Skocz do zawartości

cienie i blaski C&R i nokilizmu

Rekomendowane odpowiedzi

Yeah.

Udzielilem odpowiedzi na post kolegi dlaczego..., chodzilo o pisownie wiec napisalem dla czego.

Nie osadzaj mnie w ten sposob i nie mow mi o funtach czlowieku, bo mnie nie znasz wiec co mozesz powiedziec?

Robert.

Dzieki za wypowiedz bo to co madre przyjmuje i doceniam, kto ma troche oliwy w glowie udziela tego typy odpowiedzi a kto nie ma wiele do poweidzenia potrafi tylko podziekowac tak jak Yeah.

Podobno to wolny kraj, w ktorym moge wypowiadac publicznie swoje poglady. Mozna mi podziekowac trudno, ale kazdy ma prawo do swoich pogladow. Proponuje zakonczyc ta dygresje na tym bo to nie forum Co z ta Polska tylko wedkarskie.

Pozdrawiam

P.S. jeszcze raz respect dla Roberta z tym gosciem moglbym bym porozmawiac, poczytaj Yeah moze sie czegos nauczysz.

Wiesz co, poprostu drażni mnie jak ktoś mówi w ten sposób o mojej ojczyźnie, a tym bardziej jeśli robi to 'Polak'.

Tak samo deneruwje mnie emigracja w poszukiwaniu złotej monetki. Jest jak jest u Nas, nie jest kolorowo, każdy to widzi ale tak jak powiedziałeś wolny kraj, każdemu wolno.

Ale ktoś kto od tego ucieka, nie powinien nazywać się Polakiem. Może co najwyżej powiedzieć, że tylko tu się urodził.

• Odpowiedzi 84
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

KOLEDZY,

przypominam, że to forum wędkarskie!

Ponadto proszę o zachowanie umiaru i rozsądku podczas dyskusji.

Proszę także nie obrażać nikogo na tym forum, ani spoza niego.

Ze względu na skandaliczną wypowiedź kolegi Slouli-kaznodzieja Fryc, została ona natychmiast usunięta.

p.s.

dziękuję forumowiczom za szybką reakcję i poinformowanie mnie!

Standerus ja tez lubie kiszone ogorki a jeszcze bardziej zurek :mellow: :mellow: :mellow: Zostajemy na liscie :mellow:

A tak nawiasem mowiac, to placza wszyscy jak dzieci :( i leca na skarge do moderatora... dziekuje za szybka reakcje... :angry: <_< Jak powiesz co myslsz to cie wytna, z czyms mi sie to kojarzy...chyba z nalecialosciami z przeszlosci

Proponuję powściągnąć emocje. Wiem, że to wyjątkowo trudny okres dla większości wędkarzy i z powodu braku możliwości wędkowania napięcie sięga zenitu, ale to nie jest powód aby się wzajemnie obrażać.

Różnica zdań to rzecz normalna. Wymieniajmy poglądy opierając się na sile argumentów a nie na argumencie siły.

Mam nadzieję, że to drobne incydenty a nie nowy standard komunikacji na forum.

Osoby zainteresowane wymianą ciosów mogę odesłać na zabawę do remizy - po każdej porządnej sobotniej dyskotece jest bitwa na sztachety . Można dać komuś w mordę, można też zarobić...

Pozdrawiam,

P.

Standerus ja tez lubie kiszone ogorki a jeszcze bardziej zurek :mellow: :mellow: :mellow: Zostajemy na liscie :mellow:

A tak nawiasem mowiac, to placza wszyscy jak dzieci :( i leca na skarge do moderatora... dziekuje za szybka reakcje... :angry: <_< Jak powiesz co myslsz to cie wytna, z czyms mi sie to kojarzy...chyba z nalecialosciami z przeszlosci

Jeszcze publicznie, ale tutaj się akurat zgodzić nie mogę - wydaje się, że opcja zgłoś moderatorowi jest jedną z najbardziej użytecznych rzeczy jakie widziałem na forach. Tylko dzięki temu (i szybkiej reakcji) nie zapanował jeszcze chaos i brak jakichkolwiek standardów znany z wielu innych forów (nie tylko wędkarskich). Dodatkowo taka reakcja mi kojarzy się z typowo wschodnio europejskim nastawieniem do władzy - anglo - sasi wydają sie mieć więcej szacunku zarówno do prawa jak i dobrego obyczaju - o pewnych rzeczach nie trzeba dyskutować ponieważ są zbyt oczywiste. Nikt nikogo nie wycina za mówienie co sie myśli, wycinane są na ogół texty w których autor zgubił punkt odniesienia w stosunku do ogólnie przyjętych norm zachowania <_< Zauważ też że raczej nikt nie jest banowany przy pierwszej wpadce...

