Skocz do zawartości

Kij pod Klenia 2,75 VS 3,05 IRI

MaverikZagan

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar zakupić sobię Kongera pod klenia i jazia dokładnie model iri lucky do łowienia przewa?źnie na odrze czasem b?łbr i tutaj mam problem a wszystko to przez czytanie r?ł?źnych wypowiedzi cały czas miałem w myśli długość 3,05 na odre jak znalazł ale gdzieś spotkałem informacje ?źe idąć z długością w g?łrę przy tym kiju akcja robi się coraz bardziej kluchowata 2,45 2,75 3,05 ponoć jest kluchą czy ktoś kto łowi tymi kijami m?łgłby się wypowiedzieć :unsure:

Mam Lucky 275 i sobie go chwalę jedyną wadą jest to ?źe czasem potrafi szczytowa część wypaść ze spigotu nie wiem czy ta moja taka felerna , na klenia wędka musi być troszkę kluchowata i ta taka jest pracuje do samego dolnika dobrze amortyzując odjazdy ryby największe co mi sie trafiło to pajk ok 60cm na oderke śmiało mo?źna 305cm wziąć myślę ?źe w tej cenie nic lepszego nie znajdziesz :D

Miałem ten sam dylemat przy wyborze IRI 3,05 czy 2,75. W sklepie rzeczywiście ten 3,05 wydawał mi się strasznie kluchowaty więc wybrałem 2,75. Kupiłem go za coś w granicach 180zł i to były bardzo dobrze wydane pieniądze.

Ja łowie w Wiśle środkowej, gł?łwnie na kamienistych opaskach i potrzebowałem delikatnego kija do małych przynęt, pracującego pod sam dolnik na du?źą rzekę.

Kijek naprawdę daje radę, fajnie pracuje pod rybką i śmiało mo?źna nim holować nawet grube kluchy. Miałem na nim bolka pod 70cm na brombe w miejscu o dość silnym uciągu i dał radę.

Najlepiej pomacaj w sklepie te dwie długości i wybierz to co Ci bardziej podpasuje.

P.S Mi g?łrny skład nie wypada podczas rzut?łw, siedzi sztywno więc kolega Gofer2005 trafił po prostu na taki model. Miałem to samo w innym kijku.