Skocz do zawartości

Shimano Vanford

przemow

Rekomendowane odpowiedzi

Gwoli ścisłości, . @Krzysztof pokazał różnicę między szpulą z nowego Vanforda a Ty wstawiasz fotkę ze starego i mierzysz średnice. Moze warto by było jakiś porządek w dyskusji zachować.

Gwoli ścisłości nic nie mierzyłem tylko pokazałem na przykładzie losowych szpul, o które wytłoczenia mi chodzi (zaznaczając te miejsca czerwonymi liniami).

Nie posiadam nowego Van forda ani Vanquisha i nie mam pojęcia jak szpule wyglądają od wewnątrz, a skoro padło pytanie, skąd może wynikać różnica w wadze, to podałem jako PRZYKŁAD, że wytłoczenia wewnątrz szpuli mogą mieć wpływ na finalną wagę szpuli. W tym przykładzie nie ma znaczenia, od jakiego modelu pochodzą szpule. Chodzi wyłącznie o zobrazowanie wytłoczeń, które miałem na myśli.

Tak czy siak, zagadki nie rozwiązałem, ponieważ jak sam @Krzysztof Jeżyna napisał spora waga jest najprawdopodobniej spowodowana nawinięciem fluorocarbonu jako podkładu.

Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...

W ramach ciekawostki.

Vanford FA 3000MHG (hybryda), ze szpulą od małej hybrydy 14' Stella C2500HGS o średnicy 43mm, wystarczy zdemontować z rotora chromowany pierścień ozdobny i szpulka leży jak ulał  :).

Świetne działa przy kijach z małą przelotką startową, lata z tego aż miło.

post-75036-0-71485600-1741531264_thumb.jpg

post-75036-0-05431300-1741531273_thumb.jpg

• Like 5

Ładnie kolorystycznie się prezentuje, mniejsza średnica tez pewnie na plus przy nawijaniu mniejszy opór. Napisz do czego potrzebujesz body 4000 do lekkich wędek, do do czego tyle mocy?

Na Vanford ładnie kolorystycznie leży tez szpulka z Vanquish FB. Fajny wizualnie secik wyszedł Ci z tą szpulą od Stelli.

Edytowane przez Valo

Od dawna używam tylko młynków z metalowym korpusem, ale z biegiem lat jakoś tak coraz zimniej w paluchy  :).

Młynek będzie służył do raczej lekkiego jigowania (max 15g), w zimne dni, kiedy metalowe młynki wywołują u mnie odmrożenia palców  ;).

Edytowane przez Adaś Niezgódka
  • Like 1

• 3 miesiące temu...