Skocz do zawartości
  • 0

Pilnujmy porządku na jerkbait.pl

admin

Pytanie

Cześć,

Ostatnio kilku forumowiczów jerkbait.pl użyło opcji Zgłoś moderatorowi. Chciałbym im za to bardzo podziękować bo to świadczy o tym, że użytkownikom tym zależy na jakości tego forum. Dziękuję!

Ta wiadomość jest również swego rodzaju apelem do pozostałych osób. Jeśli widzicie, że jakaś wiadomość godzi w dobre imię innych użytkowników, firm lub forum skorzystajcie z tej opcji. To od Was w dużej mierze zależy czy będzie tutaj panował spokój. Ponadto zdecydowanie ułatwi nam to pracę. Z góry bardzo dziękuję!

Pozdrawiam

Remek

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

(...) Rekapitulując postuluję punkt do regulaminu, iż zwracanie uwagi na błędy w pisowni jest słuszne i potrzebne, a Jb popiera i dziękuje kolegom na ów fakt zwracającym uwagę. 

Skromnie ośmielam się zapytać, czy "Władza" Forum rozpatruje postulat, czy poszedł do kosza? :)

• Like 1

• 0

Skromnie odpowiem, "Władzą" się nie czując, lecz nie chcę, byś z braku odpowiedzi wysnuł wniosek o lekceważeniu Ciebie, czy też tematu.

Otóż:

Wszystkim nam leży na sercu poprawna polszczyzna. Z wielu powodów. Z szacunku dla przodków, dla wszystkich użytkowników forum. A najbardziej, by dogadywać się, czyli precyzyjnie i jednoznacznie zapisywać posty. Zwłaszcza w wątkach technicznych precyzja jest istotna. Mając jednak na uwadze, iż jest to forum hobbystyczne, zrzeszające pasjonatów wędkarstwa, a nie forum językowe, nie przewidujemy dodawanie takiego punktu regulaminu. Lepiej jest godzić się na beztroskę w podejściu do zasad pisowni naszego pięknego języka, niż uśmiercić forum. A obawy, czy aby dobrze coś napisałem, czy nie naruszyłem żadnej zasady i zaraz ktoś będzie zwracał mi uwagę, więc lepiej nic nie napiszę - takie obawy nie są wyssane z palca. Istniejące zapisy są wystarczające.

:)

• Like 2

• 0

No to będę dalej debilem który się czepia .... :unsure:

:clappinghands:  :good:

...ale mogę się czepiać na pisanie: plećka. pletka i członek przez "h"? :(  :huh:  :)

:clappinghands:  :good:

Dołączam się! Takich dwóch jak nas trzech, nie ma ani jednego... :D

• Like 3

• 0

Kolego @Alek

Administrator też człowiek, ma prawo być zajęty, chory, wyjechać, czy z innych powodów nie móc odpowiedzieć na Twoją korespondencję. Jeśli sprawa jest poważna, poinformuj o tym na priv innego członka redakcji, a jeśli jest to możliwe - wszystkich. Nikt złośliwie nie omija poczty. Dwa dni to naprawdę krótki okres czasu, jak na tego rodzaju post :mellow:

• Like 2

• 0

Kolego @Alek

Administrator też człowiek, ma prawo być zajęty, chory, wyjechać, czy z innych powodów nie móc odpowiedzieć na Twoją korespondencję. Jeśli sprawa jest poważna, poinformuj o tym na priv innego członka redakcji, a jeśli jest to możliwe - wszystkich. Nikt złośliwie nie omija poczty. Dwa dni to naprawdę krótki okres czasu, jak na tego rodzaju post :mellow:

Ok. Rozumiem. Poczekam kilka dni.

• 0

Tak, multikonta są dopuszczalne jeśli były wcześniej uzgodnione. Powinny również zawierać adnotacię (oba profile) o powiązaniach. Bo jak np. uzytkownik "A" zajmie się produkcja woblerków a użytkownik "B" tychże woblerków wychwalaniem do inni użytkownicy powinni wiedziec że użytkownicy A i B są np. rodzeństwem, małżeństwem albo z innych względów korzystają z tego samego IP - nie powinien być to fakt znany tylko moderatorom ale również innym użytkownikom. 

