Skocz do zawartości

Moje patyki (WOBI)

WOBI

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Dziś przy okazji ustawiania wobków na mojej rzeczce testowej (która w końcu odmarzła) okazało się że boronek fajnie już się ładuje 8-9 gramowym trociowym banankiem 7cm.Chyba będę musiał sprawdzić go na ososiach,tylko trochę się lękam ze za krótki....

post-48686-0-22154000-1391965740_thumb.jpg

PS.Przemek,stonkę jeszcze będziesz miał,przynajmniej nic nie stoi na przeszkodzie ;)

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Dziś przy okazji ustawiania wobków na mojej rzeczce testowej (która w końcu odmarzła) okazało się że boronek fajnie już się ładuje 8-9 gramowym trociowym banankiem 7cm.Chyba będę musiał sprawdzić go na ososiach,tylko trochę się lękam ze za krótki....

attachicon.gifzd.jpg

PS.Przemek,stonkę jeszcze będziesz miał,przynajmniej nic nie stoi na przeszkodzie ;)

O mój kręcioł...

• Like 1

Rafał rzeczywiście taiaha ma trochę tej ścianki(w przeciwieństwie do BRa).

Grunwald to jest autentycznie kołowrotek kolegi Marcina(który sprawdzałem po powrocie z serwisu,gdzie niestety nic nie naprawiono).

Ale do rzeczy ostatnio zrobiłem kilka kijków,z ciekawszych mniej znanych rzeczy między innymi:

SLF9010-2- jak dla mnie świetna dłuższa pstrągówka+ cięższy (min.3g) kleń/jaź,bolek i szczupak na lekko.Ja byłem z nim kilka godzin na pstrągowej rzeczce i łowiło się bardzo fajnie.Da radę rzucić wirówka jedynką,dwójka już fajnie lata i do tego nie boi się agresywnych wobków 5-6cm w nurcie.Większych na pstrągi nie stosuję.Porzucałem też nim boleniowkami 10-12g,i te kijek rzucal wzorcowo,celnie i bardzo daleko,a szczyt bez problemu dawał radę przy spidowaniu pod prąd wartkiej rzeczki.

SLM908-2-(blank wybrany przez przyszłego właściciela u producenta w Krakowie) sam pod jazia bez macanki pewnie bym postawił na slf lub slxf 6lb....a to chyba by był błąd ,bo może M-ka nie jest tak szybka i stabilna :P ,ale lekko uzbrojona (minimy tih od match 20 do LV4 na szczycie ) jest wystarczająco dynamiczna.pięknie miota już od ok. 1,5g (smużak 2cm) i do tego wzorcowo,progresywnie gnie się od szczytu aż po dolnik.Góra (oporowo) daje jeszcze radę hornetowi 4cm,ile pociągnie wagowo,nie sprawdzałem(było za zimno).

post-48686-0-03636500-1393424121_thumb.jpg

post-48686-0-41128400-1393424133_thumb.jpg

post-48686-0-68721500-1393424145_thumb.jpg

post-48686-0-72823100-1393424156_thumb.jpg

post-48686-0-93143100-1393424168_thumb.jpg

• Like 5

@WOBI opisz co potrafi to cudeńko bo ktoś szukał właśnie takiego kija w wątku o pstrągach i jestem ciekaw jakie jest faktyczne c.w tego kija .Chodziło mu o przeciążonego Mepsa no 3  z górnego c.w  oraz z dołu o obsługę paprochów 1,5-2 g główka. Ugięcie dech zapiera , niezły zaczepiasty wziął :)

Edytowane przez mrWhite7

Rafał rzeczywiście taiaha ma trochę tej ścianki(w przeciwieństwie do BRa).

Grunwald to jest autentycznie kołowrotek kolegi Marcina(który sprawdzałem po powrocie z serwisu,gdzie niestety nic nie naprawiono).

Ale do rzeczy ostatnio zrobiłem kilka kijków,z ciekawszych mniej znanych rzeczy między innymi:

SLF9010-2- jak dla mnie świetna dłuższa pstrągówka+ cięższy (min.3g) kleń/jaź,bolek i szczupak na lekko.Ja byłem z nim kilka godzin na pstrągowej rzeczce i łowiło się bardzo fajnie.Da radę rzucić wirówka jedynką,dwójka już fajnie lata i do tego nie boi się agresywnych wobków 5-6cm w nurcie.Większych na pstrągi nie stosuję.Porzucałem też nim boleniowkami 10-12g,i te kijek rzucal wzorcowo,celnie i bardzo daleko,a szczyt bez problemu dawał radę przy spidowaniu pod prąd wartkiej rzeczki.

Rozumiem, że daje radę pod prąd z Twoimi przecinakami? "Tęższym" też da radę?

I wyjaśnij mi proszę co znaczy to "szybka i stabilna", bo ja już się motam ... w tylu kontekstach tą "szybkość i stabilność" słyszę. To nie jest czepianie, oczywiście, bo tutaj i tak zaraz na mnie naskoczą ze względu, że mowa o FA.

Edytowane przez krzychun

Paprocha obsłuży,bawiłem się na niej pstrągowymi jigami 1,5-3-5g,ale co do wira to od zera do nr.2 pod prąd to max.,szczycik bardzo delikatny.

Dodam jeszcze że gotowiec wyszedł 116g(na dzielonej) , blaas f 2,7m,10lb.-130g.(na pełnym korku).

116 g bardzo ładna waga ten 2,7 m 10 lb powiem że 130 g na pełnej rękojeści też wzbudza szacunek , tylko biały korek (możliwie dobrej klasy) może zapewnić niską wagę , budowanie kijaszków z burnta lub innych wynalazków z pełną rękojeścią uważam za pomysł nieprzemyślany do końca szczególnie kijaszków lekkich  :) ładne kije WOBI , brawka

Edytowane przez mrWhite7

Wobi ,świetne projekty,szczególnie z dzieloną rękojeścią,choć czarnulki też coś w sobie mają.Udałoci się zestawić kolorystycznie 4 rodzaje korka,co raczej jest ciężką sprawą (przynajmniej dla co niektórych). Najważniejsze aby nie przesadzić, dwa góra trzy kolory,a już łączenie wszystkiego do kupy,świecidełka, ratany,wykładziny zalatuje tandetnym rustykalem,szczególnie poukładane na chybił trafił.

Więc prostota górą,tak trzymaj.

• Like 1