qmichalq Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 (edytowane) Witajcie Na pewno na forum są osoby lepiej obeznane z prawem niż ja może ktoś coś poradzi. Zapisałem się na zawody Garmin Fishing Leuge, które miały się odbywać na Wiśle w Grudziądzu. Wpisowe przelałem kilka miesięcy temu za drużyne w kwocie 1200 zł.Po kilkuktornej prośbie o zwrot wpisowego, zawody się nie odbyły z winy organizatora dostałem jakieś oświadczenie że wpisowego nie zwracają. Link do oświadczenia: http://www.technikinformatyk.com.pl/O%C5%9AWIADCZENIE.pdfMoże są osoby na forum, które zapisały się na te zawody i są w podobnej sytuacji.Czy to już podlega pod Art. 284. Przywłaszczenie ? Dla mnie żenujące jest tego typu postępowanie i nie robi dobrej reklamy Garminowi. Edytowane 15 Lipca 2020 przez qmichalq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 a co było napisane w "regulaminach" przed wpłaceniem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekosz Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 $$$ ponad wszystko... Fatalne podejście. Jak ktoś chciał startować na 1 imprezie to jest w dup.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qmichalq Opublikowano 15 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 (edytowane) XII. WPISOWE W lidze GARMIN Fishing League dla 2-osobowych Teamów obowiązują opłaty w wysokości 1200 zł brutto za każdą edycję zawodów. Koszt Finału może zostać powiększony o koszty noclegów wraz z wyżywieniem. Termin uregulowania opłaty startowej następuje do 5 dni roboczych od daty zapisania drużyny na edycje zawodów. O terminie zgłoszenia decyduje data zaksięgowania przelewu na koncie bankowym Organizatora. Wszystkie koszty wpłaty wpisowego pokrywa osoba wpłacająca. Podczas rejestracji należy dokonać wpłaty przelewem tradycyjnym na konto: 13 1140 2004 0000 3502 7840 9187 W tytule przelewu powinno znaleźć się: ”ID zapisu, nazwa teamu, opłata startowa na edycje nr….., numer telefonu kapitana drużyny” Dokonując zgłoszenia na zawody zawodnik oświadcza, że wyraża zgodę na wystawienie i przesłanie faktury w formie elektronicznej przez firmę Fishing League sp. z o.o., zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Finansów z dnia 17 grudnia 2010 r. w sprawie przesyłania faktur w formie elektronicznej, zasad ich przechowywania oraz trybu udostępniania organowi podatkowemu lub organowi kontroli skarbowej (Dz.U. Nr 249, poz. 1661). Organizator wystawia faktury VAT wyłącznie na żądanie (prośba mailowa przez formularz kontaktowy na stronie zawodów) zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa polskiego tzn. dla firm do dnia 15-ego kolejnego miesiąca od sprzedaży usług. Wpisanie danych do faktury na koncie zawodnika, nie jest równoznaczne z prośbą o nią. Jeżeli team z przyczyn niezależnych od organizatora zrezygnuje z udziału w zawodach organizator nie ma obowiązku zwrotu startowego. Wpisowe nie zostanie również zwrócone w przypadku, gdy team dopuści się rażącego naruszenia regulaminu skutkującego decyzją Sędziego Głównego o dyskwalifikacji teamu. Wpisowe pobierane jest od uczestników w celu pokrycia kosztów organizacji ligi Garmin Fishing League i obejmuje:250 PLN z każdego wpisowego zostaje przeznaczone na nagrody pieniężneProfesjonalną obsługę sędziowskąKorzystanie z aplikacji xtramarlin.plUbezpieczenie NNW na czas trwania zawodówOchronę łodzi na czas trwania zawodówZezwolenia na połów w dniach trwania zawodówOpłatę za slipowanie łodziPakiet startowyBarek kawowy na miejscu zawodówSuchy prowiant + napoje na łódźSobotni „wieczór przy ognisku”._________________________________ Ja z zawodów nie zrezygnowałem poprostu się nie odbyły nie z mojej winy.Chciałem startować tylko na tych 1 zawodach, dlatego że mieszkam 20 km od Grudziądza i znam dość dobrze tą wodę. Edytowane 15 Lipca 2020 przez qmichalq 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Myślę, że jest szansa powalczyć. Zaczynasz od przedsądowego wezwania do zapłaty z podaniem terminu. Z regulaminu nie wynika, że mają prawo zabrać ten hajc. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Dz.U.2019.1145 t.j. | Akt obowiązującyWersja od: 30 maja 2020 r. do: 31 grudnia 2020 r.Art. 495. [Niemożliwość świadczenia, za którą nie odpowiada żadna strona]§ 1.Jeżeli jedno ze świadczeń wzajemnych stało się niemożliwe wskutek okoliczności, za które żadna ze stron odpowiedzialności nie ponosi, strona, która miała to świadczenie spełnić, nie może żądać świadczenia wzajemnego, a w wypadku, gdy je już otrzymała, obowiązana jest do zwrotu według przepisów o bezpodstawnym wzbogaceniu. Uokik oferuje bezpłatną pomoc w takich przypadkach, zadzwoń, zapytaj. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qmichalq Opublikowano 15 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Tez mi sie tak wydaje, po kilku fajnych zawodach na jakich bylem Garmina czegoś takiego się nie spodziewałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Jeżeli rzeczywiście zawody nie odbyły się z winy organizatora , a regulamin określa kiedy wpisowe przepada jak to przedstawiłeś - kasa powinna być zwrócona .... i to jeszcze z przeprosinami .... oraz nawiązką ... Tragedia i żenada ... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Jeżeli rzeczywiście zawody nie odbyły się z winy organizatora , a regulamin określa kiedy wpisowe przepada jak to przedstawiłeś - kasa powinna być zwrócona .... i to jeszcze z przeprosinami .... oraz nawiązką ... Tragedia i żenada ...akurat tu nie ma winy organizatora ... to chyba oczywiste. Co nie zienia faktu, że powinni zwracać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Kogoś decyzją zostały odwołane i przeniesione na inny termin... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 to chyba jasne, że chodzi o COVID. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Nie mieszajcie w zawody .... ministra zdrowia .... , bo on tych zawodów nie organizował i nie jego decyzja je odwołano .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Wiem , wiem -tylko tak dywagujemy na spoko .... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Pomijając konkretną sytuację: niedawno w audycji radiowej było podobne pytanie do prawnika. Sprawa dotyczyła abonamentu na siłownię. Opinia prawnika była nie do końca korzystna dla osoby pytającej: właściciel siłowni nie miał obowiązku zwrotu zaliczki za abonament jeśli zapewni wykorzystanie tej wpłaty w późniejszym terminie. W regulaminie nie było zapisu o zwrocie pieniędzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 to co tu proponują to jak korzystanie z siłowni w innym mieście:( 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 czyli masz hotel na Kanarach od 1 do 14 wrzesnia wykupiony kupujesz przelot 31/1 wrzesnia na kanary a jak ci linie lotnicze przelot odwołają iz aproponują bilet na 1 grudzień to rozumiem nie masz prawa rządać kasy ... no brawo Pomijam fakt że obecnei z powodu covid i powołując się na covid mimo ze bezprawnie i tak kasy nie zwracają za żadne bilety wykupione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz.t Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Ostatnio rozmawiałem z prawnikiem na temat tego co mogę zrobić z firmą która wzięła zaliczkę a termin dostarczenia towaru minął 2 miesiące temu . To się dowiedziałem że weszła jakaś ustawa dotycząca covid19 i firma może się na nią powoływać i żadne terminy ustalone przed covidem jej nie obowiązują i mogą to ciągnąć w nieskończoność . Przypuszczam że tu może być podobnie . Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qmichalq Opublikowano 15 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Tylko że zawody miały odbyć się 11 lipca gdzie inne zawody się już normalnie odbywały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz.t Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Tylko że zawody miały odbyć się 11 lipca gdzie inne zawody się już normalnie odbywały.Ale nie mogły chyba się odbyć dla tylu osób ile było zapisanych, jest chyba jakieś ograniczenie ilości osób. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qmichalq Opublikowano 15 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Ale nie mogły chyba się odbyć dla tylu osób ile było zapisanych, jest chyba jakieś ograniczenie ilości osób. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu TapatalkaMożliwe, ale to już nie powinien być mój problem i powód do przywłaszczenia wpisowego. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koruss89 Opublikowano 16 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2020 Typowe patologiczne zawody w ktorych nie ma pasij a tylko gonitwa za nagrodami i zarobek organizatorów Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DAMIR Opublikowano 16 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2020 Michale byłem na kilku zawodach w, których również brałeś udział i dla Ciebie zawsze było wszystko ok pomimo sporych niedociagnięć organizatorów. Pamietasz zawody Garmin na Dadaju gdzie kwestie logistyczne to była masakra ( brak noclegu dla zawodników itp ) - byłeś zachwycony organizacją ..... Może jesteś zbyt ufny i dlatego teraz słono płacisz .Pamietaj ,że dla niektórych liczy się tylko kasa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qmichalq Opublikowano 16 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2020 witaj pamietam i pewnie masz rację. Ale dzieki temu postowi tu na forum raczyli napisac do mnie laskawie emaila i tu znowu negatywne zaskoczenie. Strasza mnie sądami za komentarze które umiescilem na ich fb z linkiem do opisu calej sytuacji. Fragment ich emaila do mnie Kolejne ataki na naszą firmę oraz osobiste ataki na naszych pracowników i partnerów będą odbierane jako próba wymuszenia i zostaną zgłoszone do naszej kancelarii prawnej. A wystarczyło aby zwrócili moje wpisowe i bym pewnie o wszystkim szybko zapomniał. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 16 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2020 Czytam i nie wierzę własnym oczom. Patologiczne podejście organizatorów... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DAMIR Opublikowano 16 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2020 Czytam i nie wierzę własnym oczom. Patologiczne podejście organizatorów...Witamy w świecie komercyjnych imprez ............................................................................................................................................................................... wędkarskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi