Skocz do zawartości

RDZAWCE 2012

fish28

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym otwożyć nowy wątek bo widze że nie ma na forum.Co prawda to nie nasza rodzima ryba ale jest na forum kilka osób które chyba regularnie łowią te ryby tak jak ja :D

Na początek chciałbym zamieścić rdzawca złowionego na własnoręcznie ukręconego batsonika :D

.

Myśle że tych rybek pojawi się więcej w tym wątku.Zachęcam kolegów do zamieszczania fotek tych pięknych walecznych rybek :D

Pozdrawiam

fish28

post-2593-1348917228,9431_thumb.jpg

Chciałbym otwożyć nowy wątek bo widze że nie ma na forum.Co prawda to nie nasza rodzima ryba ale jest na forum kilka osób które chyba regularnie łowią te ryby tak jak ja :D

Na początek chciałbym zamieścić rdzawca złowionego na własnoręcznie ukręconego batsonika :D

.

Myśle że tych rybek pojawi się więcej w tym wątku.Zachęcam kolegów do zamieszczania fotek tych pięknych walecznych rybek :D

Pozdrawiam

fish28

Może wątek Ryby morskie?? Bo osobny dla rdzawców czy czarniaków to raczej szału nie będzie

Łojtam

Oszalałem chwilo na ich punkcie, po tym jak zlały mi dupsko kilkukrotnie. I to nie na zasadzie olania (choc tez tak bywało) co właśnie walecznością. Branie, zacięcie i ryba odjeżdża w krzory, po zabawie. A nie mówię to o rybach dużych, co o sztukach 50-60cm, które na 17lb kiju mówią szczałka i fruną gdzie chcą

Super ryby, waleczne i uzależniające :mellow:

Mimo wody ze szczupakami 50m od domu ciągle jednak knuję o pollockach i jak się sezon zacznie może o bassach?

Plan jest złowić je w tym roku na muchę

W zasadzie to w temacie chyba TPE wymiata, przynajmniej widziałem zdjecia na blogu z wieloma rybami

Fish, widzę ze używasz dozbrojki?

Co to za guma? Ładny kolor.

Trochę połowiłem rdzawców przez te wszystkie lata na Wyspie.

Największego złowiłem w październiku 2006 na Thrilla, miał 79 cm. To już była naprawdę niezła jazda, tym bardziej, że na żyłce 0.25.

3 kg pollack trochę daje popalić, ale jeśli mam wybór: rdzawce i bassy, zdecydowanie wolę łowić te drugie

post-46-1348917242,3718_thumb.jpg

Witam

Widze że jednak jest pare osób na forum co łowi rdzawce :D

Ryby te na kiju zachowują się dokładnie tak jak piszą koledzy wyżej.To znaczy są bardzw waleczne zwłaszcza takie 50+

Po braniu troche szaleją ale najbardziej pokazują swoją moc pod powierzchnią jak w mgnieniu oka zawracają i z całym impetem nurkują <_< Ten rdzawiec miał 68cm i na 17lb batsonie robił ze mną co chciał :huh: Miałem już troche większe ale i sprzęt był mocniejszy.Chciałem przetestować sobie tego batsona na norweskich fjordach ale widze że to był chyba kiepski pomysł :mellow:

Kuba mam na tą okazje dwa loomisy hs1021 i hs1025 :D Na pierwszego już troche ich pociągłem drugi jeszcze konkretnej rybki nie zaliczył.Ale to kwestia czasu :D

Pytałeś co to za gumy,są to Berkley Shad 11cm takie jak w tym linku

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=346596 msg_346596

@tpe

Też połowił bym basy ale u mnie raczej nie występują :(

Na dniach sprubuje przechytrzyć rdzawce uklejami RH.Myśle że powinny im zasmakować <_<

Kuba mam na tą okazje dwa loomisy hs1021 i hs1025 :D Na pierwszego już troche ich pociągłem drugi jeszcze konkretnej rybki nie zaliczył.Ale to kwestia czasu :D

@tpe

Na dniach sprubuje przechytrzyć rdzawce uklejami RH.Myśle że powinny im zasmakować <_<

RH działają bardzo dobrze, będziesz mile zaskoczony

Bassy pojawiają się już nawet w okolicach Oslo, więc masz szansę.

@tpe

Obawiam się że może im kolor nie odpowiadać.U mnie w Norwegii rybki biorą tylko na kolory stonowane,naturalne.Przynajmniej w mojej okolicy.Za kilka dni dam Wam znać jak się ukleja sprawdziła.Może jeszcze jakieś fotki konkretne zapodam.Chyba uda mi się odkupić mojego nikona co go sprzedałem za kołowrotek :mellow:

@tpe a skąd masz takie informacje odnośnie bassów.Powiem że bardzo chciałbym złowić bassa :D

@tpe

Obawiam się że może im kolor nie odpowiadać.U mnie w Norwegii rybki biorą tylko na kolory stonowane,naturalne.Przynajmniej w mojej okolicy.Za kilka dni dam Wam znać jak się ukleja sprawdziła.Może jeszcze jakieś fotki konkretne zapodam.Chyba uda mi się odkupić mojego nikona co go sprzedałem za kołowrotek :mellow:

@tpe a skąd masz takie informacje odnośnie bassów.Powiem że bardzo chciałbym złowić bassa :D

Stąd:

Na portalu Jerkbait zawsze liczę na sprawdzone wiadomości i stąd moje zdziwienie :mellow: .

Nie wiem, w jaki sposób do tej ryby przylgnął przydomek Bass ;) . Rzeczywiście podobieństwo istnieje jednak jest przypadkowe. W Niemczech nazywają morskim okoniem a my?

Może niech mu będzie Wojtek…tfu Labraks :lol:

Bass

Nie wiem co te rozważanie o bassach mają w wątku o rdzawcach ale niech będzie.

Ja już dawno mówiłem labraks! Ale brzmi to jak nożem po szkle. Znacznie przyjemniej użyć słowa bass. W języku angielskim ryba nazywa się european seabass lub jak wolą wędkarze european sea bass. (seabass, pisane razem, jest powrzechnie kojażone z sektorem gastronomicznym).

Kto powierzchownie choć zetknął się z nazewnictwem ryb i rozmaitymi lokalnymi nazwami wie jak może być to mylące oraz, że jedynie nazwa łacińska precyzyjnie wskazuje gatunek ryby.

Na zakończenie, w przypadku tej ryby, nazwa 'bass' dobrze oddaje jej status i znaczenie dla wędkarstwa.

No tak Tomaszku, niech mi jakiś okonia przechrzci po lokalnemu i będę miał komplet wiedzy :mellow: .

Labraks w Twoich uszach brzmi jak mówisz, a uszu tu tysiące . Gdybym pisał z południa Francji mówiłbym, że wybieram się na Loup, na północy, Bar będę łowić próbował :mellow: .

Dlaczego zatem, mam pozostać przy anglojęzycznym i błędnym nazewnictwie?

See Barsch, może, dlatego z niemiecka on Bass .

Ale racje masz, iż o Rdzawcach temat i morskim okoniom nic do tego :lol: .

Bardzo, ale to bardzo ostrożnie bym po tym lodzie stąpał, bo trzeszczy, a wieść niesie że złe piranie pływają pod nim :mellow:

W każdym razie - jaki sens silić się na bycie Miodkiem, skoro ryba w PL nie występuje? sand eel tez z węgorzem nie ma nic wspólnego. Jestem zwolennikiem uniwersalnych nazw, jasnych dla praktycznie każdego. Dlatego ciesze się że w osobnym wątku piszą o tarponach, nie o elopsokształtnych, o GT, nie o karanksach takich lub innych. Ta ogończa się zakradła, zmuszając do sprawdzenia cóż to za dziwadło Każdy, mający choć trochę chec i w razie wątpliwości sprawdzi sobie w necie, a jednoczesnie... oswoi sie z nazwami uzywanymi lokalnie. I nie będzie wymagał od gajda, pardon, przewodnika, zeby go na labraxy zabrał, bo może być konsternacja.

Z tego co wiem, to w sea bass chodzi raczej o tego bassa:

http://en.wikipedia.org/wiki/Striped_bass

European sea bass, u nas w Europie wystarczy sea bass. Tamtego raczej nazwali byśmy striper lub striped bass

http://fishbase.us/comnames/CommonNamesList.php?ID=63&Ge nusName=Dicentrarchus&SpeciesName=labrax&StockCode=7 3

Jak Kuba napisał, lód cienki No ale to daje ten przyjemny dreszczyk emocji <_<

Wszystko zależy co komu lepiej znane. Dla mnie ogończa zabrzmiało bardzo znajomo jak tylko sobie sprawdziłem jak to się zwie ten 'stingray'. Chyba efekt zamiłowania do filmów przyrodniczych, zwłaszcza o morzach, w czasach gdy byłem dzieciakiem.

Generalnie temat nazwenictwa ryb jest bardzo ciekawy i przyznam, że spędziłem nad nim sporo godzin. Trudno mi jednoznacznie określić po której 'stronie' jestem. Z jednej strony chcę wiedzieć że złowiłem karanksa i rachicę z drugiej w rozmowie z kolegą raczej będę mówił o cobii i jacku. Niektóre ryby wogóle nie mają polskiej nazwy. Kolejny poziom (level) to znalezienie dokładnej nazwy gdy występuje wiele odmian czy gatunków danej ryby. Przykładowo: http://wedkarskieprzygody.blogspot.com/2011/03/pompano.html

Jeszcze inny przykład gdy ryba występuje lokalnie pod kilkoma nazwami np: bull huss lub greaterspotted catshark i nawet zawodowcy z dziesięcioleciami doświadczenia, potrafią być zaskoczeni że jej prawidłowa nazwa to nursehound.

Na koniec dnia, i tak nic nie zastąpi starej dobrej łaciny.