mathew.stepnicki Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam Wiem, że to nie forum budowlane ale może warto zapytać... Ojciec chce założyć pompę ciepla powietrzną 9-11kw i poszukuje sprawdzonych wykonawców z mazowsza. Instalacja niestety oparta na kaloryferach zasilana z kotła elektrycznego... Może ktoś już zakładał i ma doświadczenie z firmą godna zaufania. Oferteo niestety to jakiś nie śmieszny żart nawet lepszy niż przy fotowoltaice... Sent from my Mi 9T using Tapatalk Edytowane 1 Sierpnia 2020 przez mathew.stepnicki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Ojciec zastanowił się dobrze, co do sensu grzania kaloryferów pompą ciepła? Grzanie PC wody do wysokich temperatur wymaganych przez grzejniki, niweczy zalety PC. Chyba że to duże grzejniki, przystosowane do niskich temperatur, to ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathew.stepnicki Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Niestety dom nie był nowy jak ojciec go kupowal, więc wpływu na ogrzewanie nie miał zbyt dużego.... Kaloryfery zawsze można wymienić na większe , teraz są 3 płytowe o zwiększonej objętości. Pompa działa bez problemu z grzejnikami, montuje się poprostu 300-500l bufor dla lepszego efektu. Na dachu jest już fotowoltaika o mocy 9kwp więc jest z czego zasilać ogrzewanie przynajmniej częściowo. Moje pytanie dotyczyło mazowsza bo wszystkie logiczne firmy są z bardzo daleka a przyjazd na mazowsze to min 2000-2500zl a to już sporo sprzętu na nasze hobby... Badam temat ogrzewania grzejnikowe go poprzez bufor z grzałkami albo piecem elektrycznym. Zobaczymy co firmy zaprojektują ale takie rozwiązanie to maksymalnie 10-12.000zl zamiast pompy która to min 29.000zl Sent from my Mi 9T using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi