Skocz do zawartości

Zestawy do prawdziwego Grubego łowienia, przez duże G (300g+).

Melanzyk

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście, opisany kij (nie będę pisać jaki, bo uważam że do tematu się nie nadaje) zastąpiłem wyżej wymienionym custom predatorem 258 do 240g, ten rzuca trouta ~300g i nie ma problemów z zacięciem, na yt jest film chorwackiego przedstawiciela savageara, gdzie lowi na niego szczupaki grubo ponad metr, ładnie widac tam też ugiecie.

Oczywiście, opisany kij (nie będę pisać jaki, bo uważam że do tematu się nie nadaje) zastąpiłem wyżej wymienionym custom predatorem 258 do 240g, ten rzuca trouta ~300g i nie ma problemów z zacięciem, na yt jest film chorwackiego przedstawiciela savageara, gdzie lowi na niego szczupaki grubo ponad metr, ładnie widac tam też ugiecie.

W sensie ten W4 do 260g się nie nadaje bo nie zrozumiałem ? 

Kolego, sorry że dopytuje ale nie nie wiem dokładnie co masz na myśli.. :huh:

"Oczywiście, opisany kij (nie będę pisać jaki, bo uważam że do tematu się nie nadaje) zastąpiłem wyżej wymienionym custom predatorem 258 do 240g, ten rzuca trouta ~300g i nie ma problemów z zacięciem, na yt jest film chorwackiego przedstawiciela savageara, gdzie lowi na niego szczupaki grubo ponad metr, ładnie widac tam też ugiecie."

Z tego wynika że opisany przeze mnie kij się nie nadaje, a ja napisałem o Westin W4 Powercast-T 255cm 5XH 120-260g.

​Podsumowując, posiadasz SG Custom do 240g i według Ciebie jest super do dużych przynęt.

Zgadza się ?

Edytowane przez hewamich

Przeczytaj posta kolegi Jacoba, przeczytaj uważnie to co napisałem ja to może się rozjasni.

Nigdzie nie pisałem o westinie, tylko o kijku od savageara. A "opisany kij" odnosiłem do swojego poprzedniego posta, czyli o wędce, która przy przeciążeniu nie miała dość powera do zacinania, marki celowo nie podaje, bo nie ma to znaczenia, ale ni to westin ni savagear.

Mam w4 do 260 g i moim zdaniem 220 g to koniec komfortowej katapulty.

Mam też W4 2 gen. do 290 g i 310 g to moim zdaniem max komfortu.

Generalnie jestem zdania, że do dużych przynęt powinny być kije o cw. przewyższającym i to sporo wagę przynęty.

W takim razie jaki kij wybrać do klocków 300g ?

Do 300g nada sie spokojnie Svartzonker Black Series Pro Pelagic do 336g. Zdjecie rękojeści juz na forum wrzucałem (nie jest krótka), trout'a 30cm ogarnia bez problemu (dzisiaj od rana upewniałem się na Żarnowcu). Tylko ten trout 30cm to raczej gorna granica komfortu. Wyżej mam inną luśnię.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Kupcie sobie St.Croix Mojo Musky 8'6 3-8oz i po problemie. Rzucac sie będzie z łatwością, ryby sie będą wcinać. Jeżeli kij poza budżetem to poczekac i dozbierać kasy.

Pozdr

M

@Melanzyk chyba się na to skuszę...któraś osoba z kolei mówi mi o tym mojo musky i mocno zachwala jego walory użytkowe. Powiedz mi tylko jaki przedział gramaturowy jest bezpieczny dla tego kija ? Docelowo miał mi posłużyć do łowienia z łapy przynętami takimi jak Roach 25 cm, Trout 30 cm i może Pike 37 cm.

Ponadto jeszcze zapytam o multik do tego kija, wstępnie wybrałem Komodo 463, myślałem jeszcze o Revo Toro 61 bo na tyle mniej więcej pozwalał mi budżet.

Pozdrawiam.

@Melanzyk chyba się na to skuszę...któraś osoba z kolei mówi mi o tym mojo musky i mocno zachwala jego walory użytkowe. Powiedz mi tylko jaki przedział gramaturowy jest bezpieczny dla tego kija ? Docelowo miał mi posłużyć do łowienia z łapy przynętami takimi jak Roach 25 cm, Trout 30 cm i może Pike 37 cm.

Ponadto jeszcze zapytam o multik do tego kija, wstępnie wybrałem Komodo 463, myślałem jeszcze o Revo Toro 61 bo na tyle mniej więcej pozwalał mi budżet.

Pozdrawiam.

Komodo jak masz duże  dłonie to ok ... model 463 to już kawał betoniary... miałem i zwróciłem z powrotem do sklepu , gabaryty mega duże, nieporęczny...

Do takich przynęt jak wyżej to Toro 61 , Tatula 300/400 lub Tranx 401 w zupełności wystarczy.

Pozdrawiam.

Jak dla mnie Mojo 300 g i więcej to już wersja 12 oz

To jest chyba 1 skład i też krótki dolnik

Jak dla mnie Mojo 300 g i więcej to już wersja 12 oz

Nie wiem czy krotki czy nie. Posiadam tego Mojo (leży w kącie i kurz lapie) i posiadam dokładnie taka sama Elitke Musky bez której się na ryby nie ruszam i nie zauważyłem żeby był dolnik za krotki. Dodam że z małymi przynetami mi jakos nie po drodze i łowie tylko dużymi.

Moja rada jest taka, do dużych przynęt tylko Mojo, jak kogoś stać to Elite Musky i będziecie naparzać. Westiny i inne kasztany polecane w tym wątku, hmm.... jak ktoś chce to niech bierze. Na zawodach widzę i słyszę dużo historii o spadających rybach. Przyczyną większości jest brak Mojo :)

Co do transportu, woziłem je nawet Yarisem. Kto chce ten sobie poradzi :)

Godski wersja 3-8oz spokojnie miota 400g.

Pozdr

M

Mojo Musky MJM86HF znajduje się pod "5" czyli jakies 16-17" (40,64-43,18 cm - taka jest długość dolnika od końca do początku zaczęcia pazura).

https://stcroixrods.com/products/mojo-musky?_pos=2&_sid=d228c7191&_ss=r

Edytowane przez hewamich

A ten mojo musky jaka ma długość od pazura do końca wedki ?

Mojo Musky MJM86HF znajduje się pod "5" czyli jakies 16-17" (40,64-43,18 cm - taka jest długość dolnika od końca do początku zaczęcia pazura).

https://stcroixrods.com/products/mojo-musky?_pos=2&_sid=d228c7191&_ss=r

Tyle że tutaj pazur jest specyficzny, inaczej trzymamy wędkę przez co dolnik staje się dłuższy. Nie wiem jak to opisać - najlepiej się przymierzyć.

• Like 2

Jak kolegi nie przeraża 8 6 w jednym kawałku to jak najbardziej.

Gdyby to był delikatny kij to może i bym się bał że coś po drodze uszkodzę, ale to jest 260 kija od szczotki, ponadto w 1 kawałku będzie ogólnie wytrzymalszy pod tego typu łowienie.

Tyle że tutaj pazur jest specyficzny, inaczej trzymamy wędkę przez co dolnik staje się dłuższy. Nie wiem jak to opisać - najlepiej się przymierzyć.

Dlatego biorę 260 - raz że dłuższy i lepsza dźwignia, a dwa to ten uchwyt który lepiej leży w dłoni przy takich kotletach to zaleta. 

Właśnie go wczoraj zamówiłem u chłopaków w CF - za kilka tygodni zdam relacje  :)