Skocz do zawartości
  • 0

Pilnujmy porządku na jerkbait.pl

admin

Pytanie

Cześć,

Ostatnio kilku forumowiczów jerkbait.pl użyło opcji Zgłoś moderatorowi. Chciałbym im za to bardzo podziękować bo to świadczy o tym, że użytkownikom tym zależy na jakości tego forum. Dziękuję!

Ta wiadomość jest również swego rodzaju apelem do pozostałych osób. Jeśli widzicie, że jakaś wiadomość godzi w dobre imię innych użytkowników, firm lub forum skorzystajcie z tej opcji. To od Was w dużej mierze zależy czy będzie tutaj panował spokój. Ponadto zdecydowanie ułatwi nam to pracę. Z góry bardzo dziękuję!

Pozdrawiam

Remek

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Oczywiście, można problem multikont postrzegać przez pryzmat tzw. sytuacji życiowych. Ale w praktyce multikonta znacznie częściej zakładane są / wykorzystywane z premedytacją do realizacji dużo bardziej wymiernych celów, o czym wspomniełem powyżej. Gdyby ludzie nie kombinowali to regulaminy nie byłyby potrzebne, wystarczyłby zdrowy rozsądek i poczucie przyzwoitości. Ale jest jak jest. Siłą rzeczy regulaminy obliczane są na eliminacje drugiego typu zachowań i czasem przez cwaniaków obrywaja niewinni ludzie. Niestety.

Zwróććie uwagę że zakaz multikont dotyczy większośći gier , for itp przejawów aktywności "w sieci" - nie jest to żaden "nasz wymysł"

• Like 5

• 0

Ależ Sławku szukasz dziury w całym :)

Gdybym był zwykłym użytkownikiem forum, napisałbym do moderatora. A że nie jestem, to gdyby trafiło na mnie, to bym zadzwonił :rolleyes:

Zrozumiałem, że tylko Paweł udziela zgody. Jeśli mogę to załatwić poprzez moderatora, to jasne, że zadzwonię  :) . Pytałem tak tylko na wszelki wypadek, może komuś ta informacja przyda się.

Oczywiście, można problem multikont postrzegać przez pryzmat tzw. sytuacji życiowych. Ale w praktyce multikonta znacznie częściej zakładane są / wykorzystywane z premedytacją do realizacji dużo bardziej wymiernych celów, o czym wspomniełem powyżej. Gdyby ludzie nie kombinowali to regulaminy nie byłyby potrzebne, wystarczyłby zdrowy rozsądek i poczucie przyzwoitości. Ale jest jak jest. Siłą rzeczy regulaminy obliczane są na eliminacje drugiego typu zachowań i czasem przez cwaniaków obrywaja niewinni ludzie. Niestety.

Zwróććie uwagę że zakaz multikont dotyczy większośći gier , for itp przejawów aktywności "w sieci" - nie jest to żaden "nasz wymysł"

I wszystko jasne  :) .

• 0

Zrozumiałem, że tylko Paweł udziela zgody. Jeśli mogę to załatwić poprzez moderatora, to jasne, że zadzwonię  :) . Pytałem tak tylko na wszelki wypadek, może komuś ta informacja przyda się.

I wszystko jasne  :) .

Nic nie jest jasne :angry:

Załóżmy, że moja Partnerka zakłada własne konto i logując się z mojego komputera powiadamia o tym Moderatora, uzyskuje na to zgodę, a de facto jest to MOJE multikonto założone po to, żeby klikać "lubię to" pod każdym swoim postem, żeby wychwalać pod niebiosa swoje handmade i piać peany na temat swoich połowów i używanego sprzętu. Nie do zweryfikowania! Oszustów i tak się nie wyeliminuje... :angry:

Ps

Zaznaczam, że to rozważania czysto teoretyczne:

- moja Partnerka nie ma konta,

- mam dwie lewe ręce i nigdy nie będę "twórcą",

- wyniki połowów mam mizerne i nie gonię za rekordami,

- nie reklamuję żadnej firmy.

Edytowane przez Alexspin

• 0

Tak, multikonta są dopuszczalne jeśli były wcześniej uzgodnione. Powinny również zawierać adnotacię (oba profile) o powiązaniach. Bo jak np. uzytkownik "A" zajmie się produkcja woblerków a użytkownik "B" tychże woblerków wychwalaniem do inni użytkownicy powinni wiedziec że użytkownicy A i B są np. rodzeństwem, małżeństwem albo z innych względów korzystają z tego samego IP - nie powinien być to fakt znany tylko moderatorom ale również innym użytkownikom. 

To są niestety scenariusze z życia wzięte - mieliśmy na jerkbaicie kiedyś przypadek właściciela sklepu który z kilku założonych multikont zachwalał swoją ofertę i - co gorsza - starał się dyskredytowac oferę konkurencji.  Tłumaczył się potem że te multikonta to "koledzy z jego bloku"  :rolleyes:

informacja w profilu o powiazaniu kont cżęściowo rozwiązuje scenariusz który opisałeś - co prawda "lajki" nadal będziesz sam sobie umieszczał, ale informacja w profilu pozwoli ocenić innym użytkownikom obketywnośc tych polubień. Ponad to mogę zagwarantować że moderacja równiez nie przyglądałaby sie bezczynnie takiej sytuacji i gdybysmy się zorientowali że multikonto jest wykorzystywane wyłącznie do takiej aktywnośici to potraktowalibyśmy to jako nadużycie i po prostu zwyczajnie takie konto zamknęli.

• Like 1

• 0

:good:  szkoda "bicia piany", zresztą dyskusja wynika i tak z "sezony ogórkowego" i tęsknoty za znośną pogodą. Moja Pani i tak nie założy konta, bo stwierdziła że nie ma o czym pisać, wystarczy że ja się "produkuję", a gdy chce coś poczytać, to korzysta z mojego... ;)  :D

• 0

Witam

Tak   czytam  forum   , i  nachodzą  mnie  różne  przemyślenia  o tematyce    edukacyjnej    ,a ostatnio  było  wiele  na ten  temat  z  okazji  strajku  nauczycieli . Niestety  wielu  z  uczestników  pisząc  tutaj   nie  zwraca  uwagi

na  podstawowe  zasady  ortografii  , i o  dziwo  większości  to  nie   razi  .   Błędy   są  powielane   ,  utrwalane  i  pozostają  w pamięci  wzrokowej  . Zakładam  , że  czytają  Nas  również   np. uczniowie  podstawówek    ,żeby  ich  nie  urazić

dzieci i młodzież  . Sam  niekiedy  łapię  się  na  tym  , że  coś  wypadło  z głowy  i wtedy  sprawdzam  i ew. poprawiam  , ale  mam  takie  wrażenie  , że  pisanie  bez zasad   wchodzi  w dobry  ton .. Tak  czy  inaczej   moim  zdaniem

nie  powinno  tak  być  , i należy  włożyć  minimum  wysiłku i dobrej  woli  ,  aby  forum  było  na  odpowiednim  poziomie  również  w  tym  zakresie  .......

• 0

:doh: Jezus Maryja, samozaoranie.

Cyt:

Witam

Tak   czytam  forum   , i  nachodzą  mnie  różne  przemyślenia  o tematyce    edukacyjnej    ,a ostatnio  było  wiele  na ten  temat  z  okazji  strajku  nauczycieli . Niestety  wielu  z  uczestników  pisząc  tutaj   nie  zwraca  uwagi

na  podstawowe  zasady  ortografii  , i o  dziwo  większości  to  nie   razi  .   Błędy   są  powielane   ,  utrwalane  i  pozostają  w pamięci  wzrokowej  . Zakładam  , że  czytają  Nas  również   np. uczniowie  podstawówek    ,żeby  ich  nie  urazić

dzieci i młodzież  . Sam  niekiedy  łapię  się  na  tym  , że  coś  wypadło  z głowy  i wtedy  sprawdzam  i ew. poprawiam  , ale  mam  takie  wrażenie  , że  pisanie  bez zasad   wchodzi  w dobry  ton .. Tak  czy  inaczej   moim  zdaniem

nie  powinno  tak  być  , i należy  włożyć  minimum  wysiłku i dobrej  woli  ,  aby  forum  było  na  odpowiednim  poziomie  również  w  tym  zakresie  .......

