Skocz do zawartości

Zestawy do prawdziwego Grubego łowienia, przez duże G (300g+).

Melanzyk

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...

Zakupiłem mojo musky mjm86hf na sucho wydaje się, że ogarnie przynęty 400g tak jak zakładałem. Zauważyłem u siebie jednak tendencje do łowienia coraz większymi przynetami i z tą moje pytanie. Czy używał ktoś najmocniejszych premierów musky? W katalogu widziałem modele 8,6 opisane do 16 oz. Czy te kije mogą być alternatywą dla mojo 12oz? Czy z racji grafitu sc2 nie są w stanie miotać takimi ciężarami?

to na lekko... ogólnie to wszelakie kije, nawet japańskie, do ponad 500g są ciężkie, ale z własnego doświadczenia powiem że jak przynęta przekracza wagę kija, nawet kilkakrotnie  to liczy się długość dolnika, a nie waga blanku. 

46 cm robię, uchwyt typu Musky mojo czyli mały palec przed pazurem. Zależy mi aby nie tracić na długości części roboczej.

Uchwyty typu "palm" są fajne ale do mniejszych multików, mam taki w prorexie przy bestii 61 i większe młynki (lexa400, komodo400) trzyma się fatalnie. Swoje kije przedłużałem w pracowniach, rodbuilder dokładał kawałek do seryjnego kija. Wszystkie kije z amerykańskiego rynku mają za krótkie dolniki do mocy, a wynika to z faktu że zmieniają łapy po rzucie i długi dolnik by im o bebech zahaczał przy przekładaniu. 

• Like 2

• 4 tygodnie później...

I teraz dylemat czy dobrze zrobiłem zamawiając st croix mojo musky na który jeszcze będzie czekał że 2 tygodnie

Na bank nie. SG nigdy nie przegoni jakości St. Croix. Jak to będzie taki strucel jak dotychczasowe kije SG to na bank nie zrobiłes źle :) 

Pozdr

M

• Like 3

A propos multika- zostałeś przy Kalkucie 401?

przy tych największych Twoich przynętach jakiej mocy linkę stosujesz?

Jeżeli to pytanie do mnie to nadal posiadam dwie Callcuty Conquest w rozmiarze 401. Używane non stop, na jednym plecionka 80lb na drugim 100lb. 

Pozdr

M

Oj tam, drugi raz na ryby kamerkę wziąłem i od razu metrówki miały być  :D , parę razy mnie pytano jak wygląda takie machanie, kij ma zastosowanie 300- pod 700g, po przedłużeniu dolnika ma 2,85m i jeżeli mocno siłowo się nie rzuca to nie męczy mnie w ogóle. 

• Like 1

Oj tam, drugi raz na ryby kamerkę wziąłem i od razu metrówki miały być  biggrin.png , parę razy mnie pytano jak wygląda takie machanie, kij ma zastosowanie 300- pod 700g, po przedłużeniu dolnika ma 2,85m i jeżeli mocno siłowo się nie rzuca to nie męczy mnie w ogóle. 

Miałem jeszcze zapytać jaki to multik i jak mocną plecionkę stosujesz?