Skocz do zawartości

Zestawy do prawdziwego Grubego łowienia, przez duże G (300g+).

Melanzyk

Rekomendowane odpowiedzi

No i co ? Power handle nie przeszkadza.

Przecież wiesz. Teraz mam wszędzie: w lexie, komodzie, tranxie, bestii i małej lexie, jedynie tatula przy jerkówce ma zwykłą rączkę.  

Miałem jeszcze zapytać jaki to multik i jak mocną plecionkę stosujesz?

Na filmiku jest akurat komodo i powerpro 0,46 ale głośna ona w porównaniu do tcb 8x 0,42 którą używałem wcześniej.

Kijek to  https://tackleindustries.com/collections/fishing-rods/products/2-piece-9-musky-rod-2  XXH opisywany już tu parę razy.

• Like 1

Michał, ta głośność to też składowa multika i plecionki. Przy zestawie do 150g mam Power Pro 40lb. Starczy. Ale Okuma Citrix 364, wraz z nią szumi to przy rzucie. Szumi też tcb8x na Abu Revo Toro 61 HS przy patyku do 250g. Mnie to nie przeszkadza. Natomiast  przy Damie u Demczuka z jakąś chińską plecionką Curado 301 nic nie szumi. To informacja dla Tych, którzy wolą ciszę przy rzucie. Ja jednak kosztem ciszy wolę synchronizację wodzika. Shimano Curado 301 tego nie ma. Zresztą, żadne Shimano chyba tego nie ma. Nie wiem jak Calcutty.

Edytowane przez Novis

Oj tam, drugi raz na ryby kamerkę wziąłem i od razu metrówki miały być  :D , parę razy mnie pytano jak wygląda takie machanie, kij ma zastosowanie 300- pod 700g, po przedłużeniu dolnika ma 2,85m i jeżeli mocno siłowo się nie rzuca to nie męczy mnie w ogóle. 

To ile ma ten dolnik? 50+ jak ja ?

• Like 1

• 2 tygodnie później...

W przyszłym roku do sprzedaży wchodzi nowa seria wedek od SG  Alpha SG6 monster Baicasting

Z tego co widziałem będzie to 5 wedek. Wszystkie w 2 kawałkach, o akcji Moderate Fast

Z tego co podaje producent to będą dość lekkie. Wędki w cenie od 880 do 1080 za najmocniejszy model

1. 60-120gr 238cm waga 217gr

2 110-220gr 246cm waga 228gr

3. 150-300 246cm waga 258gr

4. 120-250gr 259cm waga 257cm

5. 200-600 gr 259cm waga 287gr

Roache 32 i trouty 40 . Beda fruwac :)

Edytowane przez DGL

• 2 tygodnie później...

Jeżeli to pytanie do mnie to nadal posiadam dwie Callcuty Conquest w rozmiarze 401. Używane non stop, na jednym plecionka 80lb na drugim 100lb. 

Dzięki za odp. Zastanawiam się właśnie nad lexą lub CC na przyszły sezon. Oraz Twoimi kotletami tylko cennik muszę ogarnąć. Pozdrawiam

Pozdr

M

Mojo musky 12 oz od dzisiaj .

Roache 32 pike 37 czy trouty 30cm latają pięknie .

40cm trout jakieś 20m od brzegu wpada do wody ciut blisko .

Chyba to z Tobą rozmawiałem pod filmem Savage Polska gdzie Wojtek prezentował Monstera ? Więc tak jak już wspominałem, ciężko mi wyobrazić sobie kij 12 oz który jest wstanie wygenerować na tyle dużo dżula przy rzucie aby przepchać opory 40-tki w locie. Trout 40 cm to niezbyt lotna przynęta ponieważ stawia te duże opory, kij pod takie przynęty musi posiadać potężną moc i odpowiednią konstrukcję. W skrócie najlepiej aby był do takiej roboty zaprojektowany od podstaw. Co innego jest wykonać kilka, kilkanaście czy kilkadziesiąt rzutów a co innego jest łowić tak cały dzień. Ma to mieć ręce i nogi a nie być prowizorką. Pamiętaj też że w przypadku 40-tek bardzo ważne jest popracowanie nad samą techniką rzutu, jest to tak samo ważne jak dobór odpowiedniego sprzętu, nie od razu będzie to super latać. Aczkolwiek tak jak wspomniałem, nie wiem czy kij 12 oz ma w ogóle takie możliwości aby to odpowiednio "pchać". W moim przypadku, używając Zenaqa, standardowa odległość rzutu to około 30 metrów, powiedzmy przy braku wiatru. Łowiąc z wiatrem oczywiście te zasięgi wzrastają do naprawdę bardzo fajnych odległości. Kij jest połączony z dużą Toro Bestią 61, która sprzyja dalszym rzutom- wąska szpula czy brak zsynchronizowanego wodzika oraz dobra plecionką P-Line XTCB 0.42. 

PS. Sam posiadałem do niedawna kij 12 oz, który fajnie radził sobie z 40-tkami  :D Niestety posiadałem dopóki używałem go dno nich okazjonalnie :/ Po całym dniu takiego łowienia konstrukcja odmówiła posłuszeństwa. I to był naprawdę bardzo mocny kij, składany i projektowany pod duże przynęty, można powiedzieć że 40-tka nie robiła na nim wrażenia, zasięgi były mega aczkolwiek czuć było, że to jednak 12oz, że to ugięcie pod przynętą jest zbyt duże i pracuje zbyt mocno podczas rzutu aż w końcu blank nie wytrzymał. 

Dodam od siebie to co Damian napisał: "bardzo ważne jest popracowanie nad samą techniką rzut" -jak oglądam te filmy zawodowych sprzedawców sprzętu to wiem że nie mają pojęcia o łowieniu na grubo. Chodzi tu o zasadę "ładowania/rozpędzania" szpuli a nie kija, przy bardzo ciężkich wabikach lepszy jest za mocna tyczka niż dobrze się ładująca. 

PS. Sam posiadałem do niedawna kij 12 oz, który fajnie radził sobie z 40-tkami  :D Niestety posiadałem dopóki używałem go dno nich okazjonalnie :/ Po całym dniu takiego łowienia konstrukcja odmówiła posłuszeństwa. I to był naprawdę bardzo mocny kij, składany i projektowany pod duże przynęty, można powiedzieć że 40-tka nie robiła na nim wrażenia, zasięgi były mega aczkolwiek czuć było, że to jednak 12oz, że to ugięcie pod przynętą jest zbyt duże i pracuje zbyt mocno podczas rzutu aż w końcu blank nie wytrzymał. 

Co to był za kijek?  

No za dużo 685g dla tego mojo nie ma szans rzucić tak dynamicznie bez obaw o uszkodzenie kija .łowienie 40cm pstrągiem nie było dla mnie priorytem moim zdaniem się nie da a jak się da to jest to męczące i nie komfortowe plus krótkie rzuty .

Myślę że trzeba popracować nad technika + nabrać wiary w wedke. Ja tym patykiem rzucam siłowo jak trzeba beż większych problemów.

Fajny kij na filmiku. Skąd go masz Michał? :)

Pozdr

M

• Like 1