Skocz do zawartości

Daiwa Saltiga Game 3500 vs Daiwa Certate 3500 HD porównanie

burzum666

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie, cholera, na przemian deszczyk, burza, słońce i cholera wie co, to z planowanych rybek zrezygnowałem i tak sobie czytuję to i owo, tu i tam... Pan Arek szukał szpulki do gamówki, ktoś tam już pare razy pytał czy ewentualnie i od czego by pasowała, no to:

pasują szpulki od zwykłych turnamentów iA i C ( a jak kto umi albo ma możliwość, to przerobi i od emblemowatych 3000/3500).

Do szpulek od tureckich 3000 trzeba mieć tylko pokręcajkę ale do 3500 już pasuje ta od Saltigi i nie trzeba kombinować.. :mellow:

post-1991-1348917030,2443_thumb.jpg

post-1991-1348917030,308_thumb.jpg

Jozi- najważniejsze, że ta sieczkarnia dobrze sandacze młóci :lol:(ok 100 w czerwiec-listopad)

- maślana pracę innych <_< kreciołków - szczególnie tych wypełniających domowe gabloty wystawowe :mellow: pewnie można zachować w maślanym stanie do końca ich dni :lol: wprawiając je w ruch głównie w zaciszu pokoju a przy tym kumpli wprawiając w stan conajmniej zazdrości...- to oczywiście tylko kropla jadu, wiem, że są lepsze kręciołki od moich, ale ja te swoje lubie i nie zawiodły mnie-jeszcze, a poza tym często mam taka powracajacą myśl pomimo tego ze łowię dobrze tzn skutecznie w prawie wszystkich warunkach jakie dają rzeki :unsure:

OBYŚMY TYLKO TAK DOBRZE ŁOWILI -JAKI MAMY DOBRY SPRZĘT Embarassed

Najgorszą bo najgłośniejszą sieczkarnią jaka w domu wielu wedkarzy funkcjonuje jest zwykle żona lub teściowa która w dowolnych konstelacjach młóci te same słowa znowu na ryby???!!! :lol: :lol: :lol:

Zorro dziękuję Ci jeszcze raz za pomoc,- szpulke nr-4 :mellow: do saltigi kupiłem na wyprzedaży za 70E :D

Teraz szukam tylko tych co mi na priv podrzuciłeś. A i proszę jeśli możesz nie pisz mi per pan bo my raczej w podobnym wieku jesteśmy :lol:

Arku nie zrozum mnie źle, mówię o tym, że to błąd jak kołowrotek ma 5 lat gwarancji i nie jest rozbierany bo jest na gwarancji.Po dobrych orkach przez 5 lat z braku wymiany smaru, kasowania luzów robi się sieczkarnia.O to mi chodzi, że firmy dają te 5lat często po to aby do nich nie zaglądać, a mało kto wysyła do autoryzowanego serwisu w czasie owych 5 lat używania.

Arku nie zrozum mnie źle, mówię o tym, że to błąd jak kołowrotek ma 5 lat gwarancji i nie jest rozbierany bo jest na gwarancji.Po dobrych orkach przez 5 lat z braku wymiany smaru, kasowania luzów robi się sieczkarnia.

A co mieliby powiedzieć nieszczęśliwcy, posiadający maszynę z gwarancją na 15 czy 25 lat, nie mówiąc już o longlife warranty.. :unsure: :lol:

Arku nie zrozum mnie źle, mówię o tym, że to błąd jak kołowrotek ma 5 lat gwarancji i nie jest rozbierany bo jest na gwarancji.Po dobrych orkach przez 5 lat z braku wymiany smaru, kasowania luzów robi się sieczkarnia.

A co mieliby powiedzieć nieszczęśliwcy, posiadający maszynę z gwarancją na 15 czy 25 lat, nie mówiąc już o longlife warranty.. :unsure: :lol:

Nieśmiertelność po wsze czasy :lol: :lol: .

Powiem tak zależy jakiemu :)mam twin powera sw 4000 na suma napewno za mały ja używam pod szczupaka. Sumowy to wielkość myślę 6000, bardzo dobry kołowrotek , lecz na suma to myślę że saltiga lepiej się nada. Jak poszperasz w internecie i popatrzysz jak japończycy łowią tp sw w morzu to ma się wrażenie ,że rybki pływające w naszych wodach to płotki :lol: nie mniej jednak kołowrotek napewno zaliczany do czołówki.Pozdrawiam

Wydaje mi się, że Saltiga Game 3500 powinna dać radę, choc osobiście na sumy używam Saltigi 4000 ze względu na pojemniejszą szpulę i to jest moim zdaniem jedyna przesłanka do tego. Gamówka mieści tylko 137m PS 30LB więc wszystko zależy od miejsca w którym łowisz i od tego czy masz możliwość popłyniecia za dużą rybą,-jeśli masz ponton lub łodkę to możesz brać w ciemno, jeśli łowisz z brzegu to może trzeba sie zastanowić nad wiekszą pojemnością szpuli, podobnie bedzie gdy wolisz grubszą plecionkę (ja grubszej nie używam, bo PS nieco zaniża wytrzymałość plecionki i ta 30lb w praktyce ma pod 40lb)

Z drugiej strony jak zapniesz prawdziwego byka z brzegu i wyjedzie Ci 130m to są już male szanse że wyciągniesz rybę...

