Skocz do zawartości

pomoc w wyborze lustrzanki wybór między nikon d5100 a canon 600d lub 1100d

Rekomendowane odpowiedzi

może nie do końca precyzyjnie się wyraziłem, chodziło mi bardziej w odniesieniu do tych zdjęć

aczkolwiek w tym zakresie różnice są minimalne, gdzieś miałem tabele GO w zależności od odległości dla kilku szkieł Canona, poszukam jak znajdę to mogę wrzucić

zobaczysz, że przy tej samej odległości (kilkudziesięciu cm) zmiana o 1-2cm powoduje minimalną zmianę GO rzędu kilku milimetrów, a dla niektórych szkieł nawet mniej

i ma większe znaczenie rozłożenie - dla kompozycji przestrzennej i to przy dziurach rzędu 1.4-3.5

Edytowane przez bazyloss

• Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

ok, ale to teoria, która ni jak się ma do tych przykładowych zdjęć, bo zmiany GO w wyniku zmiany odległości w takim zakresie NIGDY nie dadzą takiego efektu, przecież tam jest 8-9cm

no chyba, że kolega robił z 30cm na 28 i 1,5m na 200 ;)

Jasne, tylko zerknij na te zdjęcia, ostrość stołu i portfela, na jednym ostre jedno a na drugim drugie. Ten portfel niech ma 5 -7 cm i myślę że o niewiele mniej się kolega testujący machnął z punktem na który ostrzył.

Poza tym fotka z D90 jest z blizszej odległości a w tej skali to glebia robi sie coraz mniejsza.

Dlatego wlasnie czasem kompakty sa lepsze do makro bo ta mala matryca powoduje ze GO jest wieksza dla zdjec malych przedmiotow z malej odleglosci.

Edytowane przez Nizdęb

faktycznie jak się teraz przyjrzałem to skala kompozycji wskazuje na większą różnicę w odległości niż 1cm :) (który nadal podtrzymuje nie miałby takiego znaczenie dla GO jak na tych zdjęciach - zakładam stałość pozostałych parametrów)

tylko to dla 5.6, to juz dość skręcony obiektyw i to jest dla mnie bardziej zastanawiające

aczkolwiek faktycznie nie potrzebnie drążymy ten temat, jak kolega zrobi sobie testy z tablicą to będzie wiedział czy ma problem, a i tak niewiele ma to wspólnego z wyborem aparatu, oprócz tego, że lustro (a zwłaszcza pełna klatka) jest znacznie mniej litościwa dla błędów fotografującego i dlatego przestałem ludziom bez doświadczenia polecać lustrzanki, chyba, że widzę, że ktos ma naprawdę zacięcie to wtedy wprost odwrotnie, bo dają znacznie większe możliwości kombinacji i frajdy

Edytowane przez bazyloss

GO jest zalezna od 4 glownych czynnikow:

- ogniskowej

- odleglosci obiektu od matrycy

- wartosci przyslony

- wielkosci matrycy

I nie ma co nad tym deliberowac,

pozdro

...i w tym przykladzie wlasnie rozna odleglosc powoduje roznice. Raz ze ostrzone na inny pynkt (inna odleglosc) a dwa to zdjecia robione z nieco innej odleglosci.

Ja jestem bez doswiadczenia i z lustra na automacie we wszystkich przypadkach wychodzi lepsze zdjęcie. A szczególnie w słabo oswietlonych pomieszczeniach. Tam przewaga jest miażdżąca.

Fakt, że porównuję z compactami za kilkaset złotych. A lustro to min. 2000. I wielkie .

ja na co dzień focę z 5D MarkII z 24-105 f4 L IS

nie zawsze jest to wygodne, a i skucha mi też się zdarzy :)

i jestem w trakcie wyboru drugiego aparatu na ryby do plecaka czy jako drugi na plażę z dzieciakami i na razie mój typ to 2/3" - Fuji X10 (aczkolwiek żona optuje za X-F1 i patrząc jej oczami to się nie dziwię :) )

Edytowane przez bazyloss

Czasem tylko jak ostrości nie może złapać to manualnie obiektyw ustawiam. Dla mnie wystarczy a przepaść jest i już. Może jak bym compact za 2 tysiące kupiłbym to by był lepszy. Ale nie chcę ryzykować. Tu zawsze jak sie wciągnę moge pokombinować z tym lub tamtym.

wielkość matrycy tak, ale w połączeniu z ujarzmianiem pikseli i jakością matrycy

np. miałem 7D i bylem ze zdjęć mniej zadowolony niż ze starego 30D, bo z 50D i L-ką to już znacznie lepsze zdjęcia wychodziły (szumy)

ps. a tak swoją drogą to trochę zadroszczę, że potrafisz focić na Automacie, wtedy życie jest znacznie prostsze ;),  jak już wejdziesz w Manual to wrócić raczej się nie da

Edytowane przez bazyloss