Skocz do zawartości

Jezioro Skąpe koło m. Brody, Brusy, Kościerzyna

MaciekH

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wybieram się na urlop nad jezioro Skąpe koło miejscowości Brody. Szukam jakichkolwiek informacji na temat tego jeziora oraz kontaktu do dzierżawcy wody. Poprzednim dzierżawcą był. Pan Jacek Łukasik z Kościerzyny (zmarł), obecnie jest nim jego syn Pan Leszek Łukasik. Z RZGW Gdańsk otrzymałem do niego nr tel. ale nikt go nie odbiera, nie reaguje również na sms- y. Dzwoniłem do okręgu w PZW Gdańsk, nikt mi nie potrafił pomóc. Najbliższe koło PZW jest w m. Brusy ale nie posiada adresu ani tel. W okręgu Gdańsk odmówiono mi podania nr tel. do kolegów z koła Brusy zasłaniając się RODO. Dziwna wydaje mi się sytuacja, że koło PZW jako jednostka organizacyjna nie ma adresu ani nr tel. czy też adresu e- mail. Próba kontaktu z kołem PZW w Kościerzynie też nie przyniosła żadnego rezultatu.

Czy ktoś z kolegów ma namiary do dzierżawcy albo może mi umożliwić kontakt? Czy macie jakiekolwiek informacje na tamta tego jeziora (zezwolenia, ceny, regulaminy)?

Może ktoś z kolegów jest z m. Brody, Brusy, Kościerzyny i wie cokolwiek na temat tego jeziora? Może ktoś z Was ma jakiś kontakt do kolegów z koła PZW Brusy?

Poniżej wklejam link do mapy Google

https://goo.gl/maps/gzg651GU2KuWLY7S6

Z góry dziękuję za pomoc...

MaciekH

Zezwolenie wykupisz w sklepie spożywczym koło jeziora w miejscowości Dąbrowa jest tam tylko jeden sklep spożywczy otwarty od godziny 7 do 11 i od 16 do 20, zezwoleń ceny nie pamiętam ale z łodzi ok 40 zł za 3 dni, nie wolno wedkować w nocy, brzegi słabo dostępne, oraz spadły do 10 metrów zaraz za trzciną, piękne okonie i trochę sandacza, z wiosny fajny szczupak, idealne jezioro pod troling, i czasami trafi się sum a sa ogromne w tym jeziorze, dużo podwodnych górek i spadów do 23 metrów. Ogólnie mimo odłowów gospodarczych jezioro ma ogromny potencjał. Ja akurat spinninguję ale tubylcy też łowią piękne leszcze i płocie. Połamania. A i zezwolenia również wykupisz w sklepie wedkarskim Pana Narlocha w miejscowości Czersk.

Edytowane przez Pająk 24
  • Like 1

Zezwolenie wykupisz w sklepie spożywczym koło jeziora w miejscowości Dąbrowa jest tam tylko jeden sklep spożywczy otwarty od godziny 7 do 11 i od 16 do 20, zezwoleń ceny nie pamiętam ale z łodzi ok 40 zł za 3 dni, nie wolno wedkować w nocy, brzegi słabo dostępne, oraz spadły do 10 metrów zaraz za trzciną, piękne okonie i trochę sandacza, z wiosny fajny szczupak, idealne jezioro pod troling, i czasami trafi się sum a sa ogromne w tym jeziorze, dużo podwodnych górek i spadów do 23 metrów. Ogólnie mimo odłowów gospodarczych jezioro ma ogromny potencjał. Ja akurat spinninguję ale tubylcy też łowią piękne leszcze i płocie. Połamania. A i zezwolenia również wykupisz w sklepie wedkarskim Pana Narlocha w miejscowości Czersk.

Kontaktowałem się z p. Marlochem. Na j. Skąpe nie wolno wędkować. Dzierżawca nie jest zainteresowany wędkarzami natomiast strażnicy owszem i są na tym akwenie dość aktywni.

Zna ktoś jakieś jezioro w pobliżu warte zainteresowania (spinning, troling)?