Skocz do zawartości
  • 0

Moc linki na rzekę pełną zaczepów?

gazoon

Pytanie

Witam.

Mam za sobą pierwszą wyprawę nad Wisłę w pogoni za szczupakiem. Łowię na gumy. Zabrałem 12 szt. Do tej pory taka ilość starczała mi na rok :mellow: Wisła załatwiła to w dwie godziny :mellow:

Łowię na gł?łwki gamakatsu, hak 4/0, plecionka PP 10lb. Muszę kupić coś mocniejszego i dlatego moje pytanie. Jaka musi być moc plecionki ?źeby rozginać takie haki? Nie chcę przesadzić z grubością.

Pozdrawiam

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Je?źeli łowiłeś w zatopionych drzewach to prawdopodobnie większość zaczep?łw miałeś wbitych w konary i tu mocniejsza linka powinna pom?łc.

Je?źeli łowiłeś na rafach ,kamienistych gł?łwkach czy opaskach to miałeś zdecydowaną większość zaczep?łw zaklinowanych gł?łwką miedzy kamulcami i na takie zaczepy nie pomo?źe ?źadna linka.

Czasem uda się odstrzelić przynętę,ale nie liczyłbym na wiele.

W drzewach pomo?źe na pewno dobry antyzaczep(do lekkich i średnich gramatur max.15-17gr.),sprawdzony odczepiacz i dobra(mocna)linka do rozginania hak?łw.Moc linki musisz dobrać doświadczalnie.

W przypadku łowienia w kamieniach to w zasadzie tylko perfekcyjne poznanie miejsc?łwki,bądź łowienie w p?łł wody pozwoli ograniczyć straty w przynętach.

Pozdrawiam Tomi B).

• 0

Te?ź mam ten problem. Znalazłem bardzo zaczepową miejsc?łwkę - na rzece. Doszedłem w grubości do 40 lb. Nic z tego, na dnie są świe?źe gałęzie i kamienie. Jak hak obejmie kolankiem gałąź to i tak po ptokach. A poza tym aby dość do dna (sandacze tak tam stoją) to musiałem zwiększyć obcią?źenie. Skończyła się finezja (stosowałem wcześniej 8 - 10 lb, gumki to mans 3 - tz trzeci od najmniejszego i 2,5' kopyta) i skończyły się brania. Wr?łciły kiedy wr?łciłem do cieńszych plecionek i niestety do rwania. U?źywam tak najzwyklejszych hak?łw (stare brązowe moname) i część się odgina - to co tracę mniej boli. Poza tym z czasem jak rozpracujesz miejsc?łwkę to będziesz wiedział jak poprowadzić aby ominąć najgorsze zaczepy. Największe straty są zawsze na początku - na nowych miejscach.

• 0

Je?źeli u?źywasz orginalnych Gamakatsu to nie ma szans na rozgięcie haka...prędzej peknie....i ?źadna plecionka tego nie zmieni...jak chcesz rozginac haki to kup sobie tanie gl?łwki na drucianych hakach i zastosuj grubą plecionkę...wtedy straty będą mniejsze...polecam te?ź dobry uwalniacz przynęt...prawda jest taka-im więcej łowisz tym więcej urywasz (mam na myśli du?źą rzekę-Wisła;Bug....

• 0

Je?źeli u?źywasz orginalnych Gamakatsu to nie ma szans na rozgięcie haka...prędzej peknie....i ?źadna plecionka tego nie zmieni...jak chcesz rozginac haki to kup sobie tanie gl?łwki na drucianych hakach i zastosuj grubą plecionkę...wtedy straty będą mniejsze...polecam te?ź dobry uwalniacz przynęt...prawda jest taka-im więcej łowisz tym więcej urywasz (mam na myśli du?źą rzekę-Wisła;Bug....

Serwus!

To zale?źy od rodzaju haka. Są Gamaki zwykłe (srebrne) i wzmacniane (czarne). Srebrne (2/0-6/0) prostują mi się za ka?źdym razem przy spiderce , to samo przy Daiwe T8 0,12. :D A na kamienie, jak wspominali przedm?łwcy-nie ma siły.

PS-a mo?źe zna ktoś miejsce, gdzie mo?źna wybrać i kupić w pełnym grama?źu gł?łwki Sasame ? ;)

Pozdrawiam

• 0

Do grubości plecionki i jakości gł?łwek zwracaj jeszcze uwagę na 2 kwestie.

Sprawdzaj co kilka rzut?łw plecionkę. Karcze, ostre kamienie, gałęzie często mocno zdzierają plecionkę. P?łźniej bardzo łatwo o zerwanie.

- Dobry węzeł na agrafce. jak będzie zły to będzie ciął plecionkę.

Jak dla mnie najlepszy na Power Pro to węzeł Palomar.

• 0

Sprawdzaj co kilka rzut?łw plecionkę. Karcze, ostre kamienie, gałęzie często mocno zdzierają plecionkę. P?łźniej bardzo łatwo o zerwanie.

Przypon z fluorocarbonu dobrej jakości 15 czy 20lb na og?łł rozwiązuje sprawę

• 0

Przypon z fluorocarbonu dobrej jakości 15 czy 20lb na og?łł rozwiązuje sprawę

To fakt. Fluorocarbon te?ź potrafi oszczędzić troszkę przynęt(pod warunkiem, ?źe zawią?źe się mocny węzeł łączący), w moim przypadku szczeg?łlnie wobler?łw.

Dla ścisłości o Daiwie T8 pisałem jako znajomy u?źytkownik?łw tej?źe linki :D

• 0

Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi.

Moje zaczepy to pozatapiane gałęzie itp.

W wolnej chwili sprawdzę dokładnie jakie obcią?źenie rozgina takie haki. Być mo?źe nie wszystkie gł?łwki gamakatsu są robione z tego samego materiału, ale te moje idzie rozgiąć.

• 0

Serwus!

To zale?źy od rodzaju haka. Są Gamaki zwykłe (srebrne) i wzmacniane (czarne). Srebrne (2/0-6/0) prostują mi się za ka?źdym razem przy spiderce , to samo przy Daiwe T8 0,12. :D A na kamienie, jak wspominali przedm?łwcy-nie ma siły.

PS-a mo?źe zna ktoś miejsce, gdzie mo?źna wybrać i kupić w pełnym grama?źu gł?łwki Sasame ? ;)

Pozdrawiam

Nie wiem czy jeszcze gdzieś są,ja kupiłem tu: http://musaga.pl/

Sprawdziłem i polecam :D

Pozdrawiam Tomi B).

• 0

temat poruszany dosyc czesto, np. http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=24802&am p;notify=24&&opt=on&start=20&SQ=b14c8b3de6c1 223bfb20be10d07c0a92

co ciekawe, ja osobiscie dobieram linke tak, zebym mogl jak najlepiej zaprezentowac przynete i w efekcie koncowym zlapac rybe a nie tak, zeby do domu doniesc komplet zabranych ze soba wabikow ... i nic nie zlapac :D

• 0

Problem rozwiązuje dobra plecionka np wspomniana tu daiwa w grubości 0,18, choć na kamieniach się nieco szybciej zu?źywa ni?ź PP.

Jeśli zaczep?łw naprawdę na potęgę to u?źywam gł?łwki na hakach Matzuo. Łatwiej je rozprostować, a jak zostaną na dnie to i strata mniejsza, bo mo?źna je taniutko kupić.