benjam87 Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 Witam, Panowie niedawno kupiłem od kolegi z naszego forum Biomastera XT i ostatnio wziąłem go na warsztat celem przesmarowania. Rozkręciłem i zauważyłem dwie tulejki plastikowe, które można zastąpić łożyskami:- standardowo w tej półce cenowej shimaniaków podparcie korbki z prawej strony,- podparcie wałka ślimakowego od dołu. Kupiłem łożyska o odpowiednich wymiarach na allegro no i jest mały problem. O ile łożysko pod wałkiem pasuje, tak łożysko podparcia średnio, tzn. łożysko jest ciut cieńsze od tulejki. Kupiłem łożysko 7x11x3. Problem polega na tym, że łożysko wszędzie wchodzi tak jak trzeba, natomiast po skręceniu maszynki czuć delikatny luz na przekładni (poruszając osią korby w kierunku przekładni czyli na boki).Myślę sobie dam cienką podkładkę i będzie ok, jednak po dołożeniu podkładki kołowrotek chodzi ciut za ciężko no i dupa.Pytanie do majsterkowiczów jak to pogodzić. Póki co pomyślałem, że włożę z powrotem plastikową tulejkę, i z czasem jak przekładnia się troszkę wyrobi dodam łożysko i podkładkę. Pozdrawiam,Grzegorz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 tą podkładkę musisz do tego stopnia dopasowywać aż nie będzie luzu a praca będzie lekka i tyle,przygotuj sobie kilka podkładek różnej grubości i testuj za którymś tam razem będzie jak należy nie raz tak już ustawiałem kręćki,oczywiście dopasuj podkładkę do zewnętrznego pierścienia łożyska nie do wewnętrznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 A jak ciut za gruba, a nie ma się innych cieńszych-grubszych, to TĘ na drobniutki papierek i szuru-buru, szuru-buru, i z np. 0,5 robi się 0,45 i gra muzyka.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benjam87 Opublikowano 24 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 ok, czyli nie czekać aż mechanizm się dotrze tylko działać z podkładkami. W takim razie jeszcze jedno dodatkowe pytanie :gdzie zaopatrzyć się w komplet cieniutkich podkładek które, można by zastosować w młynku (jakiś markiet ze śrubkami?). P.S ja dawałem podkładkę nie od strony dodatkowego łożyska tylko na koło zębate pod lewe łożysko podparcia korbki. Wydaje mi się, że nie ma to jakiegoś większego znaczenia ale może się mylę.I jeszcze dla upewnienia, zewnętrzny pierścień łożyska czyli od strony śruby kontrującej korbkę, wewnętrzna - od mechanizmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 z takimi podkładkami jest ciężko,samemu trzeba robić,a o zewnętrzny pierścień łożyska chodzi mi o ten pierścień który się nie rusza czyli ten większy(za nim są kulki i mniejszy)wtedy nie trze podkładka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 ok, czyli nie czekać aż mechanizm się dotrze tylko działać z podkładkami. W takim razie jeszcze jedno dodatkowe pytanie :gdzie zaopatrzyć się w komplet cieniutkich podkładek które, można by zastosować w młynku (jakiś markiet ze śrubkami?). P.S ja dawałem podkładkę nie od strony dodatkowego łożyska tylko na koło zębate pod lewe łożysko podparcia korbki. Wydaje mi się, że nie ma to jakiegoś większego znaczenia ale może się mylę.I jeszcze dla upewnienia, zewnętrzny pierścień łożyska czyli od strony śruby kontrującej korbkę, wewnętrzna - od mechanizmu. Takowe podkładeczki miał Mefisto w swoim asortymencie, uderz do Niego... Myśle, że cuś poradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benjam87 Opublikowano 25 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 dobra z korbą wydaje mi się, że już sobie poradziłem. Kołowrotek pracuje leciutko a luz jest minimalny. Niestety na sztywno nie dało rady uzyskać maślanej pracy. Pojawiło się jednak nowe zagadnienie, otóż zauważyłem luz pod koszem (rotorem). Co prawda nie jest to luz pozwalający na bujanie się rotora ale poruszając nim dość mocno góra-dół czuć takie delikatne przeskakiwanie. Nakrętka