Skocz do zawartości
  • 0

PROBLEM Z MERCURYM 20HP

nurek28

Pytanie

Podczas dzisiejszej wyprawy silnik zgasł po tym jak fala lekko go zalała podczas holowania ryby.

Minęło troche czasu i silnik udalo się uruchomić.

Po kilku godzinach dobiliśmy do brzegu i zgasiliśmy silnik.

Po jakimś czasie chcieliśmy odbić rozrusznik kręcił ale silnik nie chciał zapalić.

Co może być przyczyna?

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

no ogol silniki maja "labiryntowy" dolot powietrza - jak czacha byla zalozona to musiala byc spora fala albo zbieg okolicznosci - nieraz cofam pod fale i nieraz silnik oblalo - nigdy mi sie nic nie stalo. zdjac pokrywe i ew otworzyc airbox sprawdzic slady wody? moze elektryke (kable wn) trzeba osyuszyc?

• 0

Nie chce mi się wierzyć w to że fala mogła zrobić takie cuda....  Mnie od przetwornika niejednokrotnie chlapała woda mocno po silniku i to  dłuższą chwilę i nigdy nic się nie działo.  Ludzie trzymają łódki na wodzie cały sezon i cuda pogodowe potrafią się wydarzyć , przychodzisz do takiego silnika i powinien odpalić od strzała.Wydaje mi się że to zbieg okoliczności i problem leży gdzie indziej.

Chyba że w jakiś sposób zalałeś moduł, silnik zaciągnął wody filtrem... Z tym że to co piszę to w praktyce to trochę science fiction...

Z jakiego roku ten silnik ,?  Jeśli to nowy to złącze diagnostyczne powinno załatwić sprawę i pokazać błędy silnika. Obecnie silniki od około 10 HP mają podłączenie pod komputer. Odpalasz podpinasz sprawdzasz procedurą testową i pokazuje co jest nie tak...

Generalnie jak jest problem z odpalaniem sprawdził bym masę na silniku, pompkę zasilającą ( czy widać że na wolnych obrotach podaje paliwo) , ostatnio zaobserwowałem również przypadki "rozpuszczonej membrany" w pompie paliwa która puszczała i trzeba było ją wymienić na nową.... Problemów może być wiele od kłopotów z cewką, układem zasilania paliwa po komputer.... 

Jedź do ASO jak ma gwarancję, a jak nie to do kogoś kto ma jakiekolwiek pojęcie....

Powodzenia.

• 0

Nie mam pojęcia jak to się stało, że fala unieruchomiła silnik ..., teoretycznie to nie miało prawa się stać ... Ale osuszyłbym cały silnik i rozebrał oraz wyczyścił uklad paliwowy. Oczywiście na tyle na ile się da czy na ile potrafisz. Jakiś czas temu kolega się poślizgnął i silnik wyleciał mu z rąk wpadając do wody ... Nie utonął. Po wyciągnięciu zaterkotał by po chwili zgasnąć. Dopiero po konkretnym osuszeniu i rozebraniu oraz czyszczeniu gaźnika zaczął normalnie pracować i odpalać. Woda była wszędzie i to ona była przyczyną problemów.

Edytowane przez Sławek Nikt