majstero Opublikowano 4 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego Witam, jak się sprawuje nowy vanford ? Chodzi mi o porównanie do starego ? Opłaca się wymienić ? Bardziej ciekawi mnie model 2000s do ul ? Ceny atrakcyjne więc czy jest lepszy ? Wysłane z mojego Armor 17 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valo Opublikowano 4 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego Moim zdaniem kręci dużo przyjemniej, choć może akurat trafiłem takie egzemplarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 4 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego Fotka z FB. Ciekaw jestem czy to odosobniony przypadek? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsztynteam Opublikowano 4 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego Jak się przewrócił na kamienie ratując twarz kołowrotkiem i wędka którą trzymał w ręku to generalnie jest to normalne i można powiedzieć że nic się nie stało 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majstero Opublikowano 4 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego Zamówiłem zobaczymy [emoji16] bo recenzji niewiele Wysłane z mojego Armor 17 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorroo85 Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego Realnie nie wiele się różni od starego technicznie poszła inne koło zębate. Poza tym jak ktoś robi serwis i zmienia atrapy łożyska na łożyska to nie będzie absolutnie to jakiś progres w kosmos.Ogólnie nowy marketing na pewno jest dobry jak można dorwać starszy model gdzieś 180 zł taniej to bym się jakoś nie zastanawiał bardzo czy nowy czy stary. w 95% to to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Jeżyna Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego a ja do starego podchodziłem w sklepie dwa razy i absolutnie mi nie pasował... w tym roku kupiłem model 24 i jest dobrze, jest przyjemnie, daje rade i w fotelu i nad rzeką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valo Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego Realnie nie wiele się różni od starego technicznie poszła inne koło zębate. Poza tym jak ktoś robi serwis i zmienia atrapy łożyska na łożyska to nie będzie absolutnie to jakiś progres w kosmos.Ogólnie nowy marketing na pewno jest dobry jak można dorwać starszy model gdzieś 180 zł taniej to bym się jakoś nie zastanawiał bardzo czy nowy czy stary. w 95% to to samo.Miałeś na żywo? Ja miałem 5 sztuk poprzednika i 2 sztuki nowego modelu. Nowy pracuje wyraźnie lepiej, mało mnie interesuje porównywanie papierków, w praktyce lepiej wypada nowy. Ja bym bez dwóch zdań dołożył do nowego kreci zdecydowanie przyjemniej, bardziej zwarty, no i ładniejszy ???? ale gust jak tyłek każdy ma swój. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WedkarzIncognito Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego Czy wraz ze zmianą koła zębatego przypadkiem zmianie nie uległ również pinion? ????Osobiście mnie ciekawią mniejsze rozmiary Vanforda FA 1000/C2000, ponieważ w starym Vanfordzie mimo niedużych dłoni odnoszę wrażenie, że Vanford to taka plastikowa zabaweczka. Może jest to spowodowane jego niską wagą, ale w innych podobnych gabarytowo kołowrotkach nie odnoszę takiego wrażenia. Cała reszta i walory użytkowe jak najbardziej na plus.Na obecnym etapie Vanford FA zbiera sporo pozytywnych opinii (na pewno dużo więcej niż Stradic FM ????), ale fakt faktem jest to świeżynka i czas pokaże, co to warte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego Czy szpule z poprzedniego modelu pasują do FA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valo Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego Pasują 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego (edytowane) Witam, jak się sprawuje nowy vanford ? Chodzi mi o porównanie do starego ? Opłaca się wymienić ? Bardziej ciekawi mnie model 2000s do ul ? Ceny atrakcyjne więc czy jest lepszy ? Wysłane z mojego Armor 17 Pro przy użyciu Tapatalka Polecam objrzeć ten film, zreszta cały kanał jest ciekawy, wyrobic sobie własna opinię:Jesli macie watpliwosci co do Daiwy/Shimano pod UL, porównanie modeli z róznych roczników czy marek miedzy soba to tylko ten kanał. Gość nie robi filmów bo dostał kołowrotek za darmo. Edytowane 5 Lutego przez brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 5 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego Jedyne co mi się rzuciło w oczy, na tym filmie to, że nowy nawija linkę na "bałwanka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego Nieprawda. Nawija bardzo dobrze. Jak to w Shimano od tego segmentu w górę być powinno. Nie mam żadnych uwag. Może czasem wymagać regulacji wysokości szpuli podkładkami, tj. niedowijać lub nadwijać, ale bałwanek??? Fotelowo kręci bardzo przyjemnie i dość cicho. Także i na moje ładniejszy od poprzednika. btw: Trochę mnie dziwi polityka promocyjna S. Niby Vanforda pozycjonują na półeczce takiej trochę wyższej średniej, a tu buch w kartonowe, średniej urody pudełko, na goło zupełnie nawet bez woreczka foliowego, korbę takoż. Kiedyś jakiś pokrowczyk dawali do półki stradikowej, materiałowy ale zawsze. Nowy TP też tak pakowany? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego btw: Trochę mnie dziwi polityka promocyjna S. Niby Vanforda pozycjonują na półeczce takiej trochę wyższej średniej, a tu buch w kartonowe, średniej urody pudełko, na goło zupełnie nawet bez woreczka foliowego, korbę takoż. Kiedyś jakiś pokrowczyk dawali do półki stradikowej, materiałowy ale zawsze. Nowy TP też tak pakowany? Tak, najnowszy TP też zapakowany biednie. Bez materiałowego pokrowca. W "papierzaną" torebkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 7 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego Przecież wszyscy chcą być eko... :-)Jeszcze chwileczkę a wędki będą trzcinowe, bez cukru i o smaku ananasa. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 7 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego (edytowane) Taaa... powrót do natury: z leszczynowym patykiem i linką z końskiego włosia ale nad bezrybnym ogrodzonym, zabetonowanym i wyprostowanym tzw. ciekiem... Ale nie zaśmiecajmy wątku. Z pokrowcem czy bez: młynek kręci ładnie. Mój przynajmniej tak. Edytowane 7 Lutego przez smokwelski 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego (edytowane) Nieprawda. Nawija bardzo dobrze. Jak to w Shimano od tego segmentu w górę być powinno. Nie mam żadnych uwag. Może czasem wymagać regulacji wysokości szpuli podkładkami, tj. niedowijać lub nadwijać, ale bałwanek??? Na filmie widać, że nowy Vanford nie dowija i na dole i na górze, to nie jest wina ustawienia podkładek.Tak sie dzieje jak szpula jest za "szeroka" lub wormshawt jest za krótki.Taka sytuacja ma miejsce również, gdy na młynek duży, przeznaczony do grubych linek, nawiniemy linkę cieniutką.Tu nie zachodzi ta sytuacja bo to model 2000 wiec przeznaczony do linek najcieńszych. Ten stary, co widać na filmie, nawija poprawnie Edytka: do sprawdzenia 12:52 na filmie bo coś nie mogę załadować fotki. Edytowane 9 Lutego przez strary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego (edytowane) Nie wiem jak mniejsze rozmiary, ale hybryda 3000MHG nawija tak jak widać na załączonych fotkach.Plecionka Momoi Ryujin 0.06.Ale faktem jest, że młynek przeszedł dość znaczny tuning mechaniczny, z dołożeniem łożysk na wałku, i pełną regulacją włącznie. Edytowane 9 Lutego przez Adaś Niezgódka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WedkarzIncognito Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego Czy to jest aż tak rażąca różnica? Według mnie nie. Jeżeli kogoś by raził taki nawój, to wystarczy dołożyć cienką podkładkę, bo na tym ujęciu faktycznie jest na górze troszkę za dużo nawiniętej linki. Z drugiej strony też nie wiemy, jak to było nawijane i może było to nawijane na odwal się, stąd taki nawój.Ja bym się tego nawoju tak mocno nie czepiał (biorąc pod uwagę, że droższe kołowrotki konkurencyjnego producenta, które są na mimośrodzie potrafią gorzej nawijać ????). Tulejka na górze worma jest szersza niż u poprzednika. Czy spece ze wschodu rozpracowali już na to sposób, jakimi łożyskami zastąpić tę tulejkę?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego (edytowane) Rażąca czy nie , bez znaczenia i nie da tego się ustawić podkładkami ani niczym innym bo jest jak napisałem, nawija "na bałwanka". Na filmie widac to w kilku ujęciach. No i po co relatywizować, że inni mają jeszcze gorzej za większą kasę? Odnoszę się do filmiku i do niczego innego. @Adaś, faktycznie ten nawój jest ok. Może hybryda jest dopracowana perfekcyjnie a ten z filmu nie. Edytka" nawijanie na odwal się, no sorry... Edytowane 9 Lutego przez strary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valo Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego (edytowane) Ten bałwanek i tak wypada znacznie przyjemniej wizualnie niż w przypadku Daiwy, tam w niektórych przypadkach oczy krwawią. Aspekt wizualny to jedno a drugie praktyka i w przypadku Daiwy oczy mogą krwawić to nie mailem żadnych problemów z linkami a łowiłem od Exceler, Caldie, Certate, Luvias. Z Shimano tak samo, ale popatrzeć znacznie przyjemniej na nawój Shimano niż Daiwy. Im jestem starszy tym mniej skupiam się na aspektach wizualnych na korzyść praktycznych szczegolnie tych z ktorymi trzeba obcowac w miare regularnie kolowrotków też to dotyczy ???? Edytowane 9 Lutego przez Valo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Jeżyna Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego Ja bym się nawoju w wersji 24 nie czepiał. Poniżej plecionka pe0.6 na modelu 2500. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WedkarzIncognito Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego Rażąca czy nie , bez znaczenia i nie da tego się ustawić podkładkami ani niczym innym bo jest jak napisałem, nawija "na bałwanka". Na filmie widac to w kilku ujęciach. No i po co relatywizować, że inni mają jeszcze gorzej za większą kasę? Odnoszę się do filmiku i do niczego innego. @Adaś, faktycznie ten nawój jest ok. Może hybryda jest dopracowana perfekcyjnie a ten z filmu nie. Edytka" nawijanie na odwal się, no sorry... Zapytam z ciekawości, ponieważ padło stwierdzenie, że "nie da tego się ustawić podkładkami ani niczym innym". Jak rozumiem było to sprawdzone przez Ciebie osobiście w praktyce, do czego posłużyło parę modeli Vanforda FA C2000S. Było to sprawdzone osobiście czy nie? Czy ma to jakikolwiek wpływ na właściwości użytkowe? Ponieważ chciałbym uniknąć teoretyzowania, które może na pewnych użytkowników zadziałać niczym płachta na byka ???? Oglądając materiały tego ifisha (w których łowi przy użyciu głównego bohatera tej dyskusji) nie zauważyłem, żeby ten jakże tragiczny nawój przeszkadzał mu w jakikolwiek sposób podczas wędkowania nawet w najmniejszym stopniu. Z resztą @Valo podsumował temat nawoju jak to wypada u producenta, którego w poprzednim poście nie wymieniłem bezpośrednio i ciężko się z tym nie zgodzić, gdy w młynku za ponad dwa kółka otrzymujemy nawój jak w jakiejś bazarówce... Finalnie bałwanki, łódki itp. nawoje najwyraźniej nie mają większego znaczenia pod względem użytkowym. Jeżeli cała ta dyskusja o bałwankowym nawój jest wyłącznie poruszona ze względu na gusta wizualne, to z mojej strony kontynuowanie tej dyskusji jest bezsensowne.PS nawijanie na odwal się to był skrót myślowy do luźnego nawoju i był to jedynie przykład, ale już mniejsza o to ???? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyha Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego (edytowane) Ja bym się nawoju w wersji 24 nie czepiał. Poniżej plecionka pe0.6 na modelu 2500.Vanford ze szpulą od Vańka 19? ???? Edytowane 11 Lutego przez lyha 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi