Skocz do zawartości

Zestawy do prawdziwego Grubego łowienia, przez duże G (300g+).

Melanzyk

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Nie wiem jak w innych wędkach ale w St. Croix Legend Tournament Musky mam policzone 19.5 cala do początku uchwytu GRASP. Czyli tyle ile podaje producent

Jak wyglada kwestia takiego przedluzania? Patrzylem dzisiaj na Muskie innovations supermagnum jerkbait jig MIBPREXH8  5-20oz. Wedka niby spoko, ale po mojemu dolnik mega krotki (17 cali od pazura?) i chyba rzucanie raczej kiepskie a i przy prowadzeniu przynety raczej nie wsadzisz dolnika pod pache.

Jak wyglada kwestia takiego przedluzania? Patrzylem dzisiaj na Muskie innovations supermagnum jerkbait jig MIBPREXH8 5-20oz. Wedka niby spoko, ale po mojemu dolnik mega krotki (17 cali od pazura?) i chyba rzucanie raczej kiepskie a i przy prowadzeniu przynety raczej nie wsadzisz dolnika pod pache.

Zanosisz do pracowni i mówisz ile chcesz mieć.

Edytowane przez Michal_

• 1 miesiąc temu...

Jak wyglada kwestia takiego przedluzania? Patrzylem dzisiaj na Muskie innovations supermagnum jerkbait jig MIBPREXH8  5-20oz. Wedka niby spoko, ale po mojemu dolnik mega krotki (17 cali od pazura?) i chyba rzucanie raczej kiepskie a i przy prowadzeniu przynety raczej nie wsadzisz dolnika pod pache.

Tak jak napisał Michał, po prostu musisz poszukać kogoś kto zajmuje się budową lub przeróbkami wędek i poprosić o takie przedłużenie. Z tym że musisz pamiętać o tym, że każda dokładka do dolnika waży stosunkowo dużo i masa kija wzrasta. Nie posiadam precyzyjnej wagi ale w moim przypadku przedłużenie dolnika o 6.5 cm zwiększyło masę kija o około 60 gram. Niemniej zdecydowanie wolę pogodzić się z większą masą na rzecz dużo większego komfortu rzucania dużymi przynętami, szczególnie że ta dodatkowa masa w moim przypadku poprawiła wyważenie kija. Jedni nie mają problemów z krótkimi dolnikami ale mi osobiście ciężko już operować kijami, które mają dolniki poniżej 50 cm. Do solidnej gramatury wskazana jest solidna dźwignia. W tamtym sezonie używałem wędki 250 cm z dolnikiem o długości 54 cm i było fajnie, przy jej długości bardzo optymalnie. Na ten sezon mam w przygotowaniu wędkę, która będzie miała dolnik 58 cm i się okaże  :D  Trzeba dodać że długość dolnika to bardzo indywidualna sprawa bo jednak w dużej mierze zależy od zasięgu ramion i trzeba to jednak tak zrobić aby nie przesadzić i o nic nie haczyć zbyt długim dolnikiem. 

• Like 1

A ja z ciekawostek dodam że na jesieni chwilę połowiłem swoim starym damem effzet do 250g o dolniku 45cm, rzucając gator gum 32cm/240g męczyłem się niemiłosiernie, miałem na pontonie jeszcze krótką jerkówkę i kij 2,7 do 30oz z dolnikiem 60cm, cięższy od dama, z podpiętą lexą 400 o wadze 480g, rzucało się i łowiło dużo bardziej komfortowo. Ale znalazłem super zastosowanie dla tego dama- kij do agresywnego twicha skinnerem 20 :D. Krótkie dolniki (a seryjniaki zazwyczaj tak mają) przy ciężkich przynętach to porażka i nie dziwię się że ludzie "odbijają się" od łowienia na grubo.

Niestety i to jest naprawdę spory problem dzisiejszego rynku :/ jeśli ktoś szuka seryjnego kija z możliwie jak najdłuższym dolnikiem. Tak czy siak wszystko kończy się w granicach 50 cm lub sporo poniżej tej wartości. Oczywiście można przedłużać ale to nie jest idealne rozwiązanie, niesie ze sobą jakieś konsekwencje, trzeba iść na kompromis. Tym bardziej że zazwyczaj wędki do bardzo dużych przynęt na start posiadają sporą masę. 

Nie powiedziałbym że to problem rynku, bo uważam że nie ma rynku w europie na kije powiedzmy od 0,5kg wyrzutu wzwyż. Dostępne są tylko japończyki do dużych swimbajtów na bassy i długie lagi amerykańskie na muskacze. I ani jedne, ani drugie nie są stworzone do typowego sinningu za szczupakiem,  Także my sobie kombinujemy i dostosowujemy co można. Widać że SG zainteresował się tematem i wypuszcza te serie ALPHA do dużych przynęt ale jeszcze nie doszli do tego aby dać długi dolnik.

Edytowane przez Michal_
  • Like 1