI4+ ...

Jak masz model 2500 z normalnym przełożeniem to chętnie odkupie po kosztach póki się jeszcze stopka nie ułamała ????????????

Pełno masz tego w sklepach, więc kupuj jak jesteś taki zachwycony :)

U mnie Vanforda nie ma na stanie i nie planuje zakupu.

Mam nadzieję że powodem sprzedaży nie było zdjęcie które wystawiłeś wyżej ????

Nigdy nie miałem Vanforda, ale mam Soare XR i póki co nie zamierzam go sprzedawać ;)

Mam nadzieję, że będzie mi tak dzielnie służył jak Twój wspomniany Stradic.

Bardzo negatywne emocje wzbudza to wstawione zdjęcie...

W każdym razie efekt był niezamierzony, bo jedynie chodziło o kontynuację rozważań o tym materiale wynikającą ze zdarzenia opisanego wczesniej w tym wątku przez innego kolegę.

Z racji tego, że używam głównie kołowrotków z korpusem metalowym (aluminium/magnez) to mam małe doświadczenie z kompozytem CI4+ i poczułem się zaniepokojony.

Proszę zatem nie doszukiwać się żadnych teorii spiskowych i złych intencji.

Dziękuję i również źycze miłego weekendu.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...

Mam pytanie.... vanford 2000s
Też czujecie przekładnię, gdy kręcicie pod obciążeniem?
Główka 1,5g + 1,5" tanta, a ja czuję przekładnię na uchwycie wędki i na knobie  :lol: 
Młynek kupiony w zeszłym roku na jesień.
Już raz był na serwisie, bo szumiał... a teraz perfidnie czuć przekładnię, zwłaszcza podczas startu i zmiany prędkości obrotów [emoji854]

"Trochę" zaburza to czucie podczas łowienia
Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Mam pytanie.... vanford 2000s

Też czujecie przekładnię, gdy kręcicie pod obciążeniem?

Główka 1,5g + 1,5" tanta, a ja czuję przekładnię na uchwycie wędki i na knobie  :lol: 

Młynek kupiony w zeszłym roku na jesień.

Już raz był na serwisie, bo szumiał... a teraz perfidnie czuć przekładnię, zwłaszcza podczas startu i zmiany prędkości obrotów [emoji854]

"Trochę" zaburza to czucie podczas łowienia

To nie przekładnia bezpośrednio tylko posuw szpuli stuka.Dokładnie na wormie.Chyba że został za mocno spasowany...

• Like 1

Po 1,5 roku używania do xul też tak zaczęło u mnie stukać. Jak ciągnę mikro jiga 0,34g w toni to czasem coś mnie myli, taki drobny stuk, nie jest to regularne i też mam wrażenie, ze na wormie coś się dzieje. Miewałem tak w innych kołowrotkach tylko mocniej i nic nie szło z tym zrobić, wózek dostawał luzów bo sam ślimak można zawsze podregulować podkładeczkami.

Spodziewałem się lepszej trwałości/kultury pracy.

To nie problem samego worma ani wodzika a brak prawidłowego podparcia kosza oraz osi posuwu- zostawili tylko jedną prowadnice w dodatku bardzo wyluzowaną - efekt jak wyżej.

Sztywność osadzenia samego piniona na łożyskach w korpusie dokłada się do tych problemów - po zdjęciu szpuli poruszajcie sobie osią posuwu na boki to zobaczycie jak ładnie klika 

• Like 1

To nie problem samego worma ani wodzika a brak prawidłowego podparcia kosza oraz osi posuwu- zostawili tylko jedną prowadnice w dodatku bardzo wyluzowaną - efekt jak wyżej.

Sztywność osadzenia samego piniona na łożyskach w korpusie dokłada się do tych problemów - po zdjęciu szpuli poruszajcie sobie osią posuwu na boki to zobaczycie jak ładnie klika 

Zgadza się.

A taka mnie ostatnio myśl naszła, co by stradica sprzedać, dołożyć trochę i vanforda kupić...

Ale chyba mi przeszło

Ale wiesz, u mnie to jest masło w maśle ;) oprócz tej pierdółki i delikatnego szumu z oporówki.

Może od początku tak było ale nie łowiłem na mikro jigi w toni tylko za okoniem na leciutko po dnie pukałem a zauważyłem teraz.

Edytowane przez strary

Vanforda kupiłem właśnie do nano zero pod xul.

Przeszło mi z xul, wróciłem do ul za okoniem.

Nasmarowałem rolkę, może to ona tak dziwnie "działała".

Moooooże dzisiaj uda się zrobić testy.

Ostatnio łowiłem podczas ulewy i nie czułem już tych dziwnych wibracji [emoji848]

A taka mnie ostatnio myśl naszła, co by stradica sprzedać, dołożyć trochę i vanforda kupić...
Ale chyba mi przeszło

To są w zasadzie bliźniacze konstrukcje - mam oba w rozmiarze 2500, eksploatuję intensywnie i jestem z nich bardzo zadowolony.

Vanford jest zdecydowanie lżejszy od Stradika, co bardzo uprzyjemnia łowienie ultralajtem - 180g to już taka waga przy której przestaję zwracać uwagę na podpięty młynek.

Oba kołowrotki to już bardzo dopracowane konstrukcje, w których sukcesywnie poprawiono wszelkie niedociągnięcia znane ze starszych modeli Stradików i byłbym naprawdę daleki od doszukiwania się w nich jakichkolwiek "problemów", a tymbardziej krytykowanie rozwiązań, które działają prawidłowo i powszechnie wiadomo, że sie sprawdziły.

Podparcie piniona czy mechanizmu posuwu szpuli jest w pełni adekwatne do zastosowań obu tych kołowrotków, a pojedyncza "prowadnica" jest w zupełności wystarczająca z racji niewielkich sił skrętnych, które generuje operacyjna moc hamulca w tych młynkach. Rozwiązanie proste, tanie i bezawaryjne, stosowane zresztą z powodzeniem w wielu modelach Daiwy, a od niedawna również Shimano.

• Like 2