To są niestety scenariusze z życia wzięte - mieliśmy na jerkbaicie kiedyś przypadek właściciela sklepu który z kilku założonych multikont zachwalał swoją ofertę i - co gorsza - starał się dyskredytowac oferę konkurencji.  Tłumaczył się potem że te multikonta to "koledzy z jego bloku"  :rolleyes:

• Like 1

• 0

Tak, multikonta są dopuszczalne jeśli były wcześniej uzgodnione. Powinny również zawierać adnotacię (oba profile) o powiązaniach. Bo jak np. uzytkownik "A" zajmie się produkcja woblerków a użytkownik "B" tychże woblerków wychwalaniem do inni użytkownicy powinni wiedziec że użytkownicy A i B są np. rodzeństwem, małżeństwem albo z innych względów korzystają z tego samego IP - nie powinien być to fakt znany tylko moderatorom ale również innym użytkownikom. 

To są niestety scenariusze z życia wzięte - mieliśmy na jerkbaicie kiedyś przypadek właściciela sklepu który z kilku założonych multikont zachwalał swoją ofertę i - co gorsza - starał się dyskredytowac oferę konkurencji.  Tłumaczył się potem że te multikonta to "koledzy z jego bloku"  :rolleyes:

Oj ... oj ... oj ... :D  :lol: 

• Like 5

• 0

Mam pytania techniczne:

1. Jeśli z moją Partnerką korzystamy z jednego komputera, to gdy Ona założy odrębne konto, to będzie traktowane jako "multikonto"?

2. Jeśli moja Partnerka założy własne konto na własnym komputerze to będzie to "multikonto"?

3. Jeśli ja korzystam z dwóch komputerów - stacjonarnego i laptopa - logując się jedynym posiadanym loginem, to też jest "multikonto"?

4. Jeśli założę kilka kont na różnych komputerach, z różnymi loginami, to jest "multikonto"?

5. Jeśli założę kilka kont na jednym komputerze, z różnymi loginami, to jest "multikonto"?

Wydaje mi się, że tylko 4 i 5 spełniają definicję "multikonta".

• 0

Jeśli jedna osoba posługuje się więcej niż jednym loginem, to jest niedozwolone multikonto.

(…)

To rozumiem i w pełni się z tym zgadzam. :)

(…)

Jeśli różne osoby logują się różnymi loginami z tego samego IP, należy to uzgodnić z moderacją i poinformować na obu kontach o tym fakcie.

Tego nie rozumiem, ale "na władzę nie poradzę" (Vabank). ;)  :P 

• 0

(...)

Jeśli różne osoby logują się różnymi loginami z tego samego IP, należy to uzgodnić z moderacją i poinformować na obu kontach o tym fakcie.

(...)

Tego nie rozumiem, ale "na władzę nie poradzę" (Vabank). ;)  :P 

Przecież to takie proste - multikonta tej samej osoby są zabronione. Należy więc uzgodnić i poinformować, że z tego samego IP logują się różne osoby, a nie jedna. Czego tu nie rozumieć? :huh:

• 0

Przykład pierwszy z brzegu  ;) :

Koledze 1 zepsuł się komputer, komórka. Przyszedł do kolegi 2, ten użyczył koledze 1 swój komputer. Kolega 1 zalogował się swoim loginem. Niestety nie miał tyle czasu, aby czekać na odpowiedź od Pawła, a sprawa była pilna. Jak wtedy jest traktowany kolega 1 oraz kolega 2? Wcześniej ani kolega 1 oraz kolega 2 nie przypuszczali, że taka sytuacja może wystąpić.

Oczywiście powodów spotkania się kolegi 1 z kolegą 2 może być więcej  ;), a obie osoby korzystają z jednego komputera. 

• Like 1

• 0

Ależ Sławku szukasz dziury w całym :)

Gdybym był zwykłym użytkownikiem forum, napisałbym do moderatora. A że nie jestem, to gdyby trafiło na mnie, to bym zadzwonił :rolleyes:

Januszu a jakbyś zadzwonił z tego samego nr. do dwóch moderatorów to nie jest MULTIKONTO? :wacko: :ph34r:    :lol: :lol: :lol:    :lol: :lol: :lol:

• Like 3