przykręcona jak należy. Wydaje mi się, że jest to spowodowane delikatnym podnoszeniem pod wpływem siły piniona z gniazda. I tu nasuwa się kolejne pytanie czy to jest normalne czy trzeba działać żeby kosz siedział na maksa sztywno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 Trzeba zadziałać i to pewnie też podkładką pod łożysko na pinionie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 Trzeba zadziałać i to pewnie też podkładką pod łożysko na pinionie . też tak myśle Józku. U siebie w Super X jedną cieniutką podkładeczką, taką jak jest pod łożyskiem na kole głównym zażegnałem taki właśnie luzik, dając ją właśnie pod łożysko górne pinionka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benjam87 Opublikowano 25 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 Ok, to teraz jeszcze powiedzcie mi czy ją dać w miejsce 1 czy w miejsce 2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 ja dałem w miejsce nr 2 na Twoim schemacie. Możesz też dać pod nr 1, ale to już problem z doborem rozmiaru podkładki, bo pinionek w miejscu nr 1 ma około 3mm mniej średnicy zewnętrznej jak w miejscu nr 2. Jak już pisałem, w miejsce nr 2 dać można podkładki takie jak pod łożysko na kole głównym. to ten sam rozmiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benjam87 Opublikowano 25 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 dobra dzięki za pomoc, teraz może poszukam tych podkładeczek i coś pomajstruje. Jak nie znajdę odpowiednich podkładek to wybiorę się do składu budowlanego ewentualnie droższa opcja uderzę do Mefisto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 Ok, to teraz jeszcze powiedzcie mi czy ją dać w miejsce 1 czy w miejsce 2? Daj w miejsce nr 2 a czy w 1 nie włoży jakiegoś łożyska?Czy jest tylko cienka tulejka jak w TP 2500 98r. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benjam87 Opublikowano 25 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 miejsce numer 1 podparte fabrycznie jak należy łożyskiem.Plastikowe tulejki już wyeliminowane w moim Biomasterze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 Ok, to teraz jeszcze powiedzcie mi czy ją dać w miejsce 1 czy w miejsce 2? Daj w miejsce nr 2 a czy w 1 nie włoży jakiegoś łożyska?Czy jest tylko cienka tulejka jak w TP 2500 98r. . Fakt, pod pinion w miejscu nr 1 wchodzi ładnie łożysko w rozmiarze 6x10x3, takowe mam u siebie Dawaj podkładke w miejsce nr 2. Ten luz jest spowodowany tym, że łożysko pod pinionem jest kapke cieńsze jak ten plastikowy badziew. Przynajmniej u mnie tak było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benjam87 Opublikowano 25 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 no i nie mogę spasować tej podkładki. Próbowałem kilkoma grubościami i dupa albo za cienka i jest to samo albo za gruba i kołowrotek staje. Tam jest trochę większa podkładka (10x14mm) niż na kole głównym pod łożyskiem stad moje problemy ze spasowaniem. Mam tylko takie mniejsze podkładki, które opierają się na pierścieniu wewnętrznym łożyska i kołowrotek staje.Wymyśliłem jeszcze żeby dać podkładkę zamiast w miejsce 2, między łożysko na pinionie a łożysko oporowe. W sumie luz jest skasowany, kołowrotek pracuje lekko, ale przy zatrzymywaniu korbki słychać delikatny szum ze względu oparcia podkładki na wewnętrznym pierścieniu. Najlepiej by było dosztukować podkładkę o fi 10x14 i teraz dumam z czego...Próbowałem z foli alu, ale jest za cienka. Po za tym może się strzępić i opiłki dostaną się w tryby Kurna powinni sprzedawać komplety podkładek o różnych średnicach i grubościach do młynków. U Mefisto widziałem podkładki tylko pod koło zębate główne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 http://allegro.pl/0-1-mm-bardzo-cienka-blaszka-blacha-mosiez na-nowa-i2369788353.htmlI miłej pracy życzę przy wycinaniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi