Skocz do zawartości

PZW, a wody prywatne - pytanie prawne, chyba.

domeldoom

Rekomendowane odpowiedzi

Ludzie, po co mnożycie problemy, stan prawny jest taki:

1. Woda RZGW - karta wędkarska

2. Woda RZGW + dzierżawca np. PZW - karta wędkarska plus stosowne opłaty. To dotyczy też wód w dzierżawie wieczystej.

3. Woda w pełni prywatna - warunki dyktuje właściciel, ale musi przestrzegać ochrony środowiska. Karta nie jest potrzebna.

4. Wody morskie - opłata określona, brak potrzeby posiadania karty.

• Like 3

(...) Nie rozwijam, bo to bardziej rozprawy filozoficznej by wymagało niż akademickiej dyskusji. (...)

No i masz rację, nie rozwijaj, bo mógłbyś się ośmieszyć. Żeby prowadzić rozprawę filozoficzną trzeba umieć myśleć, a Tobie wyraźnie to nie wychodzi... :P

(...) Jeśli w drugim pytałeś, czy w Twojej ulubionej miejscówce coś bierze, to raczej nikt takiej odpowiedzi nie udzieli. Zapomniałeś podać współrzędne geograficzne miejscówki.

Jak widać z czytaniem ze zrozumieniem też kiepściuchno. Gdzie pisałem o moich ulubionych miejscówkach? Wyczytałeś między wierszami? Jasnowidz... :doh:

Bez odbioru :excl:

Przepraszam za spam, ale nie ja zacząłem. :(

• Like 1

• 1 rok później...

Kolega zadał mi pytanie, na które nie potrafię odpowiedzieć. 

Może ktoś pomoże.... 

Chodzi o zbiornik bez dzierżawy, który jest własnością Gminy, na jakich zasadach można tam wędkować ? 

Tzn wiem, że wędkować można, ale jaki regulamin obowiązuje ( limit, wymiar, itd...) 

Czy gdzieś jest zapis prawny, który dotyczy takich zbiorników ? 

Każda woda z tego co sie orintuje podlega pod ustawy/roporzadzenie ministra rybołóstwa . Tam są określone wymiary i okresy ochronne . To jest podstawowy regulamin wedkarski w Polsce, który dzierżawca wody może zaostrzyć , ale nie może znosic okresów ochronnych i zmniejszac wymiarów ochronnych ryb itp. Może za to zakazać połowu poszczególnych gatunków , wprowadzać widełki , przedluzać okresy ochronne itp.