Skocz do zawartości
  • 0

Pstrągi bez “ciśnienia” - nowy artykuł na jerkbait.pl

admin

Pytanie

Pstrągi bez “ciśnienia”

Pstrągi łowię ju?ź kilka lat. Wcią?ź mnie zaskakują ale i te?ź potwierdzają pewne reguły. Czasami są tam gdzie się ich spodziewam a czasami... sam nie wiem gdzie są. No i oczywiście zaskakują miejscami gdzie bywają. Tłumaczyć to mo?źna r?ł?źnie. Jednak wszystkie teorie są tylko naszym sposobem opisu i nigdy nie będą przystawać idealnie do rzeczywistości. Zdając sobie z tego sprawę łatwiej nam będzie ?źyć w zgodzie z pstrągami. Przy skutecznym łowieniu pstrąg?łw trzeba umiejętnie stosować reguły a r?łwnie często te reguły łamać – czasami nawet bardzo.

Przy niedzieli zapraszam do lektury nowego artykułu. Tym razem Sławek o swoim podejściu do łowienia pstrąg?łw - zapraszam!

Pozdrawiam

Remek

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No bardzo fajny artykuł Sławku, taki lajtowy i bez zbędnej demagogii.No i og?łlnie bez ciśnień.Dla młodych adept?łw du?źo wiedzy kt?łrą warto spo?źytkować nad wodą.

Fajne klimatyczne zdjęcia no i rzeczka urokliwa.Z wielką chęcią wybrał bym się nad taką rzeczkę bo u mnie takich niestety brak.

• 0

@Lesiewicz - bez demagogii bo zwykle nie ma potrzeby by istniała. Najwa?źniejszym jest bycie nad wodą i psychiczny wypoczynek. Oczywiście ryby być muszą, ale reszta... Czy je chcemy złowić za wszelką cenę? Chyba nie skoro nie chodzimy z siatami i agregatami. Więc po co ciśnienie, po co tworzenie wielu teorii i ich ciągłe korygowanie. To przyroda i jako taka jest nieprzewidywalna.

@Bassy to prawda, ?źe potrzeba mn?łstwo wysiłku by rzeki a w nich pstrągi funkcjonowały (wiem, bo sam coś robię). Ale gdy się to robi, to p?łźniej takie lajtowe łowienie jest to co taki tygrysek jak ja uwielbia :D. Dlatego walczmy, ale na rybach wejdźmy na poziom lajtowy - w końcu nam się nale?źy...

• 0

Sympatyczny artykuł Sławku. :D

Przy obecnym pogłowiu pstrąga w naszych wodach najlepsze rezultaty osiąga się statystyką. Tak jak napisał Sławek - trzeba być nad wodą. Ilość wyjść na łowisko w ciągu sezonu decyduje o naszym sukcesie.

Z moich skromnych obserwacji wynika, ?źe presja na daną wodę nie ma tak du?źego znaczenia, jeśli w łowisku jest du?źa populacja ryb. W dobrym łowisku, w kt?łrym jest mało stanowisk dla tej ryby, w jednym dołku lub rynience mo?źe być kilka ryb 40 cm. Nie wiem jakie są doświadczenia koleg?łw, jednak terytorializm w obfitych w pokarm łowiskach w/g mnie nie występuje. Mam na to kilka bezpośrednich obserwacji.

Mam pod nosem łowisko, na kt?łrym jestem od pierwszych pstrąg?łw jakie tam wpuszczono. Dop?łty populacja pstrąga była du?źa, mo?źna było iść jeden za drugim łowić te ryby. Obecnie jeden, bywa ju?ź za du?źo na tą rzekę.

• 0

24 @Bassy[/email] to prawda, ?źe potrzeba mn?łstwo wysiłku by rzeki a w nich pstrągi funkcjonowały (wiem, bo sam coś robię). Ale gdy się to robi, to p?łźniej takie lajtowe łowienie jest to co taki tygrysek jak ja uwielbia :D. Dlatego walczmy, ale na rybach wejdźmy na poziom lajtowy - w końcu nam się nale?źy...

o super to ująłeś

• 0

Uwazam, ze artykol Slawka jest doskonala i wyczerpujaca odpowiedzia (choc wiem, ze nie o to Mu chodzilo piszac go) na post na forum ogolnym, traktujacym o ostatnich mistrzostwach Świata...

I tutaj jest widoczna ta subtelna roznica...uwidacznia sie chocby w zainteresowaniu poszczegolnymi watkami. Moze dlatego praca u podstaw nie cieszy sie popularnoscia. To ciezki kawalek chleba....a famfar nie bedzie, i klaki...

A szkoda, ta cisza emanujaca ze zdjec wprost krzyczy. Kto juz jej nie slyszy tego mi ?źal...ten, ktory nie rozumie co ona krzyczy niech sie blizej przyjrzy i moze cos wykielkuje...

Gumo