• Like 2

• 0

:)

Nie będę czepiać się powyżej złamanych zasad pisowni (takich drobiazgów, jak np. przecinek lub kropka przed spacją, a nie po, lub jako odrębny od słów znaczek) ;)

Napiszę tylko coś, co już wielokrotnie powtarzałem - każdy buduje SWÓJ wizerunek w sieci, na SWOJĄ odpowiedzialność i nikt osoby dorosłej w prawidłowym, (również pod względem merytorycznym lub ortograficznym), sposobie wyrażania swych opinii i poglądów, wyręczać nie będzie. Co najwyżej, jeśli pojawia się niemożliwy do  odczytania bełkot, to taki post zostaje usunięty.

Każdy może zwrócić się do dowolnego moderatora o pomoc, nikomu jej (w miarę sił i umiejętności) nie odmawiamy, natomiast nie będziemy też nikogo wyręczać. Czasem aż zęby bolą podczas prób przeczytania radosnej twórczości niektórych osób, ale nadrzędnym celem forum jest pisanie na tematy związane z naszą wspólną pasją, a kwestia jak to zostaje napisane jest sprawą drugorzędną i poniekąd osobistą. Nie marginalną, tylko drugorzędną. W dającej się przewidzieć przyszłości stanowisko to nie ulegnie zmianie. Jest to forum wędkarskie, a nie polonistyczne B)

• Like 5

• 0

Witam

Tego słowa mi dzis zabrakło jak ci odpisywałem "Jest to forum wędkarskie, a nie polonistyczne "

• 0

Ale "ci" z dużej litery świadczyło by o szacunku do rozmówcy i "polonistą" nie trzeba być,aby to wiedzieć!

Masz rację, ale jeżeli już się czepiamy to "świadczyłoby"  ;) .

Co do wykładni językowej na Forum przedstawionej przez Janusza trzy posty wyżej pozwolę sobie na votum separatum.  :mellow: 

• 0

Tak Sławku  tego  zdania  Tobie  zabrakło  , ale   nie  zabrakło  w tej  korespondencji  oceny  mojej  osoby  . Nie  musimy  się  lubić  , ale  szanować  wypada  . W moim  wpisie  chodzi  przede  wszystkim  o  pewną  taką  staranność  ,

pomyłki / błędy   mogą  się  przydarzyć  każdemu  - ja też  je  robię  . Tak jak  Janusz  napisał   , nie  jest to  forum  polonistyczne   , ale  chodzi  o  to  aby  za  bardzo ( łagodnie mówiąc)   nie  szokować  .

Czego  wszystkim  Nam  życzę  :D

• 0

Tak Sławku  tego  zdania  Tobie  zabrakło  , ale   nie  zabrakło  w tej  korespondencji  oceny  mojej  osoby  . Nie  musimy  się  lubić  , ale  szanować  wypada  . W moim  wpisie  chodzi  przede  wszystkim  o  pewną  taką  staranność  ,

pomyłki / błędy   mogą  się  przydarzyć  każdemu  - ja też  je  robię  . Tak jak  Janusz  napisał   , nie  jest to  forum  polonistyczne   , ale  chodzi  o  to  aby  za  bardzo ( łagodnie mówiąc)   nie  szokować  .

Czego  wszystkim  Nam  życzę  :D

Maćku, popraw redakcyjnie ten wpis, gdyż szokuje  ;)

Po co te spacje przed znakami interpunkcyjnymi? Część zdania przeniesiona do kolejnej linii. Czy to wynika z pośpiechu, czy są jakieś inne powody  ;) .  

• 0

Tak Sławku, tego zdania Tobie zabrakło, ale nie zabrakło w tej korespondencji oceny mojej osoby. Nie musimy się lubić, ale szanować wypada. W moim wpisie chodzi przede wszystkim o pewną staranność, pomyłki / błędy mogą się przydarzyć każdemu - ja też je robię. Tak, jak Janusz napisał, nie jest to forum polonistyczne, ale chodzi o to, aby za bardzo (łagodnie mówiąc) nie szokować.

Czego wszystkim Nam życzę.   :D