Skocz do zawartości

Trolling na wodach śródlądowych.

Matteoo

Rekomendowane odpowiedzi

Piszcie, co sądzicie na ten temat. Czy waszym zdaniem to jeszcze sport, na wszystkich zawodach jest zabroniony, czy to jawne pozyskiwanie mięcha nie tylko na obiad.

Nie wiem czy słyszałeś o zawodach trollingowych, ale takie się odbywają i wtedy zabronione jest nietrollingowanie :)

Słyszałes o takich imprezach?

• Like 5

Słyszę tylko sprzeciw mięsiarzy, jaka formuła jest takich zawodów? Żadna szanowana firma, a nawet PZW nie robią na skalę ponad lokalną zawodów trolingowych na wodach "słodkich". Dla mnie to metoda podobna do każdej innej metody kłusowniczej, w tym najbardziej do szarpaka. Łapałem sam kiedyś na trola i dawało to piekne ryby, nie było w tym jednak żadnej finezji, nic moim zdaniem po za lenistwem i niedouczeniem, i jak widzę teraz dziadków łapiących na dorożkę to mnie szlag trafia. Moim zdaniem tej metody powinni zabronić, ale to tylko mój głos.

Nie robią na skalę ponad lokalną.... no toś mnie z błędu wyprowadził, bo już myślałem, że Trollingowe Mistrzostwa Polski są imprezą ogólnopolską a to jakiś lokalny event najwyraźniej.

Sam nie łowię tą metodą, ale mi ona nie przeszkadza - mi dla odmiany przeszkadzają kajakarze, motorowodniacy szpanerzy, karpiarze i żeglarze - kolejność nieprzypadkowa, ale daleki jestem do zakazów ;)

Oldziu dobrze prawi.

• Like 2

Co do braku finezji, to wędkarstwo nie zawsze musi być finezyjne. Bardzo lubię trolling, z lenistwem mi się nie kojarzy. Piszę o łowieniu z ręki i kombinowaniu pracą przynęty. Dwa kije w uchwytach niespecjalnie przemawiają do mojej wyobraźni. Teksty o mięsiarstwie są żenujące. Nigdy nie zdażyło mi się wypuścić szczupaka, złowionego tą metodą, w złej kondycji. Jeśli chodzi o zakazywanie trolla z powodu mięsiarstwa, to na pierwszy ogień powinny pójść grunt i spinning. Wydaje mi się, że niechęć do tej metody jest nakręcana przed środowisko wędkarzy mających utrudniony dostęp do pływadeł z echem. Bo echosondy idą często w parze z trollingiem, jako wcielone zło nękające nasze wody i pływające w nich resztki ryb. Swoją drogą zanim ktoś wpadnie na pomysł przywracania trollingu tam, gdzie jest obecnie zakazany, wypadałoby najpierw pomyślec o C&R. Takie pobożne życzenie.

• Like 6

Muszę zabrać głos. Jako, że kocham sumowy trolling i uważam to za najfajniejszy sposób na łowienie sumow dementuję stwierdzenie ze troll jest nudny czy prymitywny. Łowienie na trolla na dzikiej piaskowej wiśle jest czymś precyzyjnym jak chirurgiczne cięcie. Kto tego nie spróbował nie może tego oceniać, bo to jest jak moje wypracowanie w podstawówce czy chciałbym być pilotem. Nie chciałbym być pilotem bo nie lubię latać. Jedyny lot jaki wtedy miałem to jak się potknąłem i wyjebałem. Tak mam wrażenie, że czasem antytrolle się zachowują. Dałbym takiemu rumpel i powiedział pokaż jakie to prymitywne i jebaj tę wodę. Złowiłem setki sumów z trolla. Najechałem moze z 5 przez 9 lat. Taki argument mnie nie rusza. Fakt ze często jest troll wykorzystywany przez nieodpowiedzialnych wędkarzy do prymitywnego pozyskiwania białka. Tego nie zmienimy. Każdy aspekt egzystencji moze tak być wykorzystywany. Lubię trolla. Nic tego nie zmieni. Zakazy srakazy. Patola zawsze była i bedzie . Czy to w okresie czy to na trupka. Chętnie widze obostrzenia nołkille i podpisuję się pod tym. Ale podejmowanie decyzji o czymś o czym nie ma się pojęcia. Jest słabe. Do rumpla marsz!

• Like 13

Też uważam, że trolling sumowy to jedna z fajniejszych i bardziej aktywnych odmian trollingu. Szczególnie na dzikiej Wiśle, gdzie są często ciasne, trudne technicznie do obłowienia spoty i krótkie przeloty. Brakuje mi tego. Branie, wcięcie, hol - rzadko kiedy miewam na rybach tyle emocji, co miałem przy sumowym trolu.

Jako bonus: trolling czasem działa wyśmienicie, czasem taka sobie, a czasem prawie wcale. Zależy od łowiska i warunków na nim panujących, a także od ryb. Powiedziałbym, że trolling dobrze działa na szczupaki i pstrągi na stojącej wodzie, nieźle na okonie i słabo na sandacze. Ale są wyjątki.

Mam łowisko w SE, bardzo urozmaicone, gdzie trolling szczupakowy jest umiarkowanie skuteczny i nie poświęcam mu zbyt wiele czasu. Praktycznie wszystkie ryby 110+ padły na nim na przestrzeni kilku lat (od 2013 roku) z rzutu. Wynik ilościowy też można zrobić tylko z rzutu. Kwestia tego gdzie te szczupaki stoją i jak żerują ;) Z kolei na jednym z łowisk kontynentalnych szczupaki 120+ padły tylko z trola. Jedak wszystkie ryby 110+ - jako przyłowy przy jigowaniu pod sandaczach.

Na tym samym łowisku zdobyłem pewne doświadczenia w trolu okoniowym i sandaczowym. Okoniowy bywa skuteczny na duże sztuki, ale mało efektywny. Przez wiele lat wyglądało to tak, że brał mi w trolu jeden okoń, korbowałem i płynąłem dalej. Po kilku latach takiej zabawy, po braniu zacząłem stawać i obławiać okolicę. Okazało się, że z jednego spotu można z rzutu wymęczyć kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt pokaźnych ryb. Ale przyznaję, że stosunek ryb 50+ złowionych z trola i z rzutu to +/- 50/50.

Trolling sandaczowy na wodzie jw. to w ogóle jest pomyłka. Łowiłem w ten sposób kilka, może kilkanaście ryb na wyjazd. Naprawdę musiały być aktywne i podniesione, żeby to miało sens. A normalnie w ciągu dnia schodzą głębiej i głębiej. Na płytsze spoty wychodzą raczej po południu, wieczorem, nocą, nad ranem. Kiedy zacząłem je tropić, identyfikować spoty i pory, kiedy na nich bywają, zacząłem dziennie łowić tyle, co kiedyś na wyjazd, a w dobre dni - po kilkadziesiąt ryb. Wszystkie ryby 80+ i 90+ złowiłem z rzutu.

Reasumując: różne metody są na różne okazje. Trolling jest jedną z wielu. Może być trudny lub łatwy - w zależności od warunków panujących na łowisku i tego, ile wiesz i umiesz, jaki masz sprzęt i przynęty. Rzadko kiedy jest dla mnie docelową metodą (wyjątkiem są pstrągi na stojącej wodzie), a raczej narzędziem do osiągnięcia celu (oglądam sobie łowisko, szukam spotu). Najczęściej jest ostatnio sposobem na złapanie oddechu po długich godzinach katowania z rzutu albo jest dla mnie zwyczajnie nudny :) Ale dobrze, że jest, że w cywilizowanych krajach można tak łowić. My jesteśmy (w dużym i krzywdzącym uogólnieniu) dziką tłuszczą i wiele możliwości wykorzystujemy przeciwko komuś lub czemuś. Obce nam samoograniczenie :(

Edytowane przez krzysiek
  • Like 7

Na dziesięć na wodzie mijających mnie łódek, więcej jak polowa slalomujących wlecze za sobą woblery. Nie jestem w stanie ocenić, którzy skipperzy są wyrafinowanymi łowcami, a którzy typową czernią - ale zjawisko staje się na zatłoczonych wodach, najzwyczajniej w świecie, nieznośne.. Po admirałach i skuterach - właśnie wyznawcy dorożki generują u pozostałych łowiących najwięcej złych emocji.. 

Co do Wisły to na pewno nie da się z marszu siąść na łódź i skutecznie trolingować. Ale niestety na płytkich zaporówkach to jest w ogóle inna para kaloszy, tu nawet żadnego echa nie trzeba. Wędka jakakolwiek, nawet karpiówki widziałem i heja tam gdzie więcej łódek się kręci. Najlepsze są najtańsze wobki głęboko schodzące ,tuning kotwic, oby na samym woblerze i jazda. Na "mojej" zaporówce tak to niestety wygląda.

Być może do ochrony wody wystarczyłby mądre przepisy i konsekwentne ich egzekwowanie. Na tej "płytkiej zaporówce" byłoby to możliwe. Raptem chyba ponad 3 tys. ha. Dzika Wisła jest moim zdaniem nie do upilnowania. Dziesiątki kilometrów pokręconej wody, z bocznymi korytami i wyspami. W teorii można sobie gdybać, w praktyce - co innego. To jak z heli-kontrolami w Laponii. Teoretycznie - są...

Osobiście nie miałbym problemu np. z zakazem posiadania w łodzi jakichkolwiek ryb, jeżeli łowisz na trolling. Ale przepis nie może być martwy, musi być egzekwowany. I znowu wracamy do konkluzji, która już padła - nie metoda jest problemem, tylko ludzie, regulacje i procesy.

• Like 6