Skocz do zawartości

Shimano Vanford

przemow

Rekomendowane odpowiedzi

To są w zasadzie bliźniacze konstrukcje - mam oba w rozmiarze 2500, eksploatuję intensywnie i jestem z nich bardzo zadowolony.

Vanford jest zdecydowanie lżejszy od Stradika, co bardzo uprzyjemnia łowienie ultralajtem - 180g to już taka waga przy której przestaję zwracać uwagę na podpięty młynek

Na myśli miałem stradica ci4, tu różnica w wadze już taka znaczna nie jest. Edytowane przez Artech

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Dzisiaj z ciekawości przyjrzałem się jednemu z Vanfordów , rozmiar 2500 . Zakręciłem knobem i szok , taki szum . Rozkręciłem i w obydwu łożyskach w palcach "czuć kulki" . Panie toż to nowy kołowrotek , raz na rybach , ale muszą tanioszkę wkładać  :lol:  Będę serwisował 4000 , to i tego ogarnę . Już gdzieś to pisałem , że dwa razy za drogo i zdania nie zmienię  :P

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Mateusz, wymieniałeś już łożyska w swoich? Po ostatnim przyłowie coś mi 2500 zaczął nie bardzo ładnie pracować. Może masz rozmiary i namiary?

Edytka: Tak jak u Mateusza czyli w użyciu ;)

2500 SHG -35g (płytka)

C3000 -40g (głeboka)

Edytowane przez strary
  • Like 1

Mateusz, wymieniałeś już łożyska w swoich? Po ostatnim przyłowie coś mi 2500 zaczął nie bardzo ładnie pracować. Może masz rozmiary i namiary?

Namiary EZO i inne https://www.albeco.com.pl/pl/

Vanforda 4000 jeszcze nie rozkręcałem, nie chce mi się na razie????

Płytka szpula będzie wg mnie cięższa niż głęboka. Skoro płytsza, to więcej materiału na szpuli, przez co i większa masa.

Trzeba by albo poszukac w katalogach albo odwinąć u mnie linki ;)

Może dane katalogowe są mylące bo jednak łowimy z pełnymi szpulami a tu wagi są jak podałem.

Jak w CF wrócą do roboty i potwierdzą dostępność towaru, to przyjedzie do mnie nowy kijek z Vanfordwm 2500 a od mefisto zamówię szpuklę 2500S bo ma w dobrej cenie :) Jak poczekacie, to mam nadzieję końcem tygodnia będę mógł te cuda poważyć :) 

Płytka szpula będzie wg mnie cięższa niż głęboka. Skoro płytsza, to więcej materiału na szpuli, przez co i większa masa.

Mam wrażenie, że materiał na rdzeń, kompensują powierzchnie poziome rantów stąd ilość czy objętość materiału jest mniej więcej stała, może kwestie związane z rozwiązaniem hamulca mają wpływ?

• Like 1

Mam wrażenie, że materiał na rdzeń, kompensują powierzchnie poziome rantów stąd ilość czy objętość materiału jest mniej więcej stała, może kwestie związane z rozwiązaniem hamulca mają wpływ?

Tez mi się wydaje, że to mogą być kwestie hamulca

Edytka: Tak jak u Mateusza czyli w użyciu ;)

2500 SHG -35g (płytka)

C3000 -40g (głeboka)

Czyli te 5g różnicy siedzi w szpuli, dzięki za pomoc!

• 2 tygodnie później...

Czy Vanford nada się do łowienia Spinmadami 10 do 18g w rzekach o dużym prądzie?

Jeśli tak, to który model, żeby nie padł za szybko. 2500 SHG będzie OK? czy ten model jest produkowany w Japonii?

Ja mam rozmiar 2500 i bez problemu używam go na wodzie stojącej do 15g, a można na pewno i więcej.To jest Stradic w środku. Należy tylko pamiętać, że przynęty prowadzone pod prąd to pewnie trzeba by policzyć x2 jeśli chodzi o opór względem wody stojącej. Inna sprawa, że spinmad to nie obrotówka czy wobler i aż takiego oporu nie stawia. Sam nie wiem co bym wybrał na twoim miejscu, jeśli częściej 10-14g to 2500/3000, jeśli częściej 14-18g to 4000 :P

• 4 tygodnie później...

Po 1,5 roku używania do xul też tak zaczęło u mnie stukać. Jak ciągnę mikro jiga 0,34g w toni to czasem coś mnie myli, taki drobny stuk, nie jest to regularne i też mam wrażenie, ze na wormie coś się dzieje. Miewałem tak w innych kołowrotkach tylko mocniej i nic nie szło z tym zrobić, wózek dostawał luzów bo sam ślimak można zawsze podregulować podkładeczkami.

Spodziewałem się lepszej trwałości/kultury pracy.

No i następna usterka, rolka zaczęła być nagle głośna, umyte wszystko, oprócz łożyska, naoliwione i złożone, nic nie dało. Trzeba będzie wydłubac zabezpieczenie w łożysku, umyć, nasmarować i zobaczymy. 

Ze się powtórzę:  spodziewałem się lepszej trwałości/kultury pracy.

No i następna usterka, rolka zaczęła być nagle głośna, umyte wszystko, oprócz łożyska, naoliwione i złożone, nic nie dało. Trzeba będzie wydłubac zabezpieczenie w łożysku, umyć, nasmarować i zobaczymy. 

Ze się powtórzę:  spodziewałem się lepszej trwałości/kultury pracy.

Może trafileś felerny egzemplarz, u mnie śmiga aż miło, a lekko nie ma.

• 4 miesiące temu...

Cześć

od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem kołowrotka Vanford 2500shg.

Już jednak widzę, że potrzebuję kolejną szpulę.

Pytanie co do tego modelu mogę dołożyć?? Raczej interesuje mnie płytka szpula.

Jakie modele szpuli mogą podejść??