Skocz do zawartości
  • 0

Problem z silnikiem mercury 50 HP manetka

Łukasz.t

Pytanie

Witam dzisiaj robiłem pierwsze wodowanie łodzi nowy silnik mercury 50 hp z manetką montowany w serwisie i tam odpalamy wszystko ok. Dzisiaj widujemy łódź przekręcam kluczyk aby odpalić i dupa nic się nie dzieje, ale do silnika nie dochodzi już prąd bo nie działa trym . Znalazlem pod czapką bezpieczniki i jeden jest 15a spalony na rysunku oznaczony symbolem F wkładam zapasowy 20a i powtórka, po przekreceniu kluczyka wszystko gaśnie i bezpiecznik spalony. No i nie popływalismy, łódź na przyczepę i do domu . W domu wymieniam bezpiecznik i na przyczepie odpalam bez problemu . Czy możliwe aby palił bezpiecznik tylko jak silnik jest w wodzie? Gdzie szukać przyczyny?684277392dc6e3d7ab957f8df7545336.jpg

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

7c9b6c1273135156dbfc46852f5f6e0b.jpg

Edytowane przez Łukasz.t

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zobaczy czy nie przetarł się któryś z kabli przy siłowniku trymu, albo czy nie ma jakiejś przerwy i nie dostaje się woda.... Nigdzie indziej woda nie powinna zrobić "kuku"... Ewentualnie sprawdź akumulator testerem konduktacyjnym ..... 
Na szybko to trochę wróżenie z fusów....

Edytowane przez cabage

• 0

Zobaczy czy nie przetarł się któryś z kabli przy siłowniku trymu, albo czy nie ma jakiejś przerwy i nie dostaje się woda.... Nigdzie indziej woda nie powinna zrobić "kuku"... Ewentualnie sprawdź akumulator testerem konduktacyjnym .....

Na szybko to trochę wróżenie z fusów....

Trym działał normalnie bo na wodzie opuściłem silnik trymem , dopiero przekrecenie kluczyka paliło bezpiecznik

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• 0

Łódka z laminatu , czy alu? Jakz alu i jeszcze "-" na kadłubie , to byle jakie przetarcie izolacji i będzie zwarcie. Jak laminat , to woda nie powinna być problemem(chyba ,że słona)M9że błaď w połączeniu i możliwość próby odpalenia na biegu?Żle wyrwgulowane linki , jak opuścisz , to wchodzi bieg?

Edytowane przez sum23