Skocz do zawartości

Jazie na muchę

ictus

Rekomendowane odpowiedzi

Muchy na 6 pochłoną spokojnie - patrz na jakie woblerki łowi się jazie ;)

Jak znajdę chwilkę to wrzucę fotki moich much , ja jazie i klenie łowię zawsze na jedną muchę , w ogóle ,na dwie łowię rzadko , na krótką nimfę lipienie , oraz czasem przy streamerowaniu za pstrągiem

• 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...

U nas wczoraj wreszcie poleciał chruścik w miliardach szt. :)  Z pozornie martwej wody wyłoniły sie jazie i klenie. Na 4 łowiących w godz.17-20 padło 46 szt. Ilości brań nie zliczę.

http://www.lodzkiprzewodnikwedkarski.pl/index.php/forum/jak-bylo-na-rybach/4-sezon-2014?start=40#527

zasady połowu jazi które mi się sprawdzają :

Jaź cię nie moze widzieć jak cię widzi zapomnij o braniu idź do domu

Nie wolno stać w wodzie

Najlepiej siedzieć schowany w wysokiej trawie z oczami na wierzchu

Rzuty sznurem, tylko ruch nadgarstka nie machać kijem, delikatnie położyć sznur na wodzie

Nie łowić na tzw przepływankę , rzucać pod drugi brzeg i ściągać delikatnymi szarpnięciami  po łuku

Jaź nie uderzy jak pstrąg bierze bardzo delikatnie sam się nie zatnie dobrze jest go widzieć, podchodzi do przynęty otwiera pysk i zamyka, wtedy zacinamy.

Przynęty: wszelkie mokre muchy które stosuję na pstrąga.Choć jest jedna bardzo skuteczna: ogonek delikatny 3-4 czarne marabuty o długości 1 cm, czerwona krótka dupka, tułów z pawia przewiązany drucikiem i złota główka.

Moje zasady są zupełnie inne bo i wymagania wody są inne.

Nie jestem w stanie podać muchy z brzegu,gdyż szerokość rzeki to 50 metrów. Podchodzę do ryb na odległość rzutu. Na 100% one mnie widzą. Łowię właśnie na przepływankę. Oczywiście mowa tutaj o suchej. 

• Like 1

Łamię parę wymienionych wyżej przez kolegę zasad i jakoś biorą.

Rzeka średnio 10m, łowie z wody, nie poszarpuje przynętą prowadzę w dryfie, często nie ma możliwości podać z rzutu i zapodaje techniką rolowaną i często linka chlapnie.

No ale każda rzeczka rządzi się swoimi prawami...

• Like 1