nurek28 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Podczas dzisiejszej wyprawy silnik zgasł po tym jak fala lekko go zalała podczas holowania ryby.Minęło troche czasu i silnik udalo się uruchomić.Po kilku godzinach dobiliśmy do brzegu i zgasiliśmy silnik.Po jakimś czasie chcieliśmy odbić rozrusznik kręcił ale silnik nie chciał zapalić.Co może być przyczyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 no ogol silniki maja "labiryntowy" dolot powietrza - jak czacha byla zalozona to musiala byc spora fala albo zbieg okolicznosci - nieraz cofam pod fale i nieraz silnik oblalo - nigdy mi sie nic nie stalo. zdjac pokrywe i ew otworzyc airbox sprawdzic slady wody? moze elektryke (kable wn) trzeba osyuszyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 (edytowane) Myśle jak by kable byly zalane to niedało by rady wogóle odpalic.U mnie honde też fala zalała i nic się nie działo.Tak więc silnie byłem zdziwiony sytuacją Edytowane 18 Sierpnia 2020 przez nurek28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Nie chce mi się wierzyć w to że fala mogła zrobić takie cuda.... Mnie od przetwornika niejednokrotnie chlapała woda mocno po silniku i to dłuższą chwilę i nigdy nic się nie działo. Ludzie trzymają łódki na wodzie cały sezon i cuda pogodowe potrafią się wydarzyć , przychodzisz do takiego silnika i powinien odpalić od strzała.Wydaje mi się że to zbieg okoliczności i problem leży gdzie indziej. Chyba że w jakiś sposób zalałeś moduł, silnik zaciągnął wody filtrem... Z tym że to co piszę to w praktyce to trochę science fiction...Z jakiego roku ten silnik ,? Jeśli to nowy to złącze diagnostyczne powinno załatwić sprawę i pokazać błędy silnika. Obecnie silniki od około 10 HP mają podłączenie pod komputer. Odpalasz podpinasz sprawdzasz procedurą testową i pokazuje co jest nie tak... Generalnie jak jest problem z odpalaniem sprawdził bym masę na silniku, pompkę zasilającą ( czy widać że na wolnych obrotach podaje paliwo) , ostatnio zaobserwowałem również przypadki "rozpuszczonej membrany" w pompie paliwa która puszczała i trzeba było ją wymienić na nową.... Problemów może być wiele od kłopotów z cewką, układem zasilania paliwa po komputer.... Jedź do ASO jak ma gwarancję, a jak nie to do kogoś kto ma jakiekolwiek pojęcie.... Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 (edytowane) Silnik po gwarancji.A aso u siebie w mieście slabo widze jak ostatnio chciałem naprawić silnik to powiedzieli że teraz nie mają czasu.Pewnie chętniej sprzedali by mi nowy. Edytowane 18 Sierpnia 2020 przez nurek28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SlawekNikt Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 (edytowane) Nie mam pojęcia jak to się stało, że fala unieruchomiła silnik ..., teoretycznie to nie miało prawa się stać ... Ale osuszyłbym cały silnik i rozebrał oraz wyczyścił uklad paliwowy. Oczywiście na tyle na ile się da czy na ile potrafisz. Jakiś czas temu kolega się poślizgnął i silnik wyleciał mu z rąk wpadając do wody ... Nie utonął. Po wyciągnięciu zaterkotał by po chwili zgasnąć. Dopiero po konkretnym osuszeniu i rozebraniu oraz czyszczeniu gaźnika zaczął normalnie pracować i odpalać. Woda była wszędzie i to ona była przyczyną problemów. Edytowane 18 Sierpnia 2020 przez Sławek Nikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Kotory to rok ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
nurek28
Podczas dzisiejszej wyprawy silnik zgasł po tym jak fala lekko go zalała podczas holowania ryby.
Minęło troche czasu i silnik udalo się uruchomić.
Po kilku godzinach dobiliśmy do brzegu i zgasiliśmy silnik.
Po jakimś czasie chcieliśmy odbić rozrusznik kręcił ale silnik nie chciał zapalić.
Co może być przyczyna?
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi