Skocz do zawartości

alternatywne zbrojenie gum.

gooral

Rekomendowane odpowiedzi

Maciek problem jest w tym ?źe soft4gey są dość szerokie w grzbiecie i dość twarde szczeg?łlnie 13 i 19 cent?łw. 19 centymetrowe przy takim zbrojeniu tradycyjnym przez cały korpus na tych dedykowanych hakach praktycznie uniemo?źliwiają zacięcie, musi być spora ryba kt?łra atakuje od głowy, ja zbroję tak jak na drugiej fotce, hak wystawiam z boku i delikatnie zaczepiam na g?łrze tak aby podczas wyrzutu i prowadzenia nie wyskoczył. W momencie ściskania na wystająca na brzuchu część, ostra część haka wyskakuje.

http://img844.imageshack.us/img844/559/p5250075.jpg

http://img36.imageshack.us/img36/7050/p5250077q.jpg

http://img262.imageshack.us/img262/8265/p5250078.jpg

Kupiłem sobie takie Sebilki.

Czy nie wydaje wam się ?źe nieznaczne odgięcie haka do g?łry mogłoby poprawić skuteczność brań ?

Docią?źyć mo?źna ołowianym drutem lub taśmą.

Jakby odgiąć hak do g?łry to ju?ź przestanie miec swoje właściwości - będzie zaczepowy. W prawidłowym ustawieniu hak jest w prostopadłej linii do grzbietu gumy - i tak ma być.

Ja wyciągnąłem wczoraj 3 okonie na Sebile 105mm - prowadząc go niejednostajnie w toni (bardzo fajnie się nią te?ź jerkuje).

Po prostu trzeba się przestawić na inne zacięcie i tyle. Sebile ma moim zdaniem bardzo wytrzymałą gumę i co najwa?źniejsze dosyć miękką - bardziej ni?ź s4p, a to akurat ma du?źy wpływ na offset.

dzisiaj patrzylem w sklepie paczka tych sabili kosztuje 16-19 euro za bodaj 4/3 gumy w zaleznosci od wielkosci. mz to duzo...

kupilem za to paczke sandeeli (tobiaszy) plywajacych savageara.

Ps lepisz s4p kropelka? dziala to???

ps co do oryginalnego pytania chyba tak bede robil - lowiac na zylke 0,14 (stroft gtp czy gtm?) i na pp 0,06 male haki jaxona poprostu PEKAJA wiec postaram sie dolozyc do nich male kotwiczki st41 (czy jak im tam te x2 sa dostepne juz bodaj od 8)

Lowilem dzisiaj Sebilkami 10cm. Haki poodginałem lekko na bok i odrobinkę do g?łry . Złapałem dwa małe szczupaki kt?łre bez problemu doprowadziłem do brzegu mimo ?źe wędka była dość sztywna i plecionka dość gruba. Sebilki są fantastyczne ale trzeba się nauczyć z nimi delikatnie tańczyć. Mają te?ź tą zaletę ?źe mo?źna je wrzucić w najgorsze zaczepy.

Lowilem te?ź z ciekawości swimbaitami z Dragona - powiem wam ?źe koszmar , nie ma ?źadnego por?łwnania . Gumy D. Są sztywne , tępe , bez ?źadnej pracy i trudno je dobrze uzbroić ofsetem bo materiał jest zbyt twardy. Nie polecam.

Lowilem te?ź z ciekawości swimbaitami z Dragona - powiem wam ?źe koszmar , nie ma ?źadnego por?łwnania . Gumy D. Są sztywne , tępe , bez ?źadnej pracy i trudno je dobrze uzbroić ofsetem bo materiał jest zbyt twardy. Nie polecam.

masz na mysli jerky? mz straszna kicha. do tego od lezenia w pudelku potrafia sie trwale wygiac... da sie je ladnie poprowadzic, ale trzeba naprawde sztywna wedke i ostro (acz krotko) szarpac i chodza calkiem ladnie. wiekszoscia wedek jakie widze, ze koledzy w pl spinninguja chyba nie udalo by sie ich prawidlowo poprowadzic...

• 5 lat później...
  • 3 lata później...