bazyloss Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 (edytowane) może nie do końca precyzyjnie się wyraziłem, chodziło mi bardziej w odniesieniu do tych zdjęć aczkolwiek w tym zakresie różnice są minimalne, gdzieś miałem tabele GO w zależności od odległości dla kilku szkieł Canona, poszukam jak znajdę to mogę wrzucićzobaczysz, że przy tej samej odległości (kilkudziesięciu cm) zmiana o 1-2cm powoduje minimalną zmianę GO rzędu kilku milimetrów, a dla niektórych szkieł nawet mniej i ma większe znaczenie rozłożenie - dla kompozycji przestrzennej i to przy dziurach rzędu 1.4-3.5 Edytowane 4 Stycznia 2013 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nizdęb Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Zamieszałem a a pisze z iPada... Jutro to opisze Edytowane 4 Stycznia 2013 przez Nizdęb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 ok, ale to teoria, która ni jak się ma do tych przykładowych zdjęć, bo zmiany GO w wyniku zmiany odległości w takim zakresie NIGDY nie dadzą takiego efektu, przecież tam jest 8-9cm no chyba, że kolega robił z 30cm na 28 i 1,5m na 200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nizdęb Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 (edytowane) ok, ale to teoria, która ni jak się ma do tych przykładowych zdjęć, bo zmiany GO w wyniku zmiany odległości w takim zakresie NIGDY nie dadzą takiego efektu, przecież tam jest 8-9cm no chyba, że kolega robił z 30cm na 28 i 1,5m na 200 Jasne, tylko zerknij na te zdjęcia, ostrość stołu i portfela, na jednym ostre jedno a na drugim drugie. Ten portfel niech ma 5 -7 cm i myślę że o niewiele mniej się kolega testujący machnął z punktem na który ostrzył. Poza tym fotka z D90 jest z blizszej odległości a w tej skali to glebia robi sie coraz mniejsza. Dlatego wlasnie czasem kompakty sa lepsze do makro bo ta mala matryca powoduje ze GO jest wieksza dla zdjec malych przedmiotow z malej odleglosci. Edytowane 4 Stycznia 2013 przez Nizdęb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 GO jest zalezna od 4 glownych czynnikow: - ogniskowej- odleglosci obiektu od matrycy- wartosci przyslony- wielkosci matrycy I nie ma co nad tym deliberowac, pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 (edytowane) faktycznie jak się teraz przyjrzałem to skala kompozycji wskazuje na większą różnicę w odległości niż 1cm (który nadal podtrzymuje nie miałby takiego znaczenie dla GO jak na tych zdjęciach - zakładam stałość pozostałych parametrów) tylko to dla 5.6, to juz dość skręcony obiektyw i to jest dla mnie bardziej zastanawiające aczkolwiek faktycznie nie potrzebnie drążymy ten temat, jak kolega zrobi sobie testy z tablicą to będzie wiedział czy ma problem, a i tak niewiele ma to wspólnego z wyborem aparatu, oprócz tego, że lustro (a zwłaszcza pełna klatka) jest znacznie mniej litościwa dla błędów fotografującego i dlatego przestałem ludziom bez doświadczenia polecać lustrzanki, chyba, że widzę, że ktos ma naprawdę zacięcie to wtedy wprost odwrotnie, bo dają znacznie większe możliwości kombinacji i frajdy Edytowane 4 Stycznia 2013 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nizdęb Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 GO jest zalezna od 4 glownych czynnikow: - ogniskowej- odleglosci obiektu od matrycy- wartosci przyslony- wielkosci matrycy I nie ma co nad tym deliberowac, pozdro...i w tym przykladzie wlasnie rozna odleglosc powoduje roznice. Raz ze ostrzone na inny pynkt (inna odleglosc) a dwa to zdjecia robione z nieco innej odleglosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Ja jestem bez doswiadczenia i z lustra na automacie we wszystkich przypadkach wychodzi lepsze zdjęcie. A szczególnie w słabo oswietlonych pomieszczeniach. Tam przewaga jest miażdżąca.Fakt, że porównuję z compactami za kilkaset złotych. A lustro to min. 2000. I wielkie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 (edytowane) ja na co dzień focę z 5D MarkII z 24-105 f4 L ISnie zawsze jest to wygodne, a i skucha mi też się zdarzy i jestem w trakcie wyboru drugiego aparatu na ryby do plecaka czy jako drugi na plażę z dzieciakami i na razie mój typ to 2/3" - Fuji X10 (aczkolwiek żona optuje za X-F1 i patrząc jej oczami to się nie dziwię ) Edytowane 4 Stycznia 2013 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nizdęb Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Wielkość matrycy robi swoje. Robisz tylko na automacie? Zacznij robić na priorytecie czasu lub przyslony. To prawie jak automat za to panujesz nad "wyglądem" zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Czasem tylko jak ostrości nie może złapać to manualnie obiektyw ustawiam. Dla mnie wystarczy a przepaść jest i już. Może jak bym compact za 2 tysiące kupiłbym to by był lepszy. Ale nie chcę ryzykować. Tu zawsze jak sie wciągnę moge pokombinować z tym lub tamtym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 (edytowane) wielkość matrycy tak, ale w połączeniu z ujarzmianiem pikseli i jakością matrycy np. miałem 7D i bylem ze zdjęć mniej zadowolony niż ze starego 30D, bo z 50D i L-ką to już znacznie lepsze zdjęcia wychodziły (szumy) ps. a tak swoją drogą to trochę zadroszczę, że potrafisz focić na Automacie, wtedy życie jest znacznie prostsze , jak już wejdziesz w Manual to wrócić raczej się nie da Edytowane 4 Stycznia 2013 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi