Skocz do zawartości

Brzany 2020

pablo__20

Rekomendowane odpowiedzi

Nie tak miał wyglądać ten sezon.
Wysoka woda wszystko popsuła. Aktualny stan wody nadal o metr za wysoki.90% miejscówek niedostępnych.
Dziś pierwszy raz wybrałem się celowo na brzany, ale jakoś bez szczególnego przekonania. A jednak się udało. Dwa brania i dwie rybki, w tym jedno "dzieciątko".
Może jeszcze nie wszytko stracone.
Pozdrawiam Paweł.

post-49602-0-96859600-1595186723_thumb.jpeg

W porównaniu do kolegów łowię bardzo lekkim zestawem. Kij SG parrabelum 3-16g 2,79 długości plecionka 0.10 i fluorocarbon 0,25, ale nie łowię z brzegu tylko z pontonu.

• Like 26

W tym roku faktycznie zmiany pogodowe i poziomu wody płatają figle i osłabiają żerowanie ryb. W sobotę wybrałem się nad Wisełkę z myślą o boleniach lub kleniach . Niestety nie pokazywały się kompletnie. Pomyślałem , ze może spróbuję bardziej z dna, może jak nie boleń i kleń to może brzana?

I udało się skusić skutecznie w ostrym nurcie opaski   dwie basie, a dwie spadły. Brzany zawsze dają mi dużo radości zwłaszcza jak uda się je doprowadzić do podbieraka.

Lekki spining do 18g, Krakusek nr.4,żyłka 0,25.

Przepraszam za zdjęcia, ale znowu bez statywu..

post-49044-0-19036200-1595202947_thumb.jpg

I druga

post-49044-0-65162400-1595203419_thumb.jpg

Edytowane przez jerzy6
  • Like 27

rejt125yt2hl_t.jpg

Wysoki stan Nysy, mocny uciąg. Zrezygnowany zakładam koguta i rzucam "pod prąd", by nurt toczył kulkę praktycznie po dnie. Na środku rzeki, w najgłębszym miejscu branie. Kilka minut i zapozowała, potem szybciutko do wody. Pierwsza natomiast w tym roku połakomiła się na blachę Jacka Hetflaisza-była tak silna, że po kilku minutach na węźle puściło i już po zawodach. St Croix Wild River Ws86MHF2, plecionka Dam 0.12.

• Like 12

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Za to właśnie lubię Odrę. Jeden z lepszych dni jakie pamiętam.

Łącznie 6 brzan plus ładny jaź i dużo okoni.

Woda idzie w górę i chyba to pobudziło ryby do żerowania.

Sprzętowego bez zmian kij do 17g /linka 0,10 z fluo 0.28 i na końcu 5 cm woblerek.

post-49602-0-07454200-1597953124_thumb.jpeg

post-49602-0-94532900-1597953178_thumb.jpeg

post-49602-0-21774800-1597953275_thumb.jpeg

• Like 26

• 4 tygodnie później...

Mnie też udało się złowić brzanę. Całe 64cm.a hol jakby była dwa razy większa. Może dlatego, że złowiłem ją muchówką TRAPERA w klasie 3 AFTM. Nimfa to brązka z fluopomarańczową kulką 4mm. Żyłka jak na brzanę cienka bo 0.16mm. Łowisko to przepiękny Poprad.

89767bb586cc8895med.jpg

• Like 26

• 2 tygodnie później...

Zrobiliśmy z Darkiem taki filmik o "Sanowych Brzanach" trochę jako poradnik trochę żeby pokazać woblery (wiadomo).

Wrzucę go tutaj (jeżeli nie to proszę przenieść lub usunąć) i mam pytanie czy to co chcieliśmy przekazać ta odrobina porad jest pomocna, czy jest jakiś temat na którym należałoby się skupić bardziej.

Sprawy techniczno produkcyjne pomińmy B)

• Like 23