Skocz do zawartości

CatCHFish Lures

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, koleżanki i koledzy  B)

Przyszedł czas aby przedstawić się i zaprezentować na forum kilka moich produkcji  :)

Zaczynając trochę jak na pierwszym spotkaniu w grupa AA - mam na imię Krzysztof i jestem nałogowym producentem woblerów. Mój nałóg trwa już blisko 20 lat.

Wszystko zaczęło się po obejrzeniu kilku filmów prezentowanych wówczas w jednej z gazet wędkarskich, które były dla mnie wielką inspiracją. Pierwsze "dłubańce" były tworzone z myślą o trociach i pstrągach. Choć ich jakość pozostawiała wówczas wiele do życzenia w kwestii estetyki to łowność okazała się dużym sukcesem. Dla wędkarza nie ma chyba większej satysfakcji niż złowienie ryby na własną przynętę  :rolleyes:

Z biegiem lat zmieniłem swoje preferencje i postanowiłem wyspecjalizować się w łowieniu największej ryby naszych wód - wąsatego zbója. Naturalnie moja pasja do tworzenia woblerów musiała również przejść ewolucje. W ten sposób od kilku lat tworzę głownie woblery sumowe oraz szczupakowe.

Mam nadzieję, że tą krótka historią zainteresowałem kilka osób.

Pozdrawiam

post-72821-0-66356900-1594589938_thumb.jpg

post-72821-0-65074200-1594589946_thumb.jpg

post-72821-0-15606000-1594589955_thumb.jpg

• Like 28

Jak chyba u każdego "domowego" producenta materiałem nr 1 było drewno. 

Pierwsze woblery powstawały z drewna lipowego, balsy z czasem również z olchy.

Od ponad roku zacząłem stosować żywicę, głównie w celu uzyskania maksymalnej powtarzalności i tylko w kilku modelach woblerów.

Kolejne fotki  :)

post-72821-0-33361600-1595112209_thumb.jpg

post-72821-0-88771400-1595112216_thumb.jpg

post-72821-0-53881800-1595112226_thumb.jpg

• Like 9

• 2 miesiące temu...

Sezon sumowy niestety powoli zbliża się ku końcowi. Będzie więcej czasu na nowe dłubanie, wprowadzenie poprawek, realizację kolejnych pomysłów [emoji16]2600b5d806d7f75064704f13389eccb2.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Like 6

• 2 tygodnie później...

Dzięki, woblery w zależności od modelu 40 - 50zl bez zbrojenia. Na życzenie mogę oczywiście uzbroić. Dochodzi wówczas koszt około 12zl. Kotwice Owner.

Jakie modele robisz? Jak gleboko pracuja? Napiszesz cos wiecej ppd tym wzgledem o swpich wobkach?

Z woblerów sumowych są 4 modele. Długość od 9 do 12cm. Praca od 3 do 6m w zależności od modelu. Powoli zaczynam dłubanie na nowy sezon więc będę wstawiał na bieżąco kolejne modele z opisem.

• 3 tygodnie później...

Po każdym sezonie pojawiają się nowe przemyślenia. Zawsze jest tak, że czegoś w pudełkach brakuje lub zwyczajnie nowe pomysły muszą ujrzeć światło dziennie.

Czas rozpocząć zabawę z nowymi modelami. Zapowiadają się bardzo obiecująco [emoji16]

#CfLures5af0c6c3beff8c5f84f032b93a4a3b0c.jpg94e22281c1f904ed9ab47a28fb1862bb.jpg

• Like 3

Po każdym sezonie pojawiają się nowe przemyślenia. Zawsze jest tak, że czegoś w pudełkach brakuje lub zwyczajnie nowe pomysły muszą ujrzeć światło dziennie.

Czas rozpocząć zabawę z nowymi modelami. Zapowiadają się bardzo obiecująco [emoji16]

#CfLures5af0c6c3beff8c5f84f032b93a4a3b0c.jpg94e22281c1f904ed9ab47a28fb1862bb.jpg

Czy ten "zadzior" na końcach stelarzu wystarczy na suma? Ja w obawie przed odrzańskimi wąsami owijam jedną końcówkę do okoła drugiej...

• Like 2

Czy ten "zadzior" na końcach stelarzu wystarczy na suma? Ja w obawie przed odrzańskimi wąsami owijam jedną końcówkę do okoła drugiej...

Można owijać, można robić dodatkową omotkę, w każdym razie wszystko zależy w jakim drewnie jest wklejany stelaż oraz czym.

Ja najczęściej używam żywicy poliuretanowej, w której stelaż jest zalany i tworzy jedną całość.

Zapewniam Cię, że nie ma szans aby nawet rekord świata wyrwał ten drut.

• Like 3

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Jakiej grubości drutu używasz na stelaże?

Woblery śliczne , brakuje mi tylko wykończenia sterów. Pełno "chwastów" po frezie z CNC a wystarczyło by to lekko pozbawić gradu papierem ściernym na gąbce i wyciąć ten "cycek" łącznik. Woblery 1 klaska jednakowoż 

Edytowane przez Jerzy Arak

Dzięki za komentarz i jak się okazuje "dociekliwe" oko [emoji16]. W tym modelu używam drutu 1.6mm.

Mam taki system, że ten niewycięty kawałek steru pozostawiam do momentu, w którym woblery ustawiam w wodzie. Mogę dzięki temu rozróżnić, który jest gotowy na 100% bo w czasie ustawiania go odcinam. Nie dopieszczam sterów gdyż jestem przedewszyskim sumiarzem i z mojej perspektywy przynęta ma być skuteczna. Ster ma swoją konkretną funkcję, która z estetyką nie ma nic wspólnego. Po za tym po jednej dniu w trollnigu rzeka wyrysuje na nim swoje ślady [emoji6]

• Like 2