Skocz do zawartości

Zestawy do prawdziwego Grubego łowienia, przez duże G (300g+).

Melanzyk

Rekomendowane odpowiedzi

Pytam bo Zenek i Mojo 12 OZ MJM86XHF ważą odpowiednio 330 i 293 g, ciężko uwierzyć aby ten 24 oz ważył mniej przy swojej długości i mocy a piszesz że lżejszy od Zenka 25 lb.

Pamiętaj też, że Zenaq B80-25x to wędka do max 1kg opisana na blanku do 800 gram. Według mnie to znacznie mocniejszy kij niż Legend Tournament Musky 24 oz.

Jakie znaczenie mają te gramy wagi wędziska, jak na jego końcu wisi 400 czy więcej gram? Sztuka dla sztuki?

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Według mnie nie sztuka dla sztuki, trzeba pamiętać że te 400 gram czy więcej wisi podczas rzutu a wędkę trzymasz w dłoni cały dzień i przez większość czasu nie wisi na niej ta przynęta. O ile jest to możliwe to dobrze aby ta wędka była lżejsza i lepiej wyważona niż w drugą stronę. Edytowane przez Damian23

Według mnie nie sztuka dla sztuki, trzeba pamiętać że te 400 gram czy więcej wisi podczas rzutu a wędkę trzymasz w dłoni cały dzień i przez większość czasu nie wisi na niej ta przynęta. O ile jest to możliwe to dobrze aby ta wędka była lżejsza i lepiej wyważona niż w drugą stronę.

100% racji, mam kij 9' co waż 420g, ogarnia wszystko i więcej, fatalnie wyważony, fajnie rzuca nawet 1kg, ale tragicznie się nim łowi. 

• Like 1

100% racji, mam kij 9' co waż 420g, ogarnia wszystko i więcej, fatalnie wyważony, fajnie rzuca nawet 1kg, ale tragicznie się nim łowi. 

Czuć to szczególnie po całym dniu łowienia  :)  Gdy wyskoczysz sobie na 2-3h to żaden problem, gdy łowisz cały dzień to już odczujesz różnicę, nie mówiąc o tygodniowych wypadach. Najgorzej jak na koniec dnia paluchy ścierpną, człowiek chce poprawić uchwyt a w tym momencie strzał w przynętę i dupa  :D Takie tam z autopsji 

• Like 1

Jakie znaczenie mają te gramy wagi wędziska, jak na jego końcu wisi 400 czy więcej gram? Sztuka dla sztuki?

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Jak dla mnie ma znaczenie, koledzy wyżej potwierdzają. Przynętę 400 gramów wyrzucasz a później kij trzymasz w łapie, Pocałym dniu na pewno ma to znaczenie 350 czy 400 g.

Masz pewnie LMTFC90XHF , o połowę słabszy i krótszy LMC86XHF  waży 309 g .  Obstawiam pod 400 g

Z tym się nie zgodzę, ponieważ na pewno nie jest cięższy niż Zenaq. Ale bez zważenia takiej wędki to można sobie gdybać. Biorąc do ręki Legend Masky 24 oz mam wrażenie jakbym trzymał kij do przynęt 300 gram  :D W porównaniu do Zenaqa jest wrażenie jakby "unosił się w powietrzu". Tylko piszę, może to być też kwestia lepszego wyważenia. Zenaq mimo że to 244 cm to poprzez swoją konstrukcję a zarazem moc posiada dużą średnicę sekcji szczytowej. To trochę ciągnie go na pysk. 

PS. Jesteś pewien że Zenaq B80-25x waży tylko 330 gram ? Ważyłeś go czy znalazłeś gdzieś info ? 

Edytowane przez Damian23

Z tym się nie zgodzę, ponieważ na pewno nie jest cięższy niż Zenaq. Ale bez zważenia takiej wędki to można sobie gdybać. Biorąc do ręki Legend Masky 24 oz mam wrażenie jakbym trzymał kij do przynęt 300 gram  :D W porównaniu do Zenaqa jest wrażenie jakby "unosił się w powietrzu". Tylko piszę, może to być też kwestia lepszego wyważenia. Zenaq mimo że to 244 cm to poprzez swoją konstrukcję a zarazem moc posiada dużą średnicę sekcji szczytowej. To trochę ciągnie go na pysk. 

PS. Jesteś pewien że Zenaq B80-25x waży tylko 330 gram ? Ważyłeś go czy znalazłeś gdzieś info ? 

Info na ich stronie. Zważę.

• 2 tygodnie później...

Dolnik jeszcze nie robiony, ale będzie obowiązkowo, w opisach jest 19' tylko amerykańce nie liczą od pazura, a długość korka, od pazura wychodzi 51,5cm.

Nie wiem jak w innych wędkach ale w St. Croix Legend Tournament Musky mam policzone 19.5 cala do początku uchwytu GRASP. Czyli tyle ile podaje producent

Edytowane przez Damian23

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

A ja jestem już po porównaniu w warunkach bojowych St. Croix Legend Tournament 24 oz i Zenaqa B80-25x do 800 gram i muszę przyznać, że się pomyliłem co do St.Croix. Oczywiście może to być bardzo indywidualna sprawa ale dla mnie osobiście Zenaq jest o wiele lepszą wędką do rzucania przynętami takimi jak Trout 40 cm przez cały dzień. Dla mnie długość 274 cm w przypadku St. Croix nie jest żadnym atutem, sprawia jedynie to, że operowanie tak ciężką przynętą jest dużo mniej komfortowe, ta przynęta wisi jednak znacznie dalej od nas niż w przypadku kija 244 cm. Mogło by się wydawać w taki razie, że dłuższy kij równa się dalsze rzuty, też nie w tym przypadku. Zenaq jest znacznie mocniejszy i posiada bardzo "energiczny" blank przez co nie ma różnicy na odległościach rzutu. Myślę że mimo długości 244 cm Zenaq i tak jest wstanie posyłać te przynęty dalej dzięki większej mocy i energii. Na pewno St.Croix 24 oz jest lepiej wyważonym kijem a uchwyt typu GRASP jest bardzo przyjemny do trzymania wędki i prowadzenia przynęty. Niestety nie mam jak zważyć precyzyjnie jednej i drugiej wędki, waga elektroniczna do 50 kg jest kiepska do tego. Ale pokazuje ona około 330 gram dla Zenaqa czyli tak jak pisał godski i nieco więcej bo w granicach 360 gram dla St.Croix. Także faktycznie Zenaq jest raczej lżejszy a to uczucie lekkości w przypadku St. Croix to po prostu lepsze wyważenie. Na pewno St. Croix będzie sobie dawał spoko radę z takimi przynętami, ale trzeba pamiętać że to bardziej uniwersalny kij do przynęt 200-700 i nie zaprezentuje takiego komfortu w łowieniu całodniowym co kij który został zaprojektowany wyłącznie pod gramaturę 700 gram tak jak Zenaq. 

Edytowane przez Damian23
  • Like 3

A ja jestem już po porównaniu w warunkach bojowych St. Croix Legend Tournament 24 oz i Zenaqa B80-25x do 800 gram i muszę przyznać, że się pomyliłem co do St.Croix. Oczywiście może to być bardzo indywidualna sprawa ale dla mnie osobiście Zenaq jest o wiele lepszą wędką do rzucania przynętami takimi jak Trout 40 cm przez cały dzień. Dla mnie długość 274 cm w przypadku St. Croix nie jest żadnym atutem, sprawia jedynie to, że operowanie tak ciężką przynętą jest dużo mniej komfortowe, ta przynęta wisi jednak znacznie dalej od nas niż w przypadku kija 244 cm. Mogło by się wydawać w taki razie, że dłuższy kij równa się dalsze rzuty, też nie w tym przypadku. Zenaq jest znacznie mocniejszy i posiada bardzo "energiczny" blank przez co nie ma różnicy na odległościach rzutu. Myślę że mimo długości 244 cm Zenaq i tak jest wstanie posyłać te przynęty dalej dzięki większej mocy i energii. Na pewno St.Croix 24 oz jest lepiej wyważonym kijem a uchwyt typu GRASP jest bardzo przyjemny do trzymania wędki i prowadzenia przynęty. Niestety nie mam jak zważyć precyzyjnie jednej i drugiej wędki, waga elektroniczna do 50 kg jest kiepska do tego. Ale pokazuje ona około 330 gram dla Zenaqa czyli tak jak pisał godski i nieco więcej bo w granicach 360 gram dla St.Croix. Także faktycznie Zenaq jest raczej lżejszy a to uczucie lekkości w przypadku St. Croix to po prostu lepsze wyważenie. Na pewno St. Croix będzie sobie dawał spoko radę z takimi przynętami, ale trzeba pamiętać że to bardziej uniwersalny kij do przynęt 200-700 i nie zaprezentuje takiego komfortu w łowieniu całodniowym co kij który został zaprojektowany wyłącznie pod gramaturę 700 gram tak jak Zenaq. 

Zawsze byłem zdania że 274 to za dużo do najcięższych przynęt. Robi się straszna dźwignia i waga takiej wędki jest większa. Mięśni nie oszukasz.

Co ciekawsze Zenkiem całkiem przyzwoicie sie rzuca od 150 g.

• Like 1

Zawsze byłem zdania że 274 to za dużo do najcięższych przynęt. Robi się straszna dźwignia i waga takiej wędki jest większa. Mięśni nie oszukasz.

Co ciekawsze Zenkiem całkiem przyzwoicie sie rzuca od 150 g.

Tak, to prawda, czuć tą dźwignię. Jeszcze w przypadku 300 gram można iśc w dłuższe ale pytanie po co ? No chyba że ktoś łowi z brzegu. Z kolei w przypadku używania jeszcze cięższych przynęt niż te 300 gram to przedział między 240 a 250 wydaje się tutaj bardzo optymalny. Wyżej już nic nie zyskujemy a tylko obniżamy komfort łowienia.  

• Like 1