Tak więc, wszystko to sprawa praktyki :lol: potem dochodzą te wszsytkie normalne problemy typu jak za mocny zestaw,- młynek i kij, to pozostałe elementy trzeszczą :lol:(przynęta,agrafka,kotwice :lol: ) i niestety sam musisz znaleźć złoty srodek dla siebie.

Wracając do meritum pytania, mechanicznie Saltiga Game 3500 da radę.

O widzisz Pan! To co Zorro napisał to jest pewnie optimum :D a to co zostanie w portfelu z kasy na krecioł,- to będzie na następną wyprawę albo dwie :lol:

Sumowy kołowrotek chocby najpiękniejszy zawsze po jakimś czasie będzie wygladał- nie sklepowo...taki już jego los :lol:

Wagowo nie trzeba się przejmować, ważniejsze by zestaw byl w miarę poprawnie wyważony.

Zawsze na początku sezonu sumowego jak biore kij z kołowrotkiem do łapy i mam swiadomość że to ok 800g razem waży,- to nękają mnie myśli że zabrnąłem w jakiś ślepy zaułek wedkarstwa :huh: ale po pierwszym sumku wszystko to mija :D

Zawsze na początku sezonu sumowego jak biore kij z kołowrotkiem do łapy i mam swiadomość że to ok 800g razem waży,- to nękają mnie myśli że zabrnąłem w jakiś ślepy zaułek wedkarstwa :huh:

Eeeeee... To normalna droga samuraja.. :mellow:

W ślepy zaułek, to wpadają radykalni odchudzacze zestawów - 500 gramów do kupy, a może da radę 400, a najlepiej to jakby skomponować zestaw żeby samo fruwało jak balon... :unsure:

• 3 tygodnie później...

Jeszcze odświeżenie tematu do kolegi Rheinangler : napisałeś wcześniej ,że przesmarowywałeś daiwę certate 2500 , czy w tym modelu trzeba oznaczać położenie koła zębatego ????? tak pytam , żeby biedy nie narobić :unsure: Smarowałem kiedyś team daiwe 2508 ,ale nie chodziła tak gładko .Pozdrawiam

Ja nie oznaczałem połozenia kól wzgledem siebie ani wzgledem czegokolwiek. Ale zapytaj lepiej kogoś kto bardziej jest w temacie. Mnie tam nie przeszkadzają tzw: szumy, ząbkowania itp. Wolę jak woda szumi a ryby ząbkują :lol:

Co do kręciołka wystarcza mi, że wiem co w środku, wiem, że wytrzymuje (bo od 15 lat intensywnego łowienia tylko Daiwa) no i poprostu mam zaufanie. Skupiam sie tylko i wyłącznie na sprzęcie przed zakupem, potem już nie, potem ma służyć aż padnie, jak swierzo zakupiony Gladiator :lol: . ma dostać oczywiście wszystko to co powinien np: nowy smar i oliwkę gdzie trzeba ale to wszystko :unsure: może to nie tak powinno wygladać ale tak mam i już...

Jeszcze odświeżenie tematu do kolegi Rheinangler : napisałeś wcześniej ,że przesmarowywałeś daiwę certate 2500 , czy w tym modelu trzeba oznaczać położenie koła zębatego ????? tak pytam , żeby biedy nie narobić :unsure: Smarowałem kiedyś team daiwe 2508 ,ale nie chodziła tak gładko .Pozdrawiam

Infinity_Q to podobno uboższa siostra Ceraty. Nie wchodząc w filozoficzne niuanse mogę powiedzieć jedno. Ząbkowała, ząbkuje i... chyba już tak zostanie.

Smaruję .... czasem gdy mi się zachce i po kilkudniowych łowach w Bałtyku. Pozycji ząbków nie zaznaczam. Może z lenistwa?

Sądzę jednak (to moja teoria), że takie precyzyjne pozycjonowanie zębatek nie ma najmniejszego znaczenia.

Na jakość nie narzekam. Kręcę ok. 5 lat. Traktuję młynek bardzo uniwersalnie i patrząc na jej bebechy myślę, że pokręci drugie tyle bez większych ceregieli. No chyba, że dopadnie ją jakieś zapiaszczenie (od piasku).