Skocz do zawartości

Zestawy do prawdziwego Grubego łowienia, przez duże G (300g+).

Melanzyk

Rekomendowane odpowiedzi

No za dużo 685g dla tego mojo nie ma szans rzucić tak dynamicznie bez obaw o uszkodzenie kija .łowienie 40cm pstrągiem nie było dla mnie priorytem moim zdaniem się nie da a jak się da to jest to męczące i nie komfortowe plus krótkie rzuty .

Da radę każdy kij bez obaw bardzo przeciążyć, trzeba rzucać jak ja to nazywam "z dolnika" - coś jak przy holu większej ryby delikatniejszym sprzętem.

Myslalem, że go jakoś ładnie pomalujesz czy coś :P a Ty tak po najniższej lini oporu :)

Trochę jednak nie przypadł mi do gustu (a używam tylko do pajków48) -strasznie ciężki, teraz chcę https://www.thornebros.com/products/chaos-assault-stick-20-20-telescopic-musky-rod?variant=40175351169098 (moab) , ale wczoraj mi anulowali zamówienie, a najepsza cena akurat, jak nic nie znajdę do poniedziałku to zamówię  https://musky-innovations.myshopify.com/collections/bull-dawg-rods/products/monster-magnum-bull-dawg-rod-9-xx-heavy-220-plus-25-domestic-shipping

Co to był za kijek?

Kij robiony na zamówienie. Ale ja go kupiłem już używanego, od znajomego, egzemplarz potestowy. Używałem go ładnych kilka lat głównie pod przynęty 300-400 gram i okazjonalnie 700 gram. Tak naprawdę równie dobrze można było na wędce napisać nie 12 a 16 oz czy więcej no ale 700 gram na dłuższą metę go załatwiło. A szkoda bo rzuciło się nim super, nawet 40-tkami.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Panowie, 

Multik do 300g. Bestia 61, tatula 400, calcutta 401? Głównie twarde przynęty, 10% czasu gumy. Praktycznie tylko z łapy, trolling jako mały dodatek. 

Po co Ci Bestia 61 , 51 wystarczy do 300. Te same bebechy a wygodniejsza -  tylko linki mniej mieści ale ponad 100 metrów 80 LB wejdzie a to wystarczy.  To samo tyczy się Tatuli 300/400 czy Tranx 300/400. 

Po co Ci Bestia 61 , 51 wystarczy do 300. Te same bebechy a wygodniejsza -  tylko linki mniej mieści ale ponad 100 metrów 80 LB wejdzie a to wystarczy.  To samo tyczy się Tatuli 300/400 czy Tranx 300/400. 

Do 300g to ja rzucam tatulą 300 i spokojnie wystarczy

Dzięki panowie, to w takim razie szukam czegoś w rozmiarze 300, może jednak się szkuszę na calcqutte w takim razie, chociaż nie wiem jak ten nowy model z tego roku. Chociaż tatula też jest spoko i jak wystarczy to czemu nie. 

Edit. Wszedzie jest napisane, ze tatula 300 do 140g, nie rozpadnie sie po sezonie? :P 

Edytowane przez Kaczuszka

Dzięki panowie, to w takim razie szukam czegoś w rozmiarze 300, może jednak się szkuszę na calcqutte w takim razie, chociaż nie wiem jak ten nowy model z tego roku. Chociaż tatula też jest spoko i jak wystarczy to czemu nie. 

Edit. Wszedzie jest napisane, ze tatula 300 do 140g, nie rozpadnie sie po sezonie? :P

W mojej glowie zostały trzy modele. 

Tranx 301, tatulla 300 i CC 301. Najbliżej mi do tranxa, tatule 200 mam i jest fajna, więc też  korci, żeby kupić po prostu większą siostrę. Calcuta sporo droższa i nie wiem jak ten model na 2023 wypada. 

Edytowane przez Kaczuszka

W mojej glowie zostały trzy modele. 

Tranx 301, tatulla 300 i CC 301. Najbliżej mi do tranxa, tatule 200 mam i jest fajna, więc też  korci, żeby kupić po prostu większą siostrę. Calcuta sporo droższa i nie wiem jak ten model na 2023 wypada. 

Posiadam 2x Tranx 401 i 2x CC 401. Zarówno i przy tranxie jak i CC mam lepszy egzemplarz i gorszy. Nie różnią się znacznie, ale się róźnią. 

Panowie, 

Multik do 300g. Bestia 61, tatula 400, calcutta 401? Głównie twarde przynęty, 10% czasu gumy. Praktycznie tylko z łapy, trolling jako mały dodatek. 

Napisz jeszcze czym są te głównie twarde przynęty. Jeżeli to jerki (też duże jerki) to bym brał Tranxa HG w rozmiarze 401. HG znaczy high gear czyli wieksze przełożenie. Fajnie można takim kręciołem z kołowrotka jerkować. 

Pozdr

M

Tranx 301 używam kilka sezonów w tym na szkierach a więc lekka solanka. Używałem do przynęt w przedziale 100-300 i póki co nie ma problemów (teraz do 250-340 częściej używam Tatuli 400).

Decyzja należy do Ciebie ;)  :good:

Posiadam 2x Tranx 401 i 2x CC 401. Zarówno i przy tranxie jak i CC mam lepszy egzemplarz i gorszy. Nie różnią się znacznie, ale się róźnią. 

Napisz jeszcze czym są te głównie twarde przynęty. Jeżeli to jerki (też duże jerki) to bym brał Tranxa HG w rozmiarze 401. HG znaczy high gear czyli wieksze przełożenie. Fajnie można takim kręciołem z kołowrotka jerkować. 

Pozdr

M

Dzięki Panowie za odpowiedzi. Szukam w takim razie tranxa 301/401 hg. 

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Ten 12 oz na bank machnie. Ja w tej chwili zleciłem budowę wędki na blanku Bushido 80 LB. W oryginale 2,30 ale dojdzie 15 cm. Ciekawe czy uzyskam wagę w granicach 250-260 g.

Zrobiona. Na blanku 60 LB:

https://www.rodshop.pl/de_DE/p/Bushido-MuskyPike-76-30-60lb/324

Twórca Ygloo Zbyszek.

Całkowita długość 2,45 m ( blank przedłużony dołem ), waga 264 g , dolnik 46 cm. Na sucho ładnie gnie się po całości. 

Kolega ma nie przedłużaną 2,30 m i rzuca 300-350 g wiec tutaj chyba podobnie będzie?

Mnie zależy głównie na Miuras Mouse z dopałem i trotki 25 cm - czasem 300 g zawiśnie.

Wkrótce test i porównanie z Musky 12 OZ i japońcem do 700 g. 

Edytowane przez godski

Ja z kolei w tym sezonie pod moimi ukochanymi Troutami 40 cm będę sprawdzał kij St. Croix Legend Tournament Musky 24 oz o długości 274 cm. Na sucho kij prezentuje się wyśmienicie. W porównaniu do japońskiego Zenaqa 25 oz jest od niego lżejszy, lepiej wyważony a do tego o wiele dłuższy. Chciałem właśnie przetestować pod 40-tki coś dłuższego, najlepiej lżejszego oraz nieco słabszego niż Zenaq, tak aby kij łatwiej ładował się pod ciężarem przynęty. Legend Musky wydaje się właśnie taki być. Jedyny znak zapytania to uchwyt typu GRASP, ale mam przeczucie że da on więcej pozytywów niż negatywów, o ile te drugie w ogóle wystąpią.

• Like 2

Ja z kolei w tym sezonie pod moimi ukochanymi Troutami 40 cm będę sprawdzał kij St. Croix Legend Tournament Musky 24 oz o długości 274 cm. Na sucho kij prezentuje się wyśmienicie. W porównaniu do japońskiego Zenaqa 25 oz jest od niego lżejszy, lepiej wyważony a do tego o wiele dłuższy. Chciałem właśnie przetestować pod 40-tki coś dłuższego, najlepiej lżejszego oraz nieco słabszego niż Zenaq, tak aby kij łatwiej ładował się pod ciężarem przynęty. Legend Musky wydaje się właśnie taki być. Jedyny znak zapytania to uchwyt typu GRASP, ale mam przeczucie że da on więcej pozytywów niż negatywów, o ile te drugie w ogóle wystąpią.

Ile ten Musky 24 Oz waży ?

Ile ten Musky 24 Oz waży ?

Nie ma pojęcia, nigdzie nie mogłem znaleźć info od producenta na temat jego masy, zapewne powyżej 300 gram ale i tak jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, że przy takiej długości i mocy kijek ten ma tak atrakcyjną masę, amerykanie zrobili dobrą robotę tutaj  :) Już niedługo zobaczymy jak się sprawdzi w boju 

Nie ma pojęcia, nigdzie nie mogłem znaleźć info od producenta na temat jego masy, zapewne powyżej 300 gram ale i tak jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, że przy takiej długości i mocy kijek ten ma tak atrakcyjną masę, amerykanie zrobili dobrą robotę tutaj  :) Już niedługo zobaczymy jak się sprawdzi w boju 

Pytam bo Zenek i Mojo 12 OZ MJM86XHF ważą odpowiednio 330 i 293 g, ciężko uwierzyć aby ten 24 oz ważył mniej przy swojej długości i mocy a piszesz że lżejszy od Zenka 25 lb.

Pytam bo Zenek i Mojo 12 OZ MJM86XHF ważą odpowiednio 330 i 293 g, ciężko uwierzyć aby ten 24 oz ważył mniej przy swojej długości i mocy a piszesz że lżejszy od Zenka 25 lb.

Tak, takie mam wrażenie, być może oba kije mają podobną masę a Legend Musky nadrabia lepszym wyważeniem. Jednak gdybym miał wskazać który kij jest cięższy to powiedział bym że Zenaq