BGM Opublikowano 22 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2022 panowie lowic i tyle mnie tez stukalo delikatnie i zabki tez bylo czuc i przeszlo w wielu przypadkach to smarowanie nie zagladac do srodka jesli nie ma koniecznosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 23 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2022 (edytowane) To są w zasadzie bliźniacze konstrukcje - mam oba w rozmiarze 2500, eksploatuję intensywnie i jestem z nich bardzo zadowolony.Vanford jest zdecydowanie lżejszy od Stradika, co bardzo uprzyjemnia łowienie ultralajtem - 180g to już taka waga przy której przestaję zwracać uwagę na podpięty młynekNa myśli miałem stradica ci4, tu różnica w wadze już taka znaczna nie jest. Edytowane 23 Czerwca 2022 przez Artech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zmorces Opublikowano 20 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2022 Możliwe, że przegapiłem, tą informację. Jakiego wymiaru łożysko można wsadzić do rolki i knoba? 4x7x2,5? Shimano vanford C2000S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 10 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2022 Dzisiaj z ciekawości przyjrzałem się jednemu z Vanfordów , rozmiar 2500 . Zakręciłem knobem i szok , taki szum . Rozkręciłem i w obydwu łożyskach w palcach "czuć kulki" . Panie toż to nowy kołowrotek , raz na rybach , ale muszą tanioszkę wkładać Będę serwisował 4000 , to i tego ogarnę . Już gdzieś to pisałem , że dwa razy za drogo i zdania nie zmienię 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 3 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2022 orientuje się ktoś czy szpula 2500 waży tyle samo co 2500SHG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 3 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2022 (edytowane) Jeśli walczysz o gramy, to róznica będzie, ale gdzie droga? Edytowane 3 Października 2022 przez Mdah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 4 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2022 I tak potrzebuje kupić szpulkę. A płytsza oznacza mniej podkładu, jeśli oprócz tego będzie lżejsza to tylko na plus. Może ktoś posiada płytką szpulę i zwykłą i mógłby zważyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 4 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2022 Płytka z podkładem i plećką 35.4gGłębokiej nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 4 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2022 (edytowane) Mateusz, wymieniałeś już łożyska w swoich? Po ostatnim przyłowie coś mi 2500 zaczął nie bardzo ładnie pracować. Może masz rozmiary i namiary? Edytka: Tak jak u Mateusza czyli w użyciu 2500 SHG -35g (płytka)C3000 -40g (głeboka) Edytowane 4 Października 2022 przez strary 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 4 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2022 Płytka szpula będzie wg mnie cięższa niż głęboka. Skoro płytsza, to więcej materiału na szpuli, przez co i większa masa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 4 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2022 Mateusz, wymieniałeś już łożyska w swoich? Po ostatnim przyłowie coś mi 2500 zaczął nie bardzo ładnie pracować. Może masz rozmiary i namiary?Namiary EZO i inne https://www.albeco.com.pl/pl/Vanforda 4000 jeszcze nie rozkręcałem, nie chce mi się na razie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 4 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2022 Płytka szpula będzie wg mnie cięższa niż głęboka. Skoro płytsza, to więcej materiału na szpuli, przez co i większa masa.Trzeba by albo poszukac w katalogach albo odwinąć u mnie linki Może dane katalogowe są mylące bo jednak łowimy z pełnymi szpulami a tu wagi są jak podałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasazer Opublikowano 4 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2022 Jak w CF wrócą do roboty i potwierdzą dostępność towaru, to przyjedzie do mnie nowy kijek z Vanfordwm 2500 a od mefisto zamówię szpuklę 2500S bo ma w dobrej cenie Jak poczekacie, to mam nadzieję końcem tygodnia będę mógł te cuda poważyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 4 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2022 Płytka szpula będzie wg mnie cięższa niż głęboka. Skoro płytsza, to więcej materiału na szpuli, przez co i większa masa.Mam wrażenie, że materiał na rdzeń, kompensują powierzchnie poziome rantów stąd ilość czy objętość materiału jest mniej więcej stała, może kwestie związane z rozwiązaniem hamulca mają wpływ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 4 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2022 Co by nie było to różnice +/-5g są zupełnie pomijalne w przypadku wyboru szpuli jeśli mamy na uwadze wagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 5 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 Mam wrażenie, że materiał na rdzeń, kompensują powierzchnie poziome rantów stąd ilość czy objętość materiału jest mniej więcej stała, może kwestie związane z rozwiązaniem hamulca mają wpływ?Tez mi się wydaje, że to mogą być kwestie hamulca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 5 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 Mateusz, wymieniałeś już łożyska w swoich? Po ostatnim przyłowie coś mi 2500 zaczął nie bardzo ładnie pracować. Może masz rozmiary i namiary? Edytka: Tak jak u Mateusza czyli w użyciu 2500 SHG -35g (płytka)C3000 -40g (głeboka)Czyli te 5g różnicy siedzi w szpuli, dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emrys Opublikowano 16 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2022 Czy Vanford nada się do łowienia Spinmadami 10 do 18g w rzekach o dużym prądzie?Jeśli tak, to który model, żeby nie padł za szybko. 2500 SHG będzie OK? czy ten model jest produkowany w Japonii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 16 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2022 (edytowane) 2500 SHG po dwóch latach przy UL/XUL już czuć łożyska jak założę do lekkiej sandaczówki. Jestem zaskoczony tak słabą jakością.Mój produkcja: Malezya. Edytowane 16 Października 2022 przez strary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 17 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2022 Czy Vanford nada się do łowienia Spinmadami 10 do 18g w rzekach o dużym prądzie?Jeśli tak, to który model, żeby nie padł za szybko. 2500 SHG będzie OK? czy ten model jest produkowany w Japonii? Ja mam rozmiar 2500 i bez problemu używam go na wodzie stojącej do 15g, a można na pewno i więcej.To jest Stradic w środku. Należy tylko pamiętać, że przynęty prowadzone pod prąd to pewnie trzeba by policzyć x2 jeśli chodzi o opór względem wody stojącej. Inna sprawa, że spinmad to nie obrotówka czy wobler i aż takiego oporu nie stawia. Sam nie wiem co bym wybrał na twoim miejscu, jeśli częściej 10-14g to 2500/3000, jeśli częściej 14-18g to 4000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 8 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2022 Po 1,5 roku używania do xul też tak zaczęło u mnie stukać. Jak ciągnę mikro jiga 0,34g w toni to czasem coś mnie myli, taki drobny stuk, nie jest to regularne i też mam wrażenie, ze na wormie coś się dzieje. Miewałem tak w innych kołowrotkach tylko mocniej i nic nie szło z tym zrobić, wózek dostawał luzów bo sam ślimak można zawsze podregulować podkładeczkami.Spodziewałem się lepszej trwałości/kultury pracy.No i następna usterka, rolka zaczęła być nagle głośna, umyte wszystko, oprócz łożyska, naoliwione i złożone, nic nie dało. Trzeba będzie wydłubac zabezpieczenie w łożysku, umyć, nasmarować i zobaczymy. Ze się powtórzę: spodziewałem się lepszej trwałości/kultury pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz1000 Opublikowano 8 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2022 No i następna usterka, rolka zaczęła być nagle głośna, umyte wszystko, oprócz łożyska, naoliwione i złożone, nic nie dało. Trzeba będzie wydłubac zabezpieczenie w łożysku, umyć, nasmarować i zobaczymy. Ze się powtórzę: spodziewałem się lepszej trwałości/kultury pracy.Może trafileś felerny egzemplarz, u mnie śmiga aż miło, a lekko nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 8 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2022 Tyle drobnych rzeczy felernych w jednym egzemplarzu? Nie chce mi się wierzyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabollito Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2023 Cześćod niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem kołowrotka Vanford 2500shg.Już jednak widzę, że potrzebuję kolejną szpulę.Pytanie co do tego modelu mogę dołożyć?? Raczej interesuje mnie płytka szpula.Jakie modele szpuli mogą podejść?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2023 Oryginalna do tego modelu właśnie od Mefiego https://www.mefistofishing.pl/szpula-shimano-vanford-2500shg-plytka-p-2458.html ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi