Skocz do zawartości

Indykatory przy połowie na długą nimfę a Regulaminy

zeralda

Rekomendowane odpowiedzi

Olo, raczej czasem warunki wymuszają gdy musisz szybko i na krótkim do prowadzenia odcinku zatopić muchę, np krótki dołek za zwalonym drzewem, a podajesz muchę od dołu. Czasem króciutka rynna za głazem lub dziura w zielskach...

Ale typowy polski "flajfiszingowiec" w takiej sytuacji pakuje się po pachy do wody i jedzie z pod kija :D

Marianie i Tomku. Ze tak powiem jak ryba żeruje to moim zdaniem się podniesie do dobrze dobranej muchy. Jak mucha bedzie zła czy ryba fest wybredna to czy to bedzie lekka nimfa w pół wody czy ciężka turlana po dnie to jest duża szansa że i tak nie weźmie. Podobnie jak ktoś wyżej napisał nie wszystkie ryby i nie za wszelką cenę trzeba złowić. Tzn ja nie muszę złowić. Wiele razy wracalem o kiju i jakoś żyję z tym.

Czasem łowię jak to Taler napisał jak typowy polski flajfiszingowiec. Wtedy tylko gdy ryby slabo żerują i jest mało kontaktów. Wchodzę do wody (raczej najdalej po jajca, po pachy nie ryzykuję) i kilka razy przeciagnę krotką z pod kija dla spokoju sumienia. Przyznaje sie bez bicia. Choć przyjemnosci mi takie lowienie nie sprawia. Nie muszę być mega skuteczny, mogę sobie pozwolić łowić bardzo, bardzo przecietnie. Czegoś nie potrafić. Nie rozumieć. Mieć braki. Na szczęście mogę ????

• Like 4

Olo, celowo podałem w miare konkretne przykłady, bo wiele razy byłem świadkiem sytuacji, kiedy ryba zbierała własnie to co niósł nurt tuż przy dnie. Klasycznym własnie przykładem jest dołek poniżej leżacego w poprzek pnia, gdzie nurt wtłacza to co niesie pod spodem. Ryba potrafi się podnieśc w takim miejscu i do suchara, ale właściwą stołówkę ma na dole. Podobnie często przy przelewającym się wierzchem nurcie, który zaraz za pniem wybija dziurę, czasem długości dwu trzy metrów.

Czasem daje się podejść "na krótką", ale przy krystalicznie czystej wodzie w 90% przypadków kończy się to zaprzestaniem żerowania i schowaniem w jakiejś dziurze. Podanie na długiej lince pokazuje czasem co się w takich miejscach uwazanych za puste (bo przecież zobaczyłbym w polaroidach jak podszedłem) kryje i bywa dużym pozytywnym zaskoczeniem..

• Like 1

Ja tu tak tylko nieśmiało dodam, że w okręgu Kraków wszelakie piankowe/plastelinowe indykatory są zabronione, i to nie dlatego że są spławikami/kulami wodnymi/wskaźnikami brań. Wg. mojej korespondencji z okręgiem są one uznawane za... dodatkowe obciążenie zestawu. ;) Czyli na równi z demonizowanymi microringami... :D

Za to okręg Nowy Sącz bardzo profesjonalnie podszedł do regulaminu, widać że pisze to u nich ktoś z głową, wolno stosować i microringi i indykatory brań:

post-45621-0-45811800-1598179882_thumb.png

>>>http://www.lowisko.home.pl/pzwnsjomla/images/wz%C3%B3r_zezwolenia_na_stron%C4%99_2020.pdf

• Like 2

Martwy przepis/interpretacja albo niekompetencja osoby z którą korespondowałeś. Pewnie połowa muszkarzy w okręgu Kraków używa microringów...

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Info u źródła, czyli dyrektora oraz komendanta SSR.

Temat na przyszły rok, by zgłosić na walnych zebraniach kół poprawki do regulaminu. Gotowiec z NS jest.

• Like 1