A wracając wreszcie do tematu :mellow: to niezbyt rozumiem dlaczego miałbym wycofac sie po powiedzmy trzeciej wypuszczonej rybie, tym bardziej jeśli łowie np na łowisku gdzie nie istnieje limit połowu?? Łowię tak aby (i jakby) każda następna ryba miała być PB, ale niestety czasem po drodze trafia sie coś innego - chociażby przy rozpoznaniu nowej wody - jedną zatokę na jeziorze ćwiczyłbym chyba do emerytury (a trochę czasu mi zostało).

Wiecie co panowie- juz teraz to zaczalem normalnie smiac sie jak nigdy po przeczytaniu kolejnych odpowiedzi i dalej ciagnietej dyskusji skoro juz chyba dziesiec wpisow wstecz oswidczalem ze probuje zakonczyc ten spor. Moderator wyciol to co nalezalo wyciac ale nie to za malo! Reszta dalej dolewa oliwy do ognia.

Przy okazji pozdrawiam Cie Standerus. Dzieki za wiadomosc wyslalem Ci troche lektury B)

Slawecki ja ciebie nie obrazam a Ty mnie jak najbardziej, wiec cos Ci powiem odnosnie wynurzen -wyzuc ten denny kapelusz, ogol sie wreszcie i zerwij ta niemiecka flage z ramienia swojej wedkarskiej jupy z przed sanacji, to moze wtedy zechce mi sie z Toba polemizowac. Chociaz nie wiem czy w kwestii wedkarstwa udzwignal bys temat. Jak fajnie? Basta czy jeszcze.

Ciekawe jak szybka teraz bedzie reakcja chyba zaczne mierzyc czas.

Mam prosbe do moderatora czy mozna powiesic wreszcie klodke na tym temacie i przejsc do konkretow. Chcial bym wreszcie pogadac o rybach. Na razie udaje mi sie to tylko na privie.

I jeszcze jedna mala prosba niech chociaz Slawecki zdazy to przeczytac.

Chyba wszystkim przydał by się kubeł zimnej wody. Wędkarstwo jest osadzone w naszej polskiej rzeczywistości i dyskutując o tym co złe, nie da się omijać pewnych tematów. Czy krytykowanie ministerstwa rolnictwa za brak reakcji na wyjałowienie naszych wód, to jeszcze temat wędkarski czy już polityczny? Drażliwych tematów na forum nie unikniemy bo cała sytuacja wędkarstwa polskiego to jeden drażliwy temat. Chcecie rozmawiać tylko o tym co tam na Szkierach brało? Dla mnie nic się nie stało. Ktoś wyraził swoje zdanie a inni napisali co o tym myślą. Dziś w TV słyszałem, że ktoś nie życzy sobie aby szkoła nosiła imię Miłosza za podobne wypowiedzi o Polsce i Polakach. TVN jest oburzony a ja nie bo mam do wieszcza stosunek, delikatnie mówiąc, ambiwalentny. Wycięcie jednej wypowiedzi nie jest szczęśliwym posunięciem bo teraz nie wiadomo do czego odnoszą się wypowiedzi poniżej. Myślę, że więcej pożytku będzie z pozostawienia dyskusji w całości, bo jakiś morał z tego wynika a tak został nieczytelny mix.

No skoro zaczyna sie normalna rozmowa wchodze B) Dokladnie Robert-lepiej pozostawic pojedynczy wpis nawet jesli balansuje na pograniczu przystepnosci a nawet jesli juz ja przekroczyl niz go wyciac bo powsatje tak jak mowisz cos bez ladu i skladu. Po zatym uzytkownicy, ktorzy nie sledzili watku na bierzaco wchodza i niewiedza co maja myslec a juz na pewno nie wiedza kto ma racje. Ale zostawmy to madrzejszym. Natomiast wedkarstwo to tak jak slusznie zauwazono nie tylko wiesci ze Szkierow i nowe wzory woblerow, oraz co kto zlapal, wypuscil czy zabil w ostatnim tygodniu. To takze polityka i to jeszcze jaka. Przeciez Zarzady PZW nadal dzialaja ustwodawczo. Przeciez zbior tych ze przepisow to nic innego jak Statut a w nim same paragrafy. Njwazniejsze problemy roztrzasane sa nigdzie indziej jak na Walnych Zgromadzeniach. Mowie o tym dla tego by uswiadomic niektorym ludziom, ze nie maja racji gardzac takimi tematami i uznawajac je za deliberacje o polityce. To wszystko jest ze soba powiazane bardzo mocno. Sam trzymam sie jak najdalej od polityki z uwagi na moje wczesniej ujawnione i wyciete nastwienie. Jednak w polityce wedkarskiej uczestnicze i nie jestem tylko widzem. Swoimi silami poprzez media w taki czy inny sposob zawsze staram sie poruszac wazne i drazliwe chyba dla wszystkich tematy zwiazane z naszymi wodami. Naleze do mlodego pokolenia, wiec kto jak nie my mamy zaczac dzialac i probowac naprawiac bledy przeszlosci. Jesli my nie zaczniemy uswiadamiac najmlodszych stracimy znowu jedno pokolenie a jedno pokolenie to jakies 50lat. Wydaje mi sie ze to troche duzo do stracenia. Takze wole porozmawiac o pieknych rybach wspanialej przyrodzie, ktorej jestem pasjonatem, oraz niezapomnianych wyprawach w gronie wspanialych ludzi, przyjaciol. Jednoczesnie na kazdym kroku napotykam flustrujace mnie zagadnienia, obok ktorych nie moge przejsc obojetnie i bez kometarza lub upublicznienia tego co sadze na ten temat, taki juz jestem. Jak kogos kopia na ulicy nie udaje ze nie widze.

Lukomat.

Stary wyslalem Ci wiadomosc, zautoryzowalem Twoj namiar na skype. Zakrec do mnie z tej polnocy. Trzeba omowic plan dzialania. Mam kilka switenych pomyslow na wspolne lowy jest szansa ze Standerus opusci Greena na chwile i staniemy w polmroku kanionu we trojke. Czekam na kontakt.

Pozdrawiam serdecznie.

Panowie,

dziękuję za opinie nt. moderacji. Jak widać po Waszych wypowiedziach jest to sztuka trudna - to co podoba się jednym, nie podoba się innym. Stało się jak się stało, to co możemy uczynić to wziąć pod uwagę ten wielogłos, pluralizm opinii panujących wśród Użytkowników - w przyszłych zabiegach moderatorskich.

Jeżeli chodzi o zakres tematyki poruszanej na jerkbait.pl. Zgadzam się iż jest wędkarstwo w sensie wąskim - ryby, łowiska, techniki, sprzęt etc, i wędkarstwo w rozumieniu szerokim, z całą otoczką społeczną, polityczną, historyczną, nie żyjemy wszak w oderwaniu od życia i cywilizacji.

Nie da się jednak ukryć, iż preferencje redakcyjne - mam nadzieję że wolno mieć takie :D - leżą zdecydowanie po stronie wąskiego rozumienia pojęcia wędkarstwo. Ponieważ jednak nie chcemy pozbawiać naszych Użytkowników możliwości rozmowy na tematy okołowędkarskie, czy też związane z szerokim rozumieniem wędkarstwa - istnieje po temu forum Off topic. Mam nadzieję iż w przyszłości w tym właśnie miejscu będą odbywały się dyskusje odbiegające od zdrowego jądra :mellow: naszych zainteresowań. Liczę na Panów zrozumienie, i jeśli potrzeba, wyrozumiałość w tym względzie.

Pozdrawiam

Back to the topic:

mysle ze co by nie pisac o cieniach i blaskach - postawa C&R jest daleko (ba, nieporównywalnie) wlasciwsza od takiej jak tu: http://www.pogawedki.wedkarskie.pl/modules.php?name=News&amp ;amp ;amp ;file=article&sid=1529

Polecam zwlaszcza fotografie ostatnia i szczególnie podpis pod nia. Hipermarket w pelni. :(

Nie komentowalem, bo sie stamtad wypisalem. :angry:

nokill - c&r - ok fajna sprawa , czy rybe boli czy nie boli sprawa nauki. Lecz okaleczanie ryb , ilu z Was zdarzyło się poważnie uszkodzić rybie pysk przed wypuszczeniem a pewnie niektóre z nich zostały tak okaleczone , ze po wypuszczeniu wypłyneły nieopodal,

używajcie kotwiczek i haków bezzadziorowych

nokill - c&r - ok fajna sprawa , czy rybe boli czy nie boli sprawa nauki. Lecz okaleczanie ryb , ilu z Was zdarzyło się poważnie uszkodzić rybie pysk przed wypuszczeniem a pewnie niektóre z nich zostały tak okaleczone , ze po wypuszczeniu wypłyneły nieopodal,

używajcie kotwiczek i haków bezzadziorowych

wlasnie, bezzadziorowe... uzywa ktos?

ja nie uzywalem nigdy, zastanawiam sie czy czesciej ryba spada z takiego haczyka?

a druga sprawa to dodatkowe przezbrajanie woblerow itp. nie kazdemu sie chce itd. bo fabrycznie nie wiele przynet jest wyposażonych w tego typu kotwice