Skocz do zawartości

Shimano Vanford

przemow

Rekomendowane odpowiedzi

Czy przekładnia będzie jak w nowym stradic czyli z dłuższymi zębami?

Na kiedy możemy oczekiwać nowego Vanforda w naszym ulubionym sklepie Mefisto?

dostawy sierpień :) teoretycznie

oczywiście, że długie zęby, wygląda sto razy lepiej niż poprzedni...przynajmniej na pdfie :)

• Like 1

• 5 tygodni później...
  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

No i jeszcze ponad rok nim łowiłem, prawie dwa sezony, nie miał lekko, robił za uniwersał na lekko a jesień przy lekkiej sandaczówce.

W styczniu rozebrany, na kole głównym żadnych śladów zużycia  czarna powłoka nie naruszona, pinion też wyglądał jak fabryczny, wymienione wszystkie łożyska i tulejki na łożyska EZO.

Kołowrotek znów śmiga jak nówka, nie trzeba było na nowo regulować żadnych luzów.

Wygląda na to, że powodem słabej trwałości i utraty komfortu wędkowania są słabej jakości łożyska montowane w nowych kołowrotkach choć ponad trzy lata to chyba jednak dobry wynik. Po tych nowych nie spodziewam się większej trwałości, zobaczymy.

Nie weryfikowałem stanu poszczególnych łożysk, wymieniłem po prostu wszystkie na nowe.

Edytka: Sezon u mnie trwa na okrągło wiec kołowrotek naprawdę się napracował...

Historii ciąg dalszy:

i po niedługim czasie znów zaczął "koślawo" chodzić, nie rozkręcałem już więcej, założyłem do lekkiego feedera i tak już jest z miesiąc, ciekawe czy się dotrze ;) ?

Jak koledzy myślicie? Znów wina łożysk, były firmowe, czy jednak sie dotrze?

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Vanford FA występuje w rozmiarze 500. Z większymi rozmiarami nie ma za wiele wspólnego zarówno od strony wizualnej, jak i od strony technicznej.

Informacyjnie dodam tylko, że nowy Vanford 500 jest na 99% tym samym, czym jest stary Vanford, czyli taką Saharą 500 w ubranku z ci4+ oraz dołożonymi łożyskami.

Wizualnie pięćsetka nie przypomina nowego modelu w większych rozmiarach, ale bardzo przypomina starszy model w rozmiarze 500.

post-71717-0-29152700-1724243861_thumb.png

Strona techniczna nowej pięćsetki w porównaniu do starej przedstawia się następująco: waga, przełożenie, liczba łożysk, nawój pozostają bez zmian. Czyli wiele wskazuje na to, że bebechy również pozostają bez zmian.

Pozdrawiam.

• 2 miesiące temu...

A łówcie sobie dalej Vanfordem 2500 do 7g i 4000 do 14g. Cała ta dyskusja, to zawracanie głowy, wróżenie z fusów, wymyślanie teoryjek.

Jakoś tak się dziwnie składa, że Vanfordy są używane za różnymi oceanami do morskiego łowienia - woda słona, jak cholera, ryby z motorkiem w dupie, przynęty róóóżne i wcale nie wagi piórkowej.

I jakoś im to działa i się nie sypie szybciutko ...

Historii ciąg dalszy:

i po niedługim czasie znów zaczął "koślawo" chodzić, nie rozkręcałem już więcej, założyłem do lekkiego feedera i tak już jest z miesiąc, ciekawe czy się dotrze ;) ?

Jak koledzy myślicie? Znów wina łożysk, były firmowe, czy jednak sie dotrze?

Przyszła jesień, rozkręciłem dziada, wymieniłem jedno łożysko bo faktycznie ono tak dawało, wyczyściłem elementy, dałem nowy smar, wymieniłem łożysko w dupce pod wormshawtem bo to nie był dobry pomysł tam je wstawiać, po prostu ośka worma ocierała czasami o bląszkę blokującą worma i dziwny efekt to dawało , na tulejkę z fosforobrązu od jakiejś starej, chyba, Ticy, nawinąłem #1 i katuję go na sandaczach na Odrze. MAx to płotka Berkleya 15cm+16g czyli sporo. W połączeniu z Noctissem lepiej mi się łowi niż z TP3000/4000.

No i nie stwierdziłem ŻADNEGO zużycia przekłądni, luzów też nie trzeba było kasować. CDN...

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Generalnie Vanford to tzw. filozofia Magnumlite, na drugim końcu mamy z kolei filozofię Coresolid - tak to nazywa Shimano. Kołowrotki z obu linni sa trochę inaczej wykonane i mają z góry założone inne zastosowanie, jedne do lżejszego łowienia, drugie do cięższego. Jestem ciekaw ile tne Vanford na tej Odrze wytrzyma.

Często ogladam filmiki tego gościa, rzkłada na czynniki pierwsze Shimano jak i Daiwy.

Edytowane przez brzoza
  • Like 2

• 1 miesiąc temu...

Przyszła jesień, rozkręciłem dziada, wymieniłem jedno łożysko bo faktycznie ono tak dawało, wyczyściłem elementy, dałem nowy smar, wymieniłem łożysko w dupce pod wormshawtem bo to nie był dobry pomysł tam je wstawiać, po prostu ośka worma ocierała czasami o bląszkę blokującą worma i dziwny efekt to dawało , na tulejkę z fosforobrązu od jakiejś starej, chyba, Ticy, nawinąłem #1 i katuję go na sandaczach na Odrze. MAx to płotka Berkleya 15cm+16g czyli sporo. W połączeniu z Noctissem lepiej mi się łowi niż z TP3000/4000.

No i nie stwierdziłem ŻADNEGO zużycia przekłądni, luzów też nie trzeba było kasować. CDN...

No i zakończyłem sezon sandaczowy. Praktycznie tylko Vanfordem łowiłem, dotrwał dzielnie do końca. Na sucho i na lekko oraz przy podbijanu pracuje typu masło w maśle ale przy ciągnięciu gumy jednostajnie już coś czuć, ząbkowanie czy coś takiego.

Moze na wolnym czasie do niego zajrzę albo przełożę przekładnię z jakiegoś innego, może cos się dopasuje i wtedy zobaczymy czy to wina przekładni czy po prostu obudowa się odkształca i przekładnia dostaje jakichś dziwnych obciążeń/przeciążeń.

Co ciekawe podobnie mam w Nasci przy okoniówce, na sucho czy XUL jak masełko a przy obciażeniu bardziej statycznym identyczne objawy jak Vanford.

Bo my chyba nie rozumiemy Coresolid i Magnumlite. Coresolidy są do zwijania jednostajnego lepsze, Magnumlite zostało zrobione po ty by poprawić start i stop kręcenia. Lekki rotor łatwiej wprawia się w ruch i łatwiej stopuje, znajduje zastosowanie wszędzie gdzie często zatrzymujesz i stasujesz. Ale do zwijania jednostajnego przynęt stawiających większy opór w wodzie są coresolidy, komfort zwijania jednostajnego tej samej przynęty coresolidem jest większy niż magnumlite.

My amputujemy je dosłownie do wszystkiego, a te różnice w budowie nie biorą się z niczego.

• Like 1

Na tym filmiku co Mario wstawiał jest dokładnie powiedziane do czego najlepiej ich używać i jaka jest ich przewaga i kiedy.

Łowię na Wiśle, wcześniej przez bardzo wiele lat na Warcie i rzeka bezlitośnie weryfikuje kołowrotki i ich konstrukcje. Może z tego powodu zwykle wybieram większe rozmiary, z tego powodu pojawiają się u mnie Fin-Nor LT40, Certate 5000 - bo nic mnie tak nie wkurza jak łowienie klekotem i obserwowanie jak na rzece “umiera” mi kolejny młynek - oczywiście przy stosunkowo małych i lekkich przynętach. 

• Like 1

Bo my chyba nie rozumiemy Coresolid i Magnumlite. Coresolidy są do zwijania jednostajnego lepsze, Magnumlite zostało zrobione po ty by poprawić start i stop kręcenia. Lekki rotor łatwiej wprawia się w ruch i łatwiej stopuje, znajduje zastosowanie wszędzie gdzie często zatrzymujesz i stasujesz. Ale do zwijania jednostajnego przynęt stawiających większy opór w wodzie są coresolidy, komfort zwijania jednostajnego tej samej przynęty coresolidem jest większy niż magnumlite.

My amputujemy je dosłownie do wszystkiego, a te różnice w budowie nie biorą się z niczego.

Dlaczego lżejszy rotor miałby negatywny  wpływ na komfort zwijania przynęt stawiajacych większy opór.

komfort zwijania jednostajnego tej samej przynęty coresolidem jest większy niż magnumlite.

A niby dlaczego?

Nie chce mi się szukać ale stawiam w ciemno że części są te same.