krakus Opublikowano 18 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2022 Nie mam pojęcia, bo zdjęcie znalazlem na japońskiej stronie.Sugerujesz się zdjęciem gdzie nawet nie wiesz jaką przygodę przeżył ten młynek ?Oddychaj kolego dbaj i uważaj a będziesz się cieszył młynkiem długie lata ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 18 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2022 Sugerujesz się zdjęciem gdzie nawet nie wiesz jaką przygodę przeżył ten młynek ?Oddychaj kolego dbaj i uważaj a będziesz się cieszył młynkiem długie lata ????Dzięki za dobrą radę - już jestem spokojny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czacha79 Opublikowano 24 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 Nie mam pojęcia, bo zdjęcie znalazlem na japońskiej stronie. Jednym słowem tworzysz plotki wklejając randomowe zdjęcie pękniętego kołowrotka - też fajnie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 24 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 Mam tylko nadzieję, że nie grozi za to śmiertelna kara 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 24 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 Z każdym młynkiem mogą zadziać się rzeczy, które filozofom się nie śniły. Nie ma co siać teorii spiskowych, że materiał Ci4+ jest łamliwy i słaby. Vanfordy to są dobre młynki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 24 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 A już na pewno najlepsze są te kołowrotki, które sami posiadamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 25 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2022 Nie wiem czy dobrze zrobiłem kupując kołowrotek z CI4+ ... Jak masz model 2500 z normalnym przełożeniem to chętnie odkupie po kosztach póki się jeszcze stopka nie ułamała ???????????? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 25 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2022 Nie wiem czy dobrze zrobiłem kupując kołowrotek z CI4+ ... Jak masz model 2500 z normalnym przełożeniem to chętnie odkupie po kosztach póki się jeszcze stopka nie ułamała ????????????Pełno masz tego w sklepach, więc kupuj jak jesteś taki zachwycony U mnie Vanforda nie ma na stanie i nie planuje zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 25 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2022 Mam nadzieję że powodem sprzedaży nie było zdjęcie które wystawiłeś wyżej ????Mam stradica dobre parę lat i póki co kręci jak należy i materiał z którego jest zrobiony też się dzielnie trzyma.Pozdrawiam i życzę udanego weekendu ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 25 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2022 Mam nadzieję że powodem sprzedaży nie było zdjęcie które wystawiłeś wyżej ???? Nigdy nie miałem Vanforda, ale mam Soare XR i póki co nie zamierzam go sprzedawać Mam nadzieję, że będzie mi tak dzielnie służył jak Twój wspomniany Stradic. Bardzo negatywne emocje wzbudza to wstawione zdjęcie...W każdym razie efekt był niezamierzony, bo jedynie chodziło o kontynuację rozważań o tym materiale wynikającą ze zdarzenia opisanego wczesniej w tym wątku przez innego kolegę.Z racji tego, że używam głównie kołowrotków z korpusem metalowym (aluminium/magnez) to mam małe doświadczenie z kompozytem CI4+ i poczułem się zaniepokojony. Proszę zatem nie doszukiwać się żadnych teorii spiskowych i złych intencji. Dziękuję i również źycze miłego weekendu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intoxication Opublikowano 24 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2022 Cześć. Czy do vanford 2500s pasuje jakąś szpula głęboka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 24 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2022 Tak, rozmiary 2500 i c3000 będą pasować również od innych modeli np. Stradic FL, nowy Sustain, twin power 2020, vanquish czy też stella 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 20 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2022 Mam pytanie.... vanford 2000sTeż czujecie przekładnię, gdy kręcicie pod obciążeniem?Główka 1,5g + 1,5" tanta, a ja czuję przekładnię na uchwycie wędki i na knobie Młynek kupiony w zeszłym roku na jesień.Już raz był na serwisie, bo szumiał... a teraz perfidnie czuć przekładnię, zwłaszcza podczas startu i zmiany prędkości obrotów [emoji854]"Trochę" zaburza to czucie podczas łowieniaWysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 20 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2022 Mam pytanie.... vanford 2000sTeż czujecie przekładnię, gdy kręcicie pod obciążeniem?Główka 1,5g + 1,5" tanta, a ja czuję przekładnię na uchwycie wędki i na knobie Młynek kupiony w zeszłym roku na jesień.Już raz był na serwisie, bo szumiał... a teraz perfidnie czuć przekładnię, zwłaszcza podczas startu i zmiany prędkości obrotów [emoji854] "Trochę" zaburza to czucie podczas łowieniaWysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu TapatalkaTo nie przekładnia bezpośrednio tylko posuw szpuli stuka.Dokładnie na wormie.Chyba że został za mocno spasowany... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 20 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2022 Po 1,5 roku używania do xul też tak zaczęło u mnie stukać. Jak ciągnę mikro jiga 0,34g w toni to czasem coś mnie myli, taki drobny stuk, nie jest to regularne i też mam wrażenie, ze na wormie coś się dzieje. Miewałem tak w innych kołowrotkach tylko mocniej i nic nie szło z tym zrobić, wózek dostawał luzów bo sam ślimak można zawsze podregulować podkładeczkami.Spodziewałem się lepszej trwałości/kultury pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 20 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2022 To nie przekładnia bezpośrednio tylko posuw szpuli stuka.Dokładnie na wormie.Chyba że został za mocno spasowany...Właśnie, jak zmienia się posuw szpuli Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 20 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2022 Kreciol prawie za tysiaka i macie z nim takie kwiatki kręcąc przy XUL, trochę to wszystko nie ten tego ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 20 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2022 Powiem tak.Do xul polecam stare konstrukcje shimano z posuwem na dole. Soare, vanquish,sephia. Te nowsze mają taką przypadłość. Ewentualnie daiwa np: presso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebus Opublikowano 20 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2022 To nie problem samego worma ani wodzika a brak prawidłowego podparcia kosza oraz osi posuwu- zostawili tylko jedną prowadnice w dodatku bardzo wyluzowaną - efekt jak wyżej.Sztywność osadzenia samego piniona na łożyskach w korpusie dokłada się do tych problemów - po zdjęciu szpuli poruszajcie sobie osią posuwu na boki to zobaczycie jak ładnie klika 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 20 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2022 To nie problem samego worma ani wodzika a brak prawidłowego podparcia kosza oraz osi posuwu- zostawili tylko jedną prowadnice w dodatku bardzo wyluzowaną - efekt jak wyżej.Sztywność osadzenia samego piniona na łożyskach w korpusie dokłada się do tych problemów - po zdjęciu szpuli poruszajcie sobie osią posuwu na boki to zobaczycie jak ładnie klika Zgadza się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 A taka mnie ostatnio myśl naszła, co by stradica sprzedać, dołożyć trochę i vanforda kupić...Ale chyba mi przeszło ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 (edytowane) A taka mnie ostatnio myśl naszła, co by stradica sprzedać, dołożyć trochę i vanforda kupić...Ale chyba mi przeszłoAle wiesz, u mnie to jest masło w maśle oprócz tej pierdółki i delikatnego szumu z oporówki.Może od początku tak było ale nie łowiłem na mikro jigi w toni tylko za okoniem na leciutko po dnie pukałem a zauważyłem teraz. Edytowane 21 Czerwca 2022 przez strary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 22 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2022 Vanforda kupiłem właśnie do nano zero pod xul.Przeszło mi z xul, wróciłem do ul za okoniem.Nasmarowałem rolkę, może to ona tak dziwnie "działała".Moooooże dzisiaj uda się zrobić testy.Ostatnio łowiłem podczas ulewy i nie czułem już tych dziwnych wibracji [emoji848] Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kineret Opublikowano 22 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2022 A taka mnie ostatnio myśl naszła, co by stradica sprzedać, dołożyć trochę i vanforda kupić...Ale chyba mi przeszło To są w zasadzie bliźniacze konstrukcje - mam oba w rozmiarze 2500, eksploatuję intensywnie i jestem z nich bardzo zadowolony.Vanford jest zdecydowanie lżejszy od Stradika, co bardzo uprzyjemnia łowienie ultralajtem - 180g to już taka waga przy której przestaję zwracać uwagę na podpięty młynek. Oba kołowrotki to już bardzo dopracowane konstrukcje, w których sukcesywnie poprawiono wszelkie niedociągnięcia znane ze starszych modeli Stradików i byłbym naprawdę daleki od doszukiwania się w nich jakichkolwiek "problemów", a tymbardziej krytykowanie rozwiązań, które działają prawidłowo i powszechnie wiadomo, że sie sprawdziły. Podparcie piniona czy mechanizmu posuwu szpuli jest w pełni adekwatne do zastosowań obu tych kołowrotków, a pojedyncza "prowadnica" jest w zupełności wystarczająca z racji niewielkich sił skrętnych, które generuje operacyjna moc hamulca w tych młynkach. Rozwiązanie proste, tanie i bezawaryjne, stosowane zresztą z powodzeniem w wielu modelach Daiwy, a od niedawna również Shimano. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 22 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2022 Jednak to nie rolka panowie Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi