kamildarbanski Opublikowano 13 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 Witam. Potrzebuje speca z Warszawy lub okolic który zrobi zadaszenie otwartego tarasu /balkonu na ostatnim piętrze. Szukam kogoś naprawdę pewnego i porządnego żeby konstrukcja wytrzymała na lata wszelkie wichury , ulewy itp i oczywiście żeby była gwarancja na robotę. Może ktoś kogoś polecić? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 13 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 Zorientuj się Kamil czy nie musisz mieć pozwolenia na budowę zadaszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 13 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 A tego to nawet nie wiem nie myślałem o tym. A orientujesz się może do kogo się z takim zapytaniem udać jeżeli jest to dom bliźniaczy w zabudowie szeregowej? Do dewelopera czy do administratora wspólnoty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert.B Opublikowano 14 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2020 Wspólnota musi wyrazić zgodę, jeśli nie to zapomnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 14 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2020 A no widzisz to dzięki za poradę. Wobec tego zbiorę podpisy na piśmie żeby później nie bylo problemu że komuś się odwidzi ???? wszystko będzie czarno na bialym???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kraz Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Konstrukcja stalowa? Czy drewniana? Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Niestety temat formalnie jest niedoprecyzowany.Jeśli literalnie czytać prawo, to zwiększasz kubaturę budynku, co za tym idzie powinieneś dopełnić wszystkich formalności związanych z rozbudową budynku.I tu występuje element urzędniczy, jeśli urzędnik zinterpretuje zabudowę balkonu jak rozbudowę, to cała procedura, jeśli nie, to wystarczy zgłoszenie z krótkim opisem zmian. Tak, czy inaczej, zgoda wspólnoty jest niezbędna i co najmniej zgłoszenie zamiaru budowy do właściwego terenowo starosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar233 Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Niestety temat formalnie jest niedoprecyzowany.Jeśli literalnie czytać prawo, to zwiększasz kubaturę budynku, co za tym idzie powinieneś dopełnić wszystkich formalności związanych z rozbudową budynku.I tu występuje element urzędniczy, jeśli urzędnik zinterpretuje zabudowę balkonu jak rozbudowę, to cała procedura, jeśli nie, to wystarczy zgłoszenie z krótkim opisem zmian. Tak, czy inaczej, zgoda wspólnoty jest niezbędna i co najmniej zgłoszenie zamiaru budowy do właściwego terenowo starosty.I dawaj mapę do celów projektowych musisz zamówić na wstępie a to minimum 1 tys. a czekania pewnie z 2miechy później projekt rozbudowy roboty dla sprawnej ekipy projektowej 1miesiac. i składasz do urzędu i czekasz ze dwa miechy znowu i później uprawomocnienie. Tak że na wiosnę jak będziesz chciał legalnie przeprowadzić proces urzędowy się wyrobisz . Co do kasy to myślę że w 3 tysiącach się zmieścisz z mapą i projektem. I właśnie takie mamy państwo. Na pociechę od września zmienia się prawo budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 17 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 I dawaj mapę do celów projektowych musisz zamówić na wstępie a to minimum 1 tys. a czekania pewnie z 2miechy później projekt rozbudowy roboty dla sprawnej ekipy projektowej 1miesiac. i składasz do urzędu i czekasz ze dwa miechy znowu i później uprawomocnienie. Tak że na wiosnę jak będziesz chciał legalnie przeprowadzić proces urzędowy się wyrobisz . Co do kasy to myślę że w 3 tysiącach się zmieścisz z mapą i projektem. I właśnie takie mamy państwo. Na pociechę od września zmienia się prawo budowlane.Taaaa. I co jeszcze? A baby w dupe na moscie Poniatowskiego całować nie trzeba? Przestań gosciu żyć w paranoi i glupoty wypisywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 17 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 Kurczę to ja już szczerze nie wiem jak to ogarnąć. Swoja chata, kupiona za ciężkie pieniądze i taki cyrk żeby kawałek zadaszenie zrobic ???? A może się ktoś o takie coś w ogóle przyczepić jak sobie to zrobię na swoim tarasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 17 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 To może podejść od innej strony do tematu. Co najgorszego się może stać jak taki daszek zostanie zamontowany bez pozwolenia? Nakaz jego zdemontowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek TJ Opublikowano 17 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 Pogadaj z innymi lokatorami i może zróbcie to całą wspólnotą, wtedy wszyscy będą mieli takie same itd itp.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 17 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 Może coś takiego https://www.google.pl/search?q=zadaszenie+tarasu+rozsuwane+leroy+merlin&tbm=isch&ved=2ahUKEwi3n-KZqdTqAhULxSoKHZEdBLwQ2-cCegQIABAC&oq=Zadaszenie+tarasu+rozsuwane+ler&gs_lcp=ChJtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1pbWcQARgAMgIIADIFCAAQzQIyBQgAEM0COgQIABAeOgYIABAFEB46BggAEAgQHlC8YVjObWDreWgAcAB4AIAB6AGIAaAGkgEFMC4zLjGYAQCgAQHAAQE&sclient=mobile-gws-wiz-img&ei=Ip4RX7eGOYuKqwGRu5DgCw&bih=591&biw=360&client=ms-android-xiaomi-rev1&prmd=sivn#imgrc=76Y5Qgr5__ci6M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 17 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 Markiza a w szczególności wykonana z gównolitu (produkcji Selt Opole) nie jest niestety osłona przeciwdeszczową a jedynie przeciwsłoneczną. Może warto zastanowić się nad pergolą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 17 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 (edytowane) Myślałem o zadaszeniu takiego typu raczej. Markiza to tak jak kolega wyżej pisze raczej tylko na słońce. Edytowane 17 Lipca 2020 przez Kamil_D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 17 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 Na wiatę nie potrzeba pozwolenia, dokonuje się jedynie zgłoszenia. Jeżeli nie mieszkasz w bloku,a tak rozumiem pierwszy post,to sąsiedzi raczej nie są Ci do niczego potrzebni ,bo nie macie wspólnej elewacji czy też tarasu.....Możesz oczywiście ich zaprosić na jakiegoś drina czy prosecco....niech podziwiają dzieło ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 18 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2020 Jeśli pisze o ostatnim piętrze, to chyba logiczne, że budynek wielorodzinny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 18 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2020 Na samo zadaszenie potrzeba pozwoleń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 Wybaczcie, ja nieco namieszałem. Napisałem o zabudowie balkonu, nie o zadaszeniu, a to jest różnica. Ja na Twoim miejscu pogadałbym z sąsiadami, czy nie będą skarżyć pomysłu. Jeśli nie mają nic przeciwko, zrobiłbym zadaszenie i już. Najgorsze, co może Cię spotkać to wizyta Nadzoru Budowlanego i ewentualny nakaz demontażu, ale i to może być trudne do wyegzekwowania. Żeby wytrącić wszystkie argumenty upierdliwcom zadaszenie nie powinno być mocowane do ściany budynku. W orzecznictwie pojawia się interpretacja, że zamocowanie czegokolwiek w ścianie zewnętrznej budynku, czyli ścianie konstrukcyjnej, stanowi przebudowę i wymaga decyzji o pozwoleniu na budowę. Brak takiej ingerencji powoduje, że zadaszenie jest traktowane jako urządzenie budowlane i nie wymaga ani pozwolenia ani zgłoszenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hakan Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 Ja bym jednak rozejrzał się za zgodą do zakotwienia tego do ścia i ogólnie na postawienie zadaszenia.W najgorszym wypadku jeśli postawi na balkonie coś bez pytania nikogo o zgodę, a w przypadku wichury dach postanowi odlecieć i szkód narobić to sąsiedzi raczej szybko sobie przypomną u kogo stała konstrukcja. Wg mnie bez zgody pozostaje markiza, jeśli chcesz stawiać daszek jak na zdjęciu to nie ma co kombinować tylko uzyskać zgodę, zrobić to porządnie i w razie wichury nie mieć problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 21 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 No i co z tym zadaszeniem ? Pospawać bryłę. Przeiwercic na wylot. Dać blachy od środka i pomszy. Tak bym zrobił nie znając rozkładu wieńcy słupów i nadprozy. Jakiekolwiek kotwienie się poza zelbetem to kamikaze. Da się ale na przelot. Nie szedłbym w to. Na balkonie tez nie postawisz chociaż pewnie i tak jest przeprojektowany. Na poziomie balkonu musi być zelbet. Nad oknem jakis wieniec. Można to wykorzystać. Chociaż postawinie na początku balkonu przy ścianie wydaję się rozsadne. Pikuś. Pan pikuś ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi