godski Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Ja kupiłem wczoraj D3100 + nikkor 18-105 za 2050,00 i jako zupełny amator jestem na razie zachwycony. Zdjęcia obiektów słabo oświetlonych super w porównaniu do cyfrówki Olympusa za 5 stówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 A do mnie dzisiaj dojechała nowa "małpka". Jeszcze nie wiem, co z czym ale będę pilnie wczytywał się w instrukcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Ja kupilem do pracy Ixusa 220HS i tak szybko wsiakł w uzytkowanie, ze mi sie nawet daty nie chcialo ustawic (bo po co mi, zeby wszyscy wiedzieli co kiedy robilem?)Pamietam, ze specjalnie wyszukalem nieco nizszy model, zeby byl polowe tanszy i mial mniej MPIX. Za to zadbalem, zeby mial metalowa obudowe i miescil sie w najmniejszej kieszonce w koszuli.Nie robi takich fotek jak z obiektywu macro z lampa blyskowa do makro ale to co robi jest akceptowalne, zas latwiejsze zdjecia sa na naprawde przyzwoitym poziomie. Ja bym tam sie na zwyklej lustrzance nie zatrzymywal, chodzi wszak o maxymalnie dobry efekt..a sa przeciez jeszcze (pelna klatke pomijam jako zbyt malo odkrywcza) np. aparaty srednioformatowe... Niestety tak to juz jest, ze zawsze sa jakies ograniczenia..finansowe, gabarytowe, inne...i trzeba wybierac to, co ma najmniej wad w zalozonej sytuacji uzytkowania.Przykladowo smialo mozna sobie pozwolic na maly kompakcik (ten powyzej nie powinien przeklaczac 500zl) jako uzupelnienie do lustrzanki. Gorzej jak okaze sie, ze lustereczko nam kurzem zarasta... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 (edytowane) ....maly kompakcik (ten powyzej nie powinien przeklaczac 500zl) jako uzupelnienie do lustrzanki. Gorzej jak okaze sie, ze lustereczko nam kurzem zarasta...Tego się obawiam, po zakupieniu Panasonica TZ-30 Edytowane 28 Listopada 2012 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 A jezeli ktos chce (nie wnikajac jaki chce albo mysli, ze chce) nabyc aparat, a bedzie przewaznie robil zdjecia w automacie i nie zamierza zmieniac obiektywow oraz nie produkowac formatow rzedu A3 wzglednie wkladac fotki do sieci, zmniejszone i odchudzone to niech nie kupuje lustrzanki bo tylko sie nadzwiga, wyda grubo wiecej (chyba, ze o to chodzi i to ma byc widac) a podobny efekt osiagnie gosc z kompaktem.A kto wie, moze nawet lepszy bo moze miec lepszy czas zwiazany z wydobyciem broni. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angler1212 Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Mimo wszystko proponuję się zastanowić,jeśli masz pozostać przy jednym obiektywie to raczej proponowałbym lepszej jakości kompakt,w lustro wchodziłbym na twoim miejscu jeslibym myślał o foto poważniej.Fotki wrzucone do kompa są praktycznie takie same na pierwszu rzut oka z lustra i kompaktu, a wprzypadku tego drugiego obsługa prostsza a soft urządzenia generuje fotki milsze dla oka.Nie bagatelne znaczenie ma również waga i gabaryty kompaktu w stosunku do lustra,kompakt zawsze można gdzieś wcisnąć, a kupienie torby aqua nie stanowi dużego kosztu. Nie do końca zgodzę się z tym. Niestety kompakt a kompakt to różnica, tak samo jak lustrzanka i lustrzanka. Może i większość kompaktów ma lepsze światło (np. f 2.8) na całej ogniskowej co jest jego plusem w porównaniu do zoomów lustrzanki. Lepiej wówczas aparat wyłapuje światło przy gorszych warunkach oświetleniowych. Minusem kompaktów (w większości moim zdaniem) to robienie zdjęć w trybie automatycznym. Tutaj lustrzanka zrobi nam lepsze zdjęcia przy Auto Fokusie.. Jeśli jednak używając kompaktu używa ktoś trybu manualnego to znaczy, że zna się w mniejszym lub większym stopniu na rzeczy. Wówczas dla tego kogoś lustrzanka odkryje więcej możliwości = lepszej jakości fotki.Co do różnych, kilku potrzebnych obiektywów to też nie przesadzajmy w fotografii amatorskiej. Już np. 18-105 jest dobrym uniwersałem dla wędkarza a przy w miarę dobrym body zdjęcia będą lepsze niż z kompaktu (choć pojęcie kompaktu jest zbyt ogólnikowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angler1212 Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Ja kupiłem wczoraj D3100 + nikkor 18-105 za 2050,00 i jako zupełny amator jestem na razie zachwycony. Zdjęcia obiektów słabo oświetlonych super w porównaniu do cyfrówki Olympusa za 5 stówek. Polecam jako jeden z lepszych zestawów amatorskiej lustrzanki. Świetne lustro i obiektyw w tych pieniądzach. Już w automacie zestaw robi fajne fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Ciemne ujecia typu występ dzieciaków w słabo oswietlonej przedszkolno/szkolnej świetlicy/sali wychodza o niebo lepiej. A jak nie chce złapac ostrosci bo za ciemno to manual i z buta. Jestem bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid_ Opublikowano 29 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 A jezeli ktos chce (nie wnikajac jaki chce albo mysli, ze chce) nabyc aparat, a bedzie przewaznie robil zdjecia w automacie i nie zamierza zmieniac obiektywow oraz nie produkowac formatow rzedu A3 wzglednie wkladac fotki do sieci, zmniejszone i odchudzone to niech nie kupuje lustrzanki bo tylko sie nadzwiga, wyda grubo wiecej (chyba, ze o to chodzi i to ma byc widac) a podobny efekt osiagnie gosc z kompaktem.A kto wie, moze nawet lepszy bo moze miec lepszy czas zwiazany z wydobyciem broni. Gumo Nie zgodzę się. Nie chcę zmieniać obiektywów, ale potrzebuję jasnego obiektywu 35mm i z takim szkłem kupię aparat. Dobrym kompaktem nie osiągnę też małej głębi ostrości przy szerokim kącie ujęcia, co będzie nawet widać w sieci przy jpg 800x533. Pomijam zupełnie fakt, że lustrzanka wygodniej się fotografuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 29 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Podejsc do tego zagadnienia jest tylu chyba co glosow (a czasem jeszzce wiecej). Mam tu na mysli sytuacje, ze np. komus zmienia sie emploi (dosc czeste w tym zagadnieniu) na np. fotografie przyrodnicza..a wtedy idzie sprzedawac samochod celem wejscia w posiadanie odpowiedniego obiektywu. Wniosek taki, ze dany delikwent musi sie sobie okreslic, czy mu sie bedzie zmienialo czesto to emploi czy tez nie.A wniosek najwazniejszy to taki, zeby w koncu cos wybral, poszedl kupil i robil tym zdjecia (kazdy dzien bez aparatu jest z pktu widzenia fotografii dniem straconym)Nie widze tez przeszkod, zeby te zdjecia wrzucal na Jerkbaita. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angler1212 Opublikowano 29 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Nie zgodzę się. Nie chcę zmieniać obiektywów, ale potrzebuję jasnego obiektywu 35mm i z takim szkłem kupię aparat. Dobrym kompaktem nie osiągnę też małej głębi ostrości przy szerokim kącie ujęcia, co będzie nawet widać w sieci przy jpg 800x533. Pomijam zupełnie fakt, że lustrzanka wygodniej się fotografuje. Stałka f 2.8 35mm to coś co większość doceni w fotkach, jednak jeśli miałby ktoś kupować jeden obiektyw z myślą o super wędkarskich fotkach to nie jest dobry pomysł, gdyż często w tym przypadku potrzebujemy zoomu. Dobry zoom + stałka to już fajny zestaw i dla większości amatorów będzie wszystkim czego potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Dobra cena, jak sądzę: http://allegro.pl/promocja-nikon-d90-18-105vr-16gb-karty-torba-i2819527687.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipczento2002 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 Dobra cena tego Nikona, ale ostrzegam przed nim, gdyż nie jest to aparat na początek. Używam go 4 lata z obiektywem 18-200mm. Jest bardzo czuły na głębię ostrości. Trzeba zwracać na to uwagę zwłaszcza przy autofokusie. Ktoś, kto już coś Nikonem pstrykał poradzi sobie bez większych problemów, ale nauka na nim to trochę dłuższa droga. Za to ten nowy (już teraz to właściwie stary) procesor C-MOS to naprawdę fajna sprawa zwłaszcza w słabym świetle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipczento2002 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 (edytowane) Kolego, zrób kilka zdjęć tym aparatem z obiektywem MAKRO a następnie załóż ten sam obiektyw do innej dowolnej lustrzanki, do której pasuje i zrozumiesz o czym mowa. Oczywiście przy tych samych nastawach przysłony. Edytowane 3 Stycznia 2013 przez pipczento2002 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 3 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Kolego, zrób kilka zdjęć tym aparatem z obiektywem MAKRO a następnie załóż ten sam obiektyw do innej dowolnej lustrzanki, do której pasuje i zrozumiesz o czym mowa. Oczywiście przy tych samych nastawach przysłony.Eee, chyba cos sie pomieszalo.... pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipczento2002 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Szczerze mówiąc, nie pomyślałem nigdy, że może to wynik źle działającego aparatu. Żeby zwizualizować to o czym piszę zrobiłem mały test. Przysłona 5,6, ogniskowa 105mm, obiektyw 18-200mm, czas 0,125 i dwa różne aparaty: Nikon D90 i Nikon D70s. Ostrzone obydwa na górną krawędź portfela co widać. No i gołym okiem widać różnicę w głębi ostrości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 3 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Przydaloby sie zrobic test z jednakowej odleglosci, bo to nie dziwota, ze rozna jest GO. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nizdęb Opublikowano 3 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Nie chce mi się szperać ale oba mają identyczną w rozmiarze DX-ową matrycę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Nie chce mi się szperać ale oba mają identyczną w rozmiarze DX-ową matrycę? Oba maja DX-owa matryce o niemal identycznych rozmiarach, i krop x1.5 pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nizdęb Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Oba maja DX-owa matryce o niemal identycznych rozmiarach, i krop x1.5 pozdro To pozostaje tylko odległość. Przy tej ze zdjęć 1 cm robi różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 (edytowane) robienie takich zdjęć z ręki zupełnie nie ma sensu ! zrób zdjęcia ze statywu, z wypoziomowanym aparatem, w miarę możliwości w tych samych warunkach oświetleniowych i oczywiście z tej samej odległościi z samowyzwalacza posługując się załączoną tabelą ustawioną pod kątem 45 stopni do osi obiektywu dla kilku wartości przysłony, szczególnie dla największej dziury (nawet jeśli będzie to wymagało zmniejszenia ogniskowej i przysunięcia aparatu do tablicy) i koniecznie AF ustawiony na centralny (jeden) punkt potem można dalej rozmawiaćBF-FF_Test.pdf Edytowane 4 Stycznia 2013 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipczento2002 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Panowie. jedyne, co ma tutaj znaczenie, to fakt, że D90 wymaga precyzyjnych nastaw przysłony oraz trochę przyzwyczajenia w celu robienia dobrych zdjęć. Kolega, który założył ten temat, prosił o porady w zakresie użytkowania różnych lustrzanek. Ktoś polecił D90 za dobrą cenę, a ja, jako użytkownik tego aparatu zwróciłem uwagę na trudności, jakie może napotkać w trakcie jego użytkowania. Zilustrowałem to chyba dobrze załączonymi zdjęciami, a kolega powyżej tylko potwierdza, że może mieć tutaj znaczenie nawet centymetr i głębia jest uzyskana w całości kadru, lub też tylko jego części. Oczywiście może to być zamierzone działanie, że część zdjęcia jest nieostra, bo zdjęcia robimy różne, ale istotne jest to, czy użytkownikowi to odpowiada i czy chce taki aparat, czy też woli aparat, który bardziej tolerancyjnie podchodzi do błędów w trakcie fotografowania. Tak jak napisałem na początku, nie polecam tego aparatu na pierwszą lustrzankę, wymaga on dość profesjonalnego podejścia do fotografii, nie wybacza błędów. Dla profesjonalisty to niezły aparat. Jeżeli ktoś fotografuje używając głównie trybu "zielonego"auto, w dobrych warunkach oświetleniowych aparat będzie ustawiał niskie wartości przysłony i efekty będą takie jak na załączonych wyżej zdjęciach. Jeżeli ktoś pracuje w trybie manualnym lub z preselekcją przysłony i zna możliwości aparatu, uzyska efekty takie jak zamierzył. Myślę, że nie ma potrzeby kontynuować tego wątku, bo trochę zaczynamy odbiegać od tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 to czy ruszysz centymetr w tą lub w tamtą nie ma znaczenia dla głębi ostrości, tylko jak jest on rozłożona jak dla mnie ten D90 ma FF (ale trudno to jednoznacznie stwierdzić z 1 zdjecia i to w takich warunkach) BF/FF może mieć obiektyw, może mieć aparat - i mogą wymagać kalibracji do wzorca lub naprawy ten sam obiektyw w jednej puszcze może mieć np. lekki FF a w drugiej już nie dlatego producenci poszli po rozum do głowy i w poważniejszych konstrukcjach wprowadzili mikrokalibrację z pamięcią konkretnego obiektywu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 kolego Panczo, ja od pewnego czasu wcale nie polecam ludziom bez doświadczenia lustrzanek (cropów) zwłaszcza jeśli mają tak mocno ograniczony budżet obecnie w dobie wyścigu pikseli, większość konstrukcji (nawet Nikon zaczyna głupieć) mocno szumi, a do dobrych zdjęć potrzebne jest dobre (i drogie) szkło pomyśl jeszcze raz o bezlusterkowcu - efekty i jakość będą o niebo lepsze niż w przypadku Twojego poprzedniego aparatu obecnie nawet konstrukcje 2/3" dają nieporównywalną jakość z aparatami z przed kilku lat na chyba, że masz do wydania dużo więcej to pełna klatka otworzy zupełnie inne możliwości, ale wcale nie dla początkującego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 to czy ruszysz centymetr w tą lub w tamtą nie ma znaczenia dla głębi ostrości, tylko jak jest on rozłożona Z tym bym popolemizowal.GO jak najbardziej zalezna jest od odleglosci pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi