DamianFishing96 Opublikowano 30 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 Witajcie. Sprawa jest mega poważna, dziś nadałem kolegom z forum dwie paczuszki za pomocą Paczkomatu. Po kilku godzinach dostałem SMS z numerem śledzenia paczki brakowało jednej ostatniej cyfry. Numer oczywiście był nieprawidłowy, SMS dostałem od "IN3007PL" możliwe że zmienia się ten numer. Próbowano mnie okraść na nie małą kwotę. Na szczęście im. Się nie udało więcej info znajdziecie na ten temat w sieci. Ja rano po nocce idę od razu sprawę zgłosić na policję. Trzymajcie się na baczności koledzy i koleżanki. Pozdrawiam Damian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Żadnych paczkomatów ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Żadnych paczkomatów ...Nie ma to jak merytoryczny wpis. Korzystam z paczkomatów od lat, odebrałem i wysłałem grubo ponad tysiąc przesyłek i jakoś nie stwierdziłem problemów. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Nie ma to jak merytoryczny wpis. Korzystam z paczkomatów od lat, odebrałem i wysłałem grubo ponad tysiąc przesyłek i jakoś nie stwierdziłem problemów.ilość oszust z nimi związanych, chociażby wspomnianych na tym forum, daje do myślenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Żadnych paczkomatów ...Bzdury opowiadasz. Wysłałem tysiące paczek a odebrałem setki i żadnej wtopy. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 (edytowane) Powiedzcie to autorowi postu albo temu ... http://jerkbait.pl/topic/138889-uwaga-oszust-ze-szczecina/ Edytowane 31 Lipca 2020 przez Robert Crocker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkordeusz Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Żadnych paczkomatów ... Kurierów też żadnych? i PP? Bo ilość prób wyłudzenia na kuriera i PP jest porównywalna z tymi od InPostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Powiedzcie to autorowi postu albo temu ... http://jerkbait.pl/topic/138889-uwaga-oszust-ze-szczecina/ Oszustwa są w każdej dziedzinie życia, to jest nie uniknione. Tu akurat wątek dotyczył ataku hakerskiego, a nie paczkomatów, więc nadal nie widzę co to ma wnosić Twój post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Powiedzcie to autorowi postu albo temu ... http://jerkbait.pl/topic/138889-uwaga-oszust-ze-szczecina/Wtopy zdarzają się z każdym przewoźnikom. Paczki wysyłam pewnie od 25 lat w dużych ilościach i na przestrzeni lat powiem że najgorzej wypada Poczta Polska a najlepiej właśnie INPost 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mohave Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 INPost to karykatura firm zajmujących się przesyłaniem. Tylko nasza Poczta Polska! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psil Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Nie nasza poczta polska tylko niemiecka jeśli już.Poczta hmm. Ta sama, która pomimo adnotacji w systemie i oznaczenia skrzynki nadal nie zostawia mi w niej poleconych? Ta sama, która w dobie pandemii usilnie twierdziła, że emerytka musi się stawić osobiście po odbiór poleconego nadanego na zasadach ogólnych. To takie, które może odebrać każdy mieszkający pod tym samym adresem.Ta sama, która w bodaj 2017 zrezygnowała z wysyłania telegramów za 6 pln sztuka. Może tylko ja mam takiego pecha ale moim zdaniem aby korzystać z usług poczty to trzeba mieć dużo cierpliwości. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Ale są też dobre strony- u mnie poczta to już prawie market , kupisz tam wszystko! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 W miarę możliwości korzystam z usługi paczkomatowej. Obsuwy czasowej nie odnotowałem. Zniszczeń również. Mam za to święty spokój z firmą wyjętą z żywcem z czasów minionych. Listonosz widzący mnie w oknie, wypisujący chybcikiem awizo i spieprzający na rowerze. Odbiór listu, na który trzeba wygospodarować średnio pół godziny. Moje PB w wędrówce przesyłki to 200 km w dwa i pół miesiąca (dwa woblery). Obcowanie z personelem placówki to podróż sentymentalna w lata osiemdziesiąte. Poczcie udało się stworzyć hybrydy dyrektora szatni z "Misia" i sympatycznej pani od miasta Londyn z tego samego filmu. Pandemia nie wniosła większych innowacji. Czas pracy (?) skrócił się zaledwie o połowę, a dwa razy dłuższa kolejka sterczy na zewnątrz. Również w czasie deszczu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Panowie, chyba nie widzicie tematu wątku, co ma piernik do wiatraka obsługa firm do ataków hakerskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 INPost to karykatura firm zajmujących się przesyłaniem. Tylko nasza Poczta Polska!Made my Day ! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Guzu, coś w tym jest. Mojego listonosza, który przeważnie zamiast paczki wręcza mi awizo nie jest w stanie zhakować nikt. Raz tylko jak się wywalił zimą na rowerze awizo było słabo czytelne :-) 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Poczta hmm. Ta sama, która pomimo adnotacji w systemie i oznaczenia skrzynki nadal nie zostawia mi w niej poleconych? Też myślałem że to fajna usługa. Do czasu jak przesyłki poleconej nie było w skrzynce, a poczta polska stwierdziła że doreczoną wg ich systemu i koniec tematu. ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psil Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Oszustwa będą póki to się opłacać będzie a będzie póki ludzie od im zapobiegania i ścigania mają to w dupie.Taka prawda. Przykleja się znikomą szkodliwość i z bani. Nikt nie liczy, że takich wywalonych na 100 czy 200 pln przez jednego gościa są w kraju dziesiątki, setki a może tysiące. Zresztą nie rozumiem samego zapisu znikomej szkodliwości społecznej czynu. A to społeczeństwo płaciło czy ja? Owszem jak rozbić 100 pln na 38 mln Polaków to faktycznie mało wychodzi, tyle że te 38 mln nie dolozylo się do mojego portfela. To jest mój cały dzień pracy. A jak prokurator lub sędzia twierdzi, że to znikome to ja chętnie przytulę ich dniówkę. A poza tematem. Awizo. Ja się w zasadzie nie dziwię listonoszom, że je zostawiają. Kiedyś listonosz roznosił listy i takie tam, obecnie wymaga się od nich wszystkiego za najniższą krajową. No to i listonosz ma to gdzieś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 A to społeczeństwo płaciło czy ja?Owszem jak rozbić 100 pln na 38 mln Polaków to faktycznie mało wychodzi, tyle że te 38 mln nie dolozylo się do mojego portfela.To jest mój cały dzień pracy.A jak prokurator lub sędzia twierdzi, że to znikome to ja chętnie przytulę ich dniówkę. A to ta dniowke dla prokuratora lub sedziego placisz Ty czy spoleczenstwo ?Byc moze placisz Ty, wtedy oczywiscie kryterium Twojego czubka nosa jest jak najbardziej na miejscu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
struc Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Ostatniego wpisu wyżej nie kapuję. Krytykowana przez przedmówcę osoba ma rację, że pojęcie małej szkodliwości czynu jest złe i demoralizujące... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_C Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Psil, znasz przypadki umorzenia spraw w przypadku oszustwa argumentowane niską szkodliwością ? Pytam poważnie. Kilka lat temu, jak bujałem się z niedostarczonym multikiem kupionym na allegro, to Panowie Policjanci z Wydziału do walki z Przestępczością Gospodarczą uświadomili mnie, że oszustwo jest ścigane z urzędu i nie ma mowy o niskiej szkodliwości czynu. No chyba, że coś się zmieniło przez te kilka lat... Moim zdaniem często oszustwo na drobne sumy* może ujść oszustowi płazem, bo oszukanym nie chce się zgłaszać sprawy na Policję. * przyjmijmy, że "drobne sumy", to pojęcie względne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psil Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 quote name="Guzu" post="2789123" timestamp="1596210291"]A to ta dniowke dla prokuratora lub sedziego placisz Ty czy spoleczenstwo ?Byc moze placisz Ty, wtedy oczywiscie kryterium Twojego czubka nosa jest jak najbardziej na miejscu...Owszem płacę również ja, bo jakby nie było należę do społeczeństwa. I nie, nie mojego czubka nosa bo oszustowi się chce oszukiwać za 100 pln a prokuratorowi się nie chce go wsadzić za 100 pln.A to jest to samo społeczne 100 pln. Czy znam takie przypadki? Znam. Powiedzmy, że z własnego podwórka czyli znajomych konkretnie. Wał na 500 na telefonie. Dostarczone wszystkie maile, sms i takie tam. Sprawca nie wykryty, umorzone. Wał na 1000 na częściach samochodowych. Przesyłka doręczona. Domniemany sprawca nie przebywa pod wskazanym adresem. Umorzone.I już całkiem z mojego podwórka. Wał na 2000 euro. Inwestycja w hiper duper mega coś. Okazała się piramidą.Skarg tylko z naszego kraju ponad 2000. Brak dowodów. Umorzone. Morał jaki mi się nasuwa po moich i znajomych przejściach jest taki, że należy kraść, oszukiwać i malwersowac, bo praktycznie kary za to nie ma. Jedyne co mnie powstrzymuje to uczciwość, którą mi matka wpoiła. A jakbyście chcieli więcej o nieudolność organów ścigania to wystarczy poczytać choćby o Amber Gold gdzie od kilku ładnych lat sprawa się toczy i zarzutów brak. O forsie nawet nie wspomnę. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelHERP Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Made my Day ! Ja się spotkałem całkiem niedawno z bardzo nieprzyjemną sprawą.Wysłałem Koledze z forum pakiet woblerów. Kolega zapłacił za wysyłkę. Paczkę nadałem jako poleconą priorytetową.W trackingu u mnie paczka została dostarczona. U kolegi również. Problem w tym, że Kolega paczki nigdy nie dostał. Reklamacja na poczcie nic nie dała.Rok wcześniej brat zamówił mi zegarek. Paczka wysłana pocztą zaginęła na sortowni. Niestety wysyłający nie ubezpieczył przesyłki i sprawa jest przegrana na starcie. Paczka ekonomicznaszła do mnie ostatnio 12 dni. Ta firma jest dla mnie absolutnie ostatnim wyborem po ostatnich akcjach. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajfel Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Wszystko zależy od ludzi. Kilka razy zdarzyło mi że , umawiałem się z kurierem ( DPD) gdzie zostawiam kasę ( kilka razy nie małą) za przesyłkę i wskazywałem miejsce gdzie ma zostawić przesyłkę. Zawsze było OK. Ten sympatyczny gościu od roku zmienił prace i teraz już tego nie praktykuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi