Skocz do zawartości

Daiwa Saltiga Game 3500 vs Daiwa Certate 3500 HD porównanie

burzum666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Waldek, cały czas(nie koniecznie) zastanawiam się dlaczego Infinity Q to uboższa siostra Certate? Kiedyś zgubiłem w Infinity plastikową tulejkę, przełożyłem z Certatki i była identyczna. Podobnie jak i inne elementy środka łożyska, przekładnia.

Ale do tematu. Kiedyś w Wędkarski Świecie, w dziale tech. pisali, że przy okazji każdej konserwacji kołowrotka, należy koło przekładni ustawić w innym położeniu w stosunku do piniona. Ma to ponoć powodować równomierne zużycie przekładni. I jak to się ma do zaznaczania zębów :wacko:

PS

Waldek, w dalszym ciągu reguluję pracę mechanizmów w Infinity Q poprzez ułożenie 2 małych podkładek, między korpusem a pokrywką.

Raz bliżej stopki, raz w po przeciwnej stronie. I to działa.

Pozdrawiam

to co piszesz stella o poradzie udzielonej w WŚ ma logiczny sens,- jednak wydaje mi się, że chwilowe zwiekszone ociażenia mechanizmów wywołujących jego mechaniczne zużycie rozkładają sie bardzo nierównomiernie i trudno mi sobie wyobrazić przekadnię która w jednym miejscu bardziej sie zużywa, na tyle wyrażnie by bylo to widać i czuć, chyba że materiał ma jakieś wady np: któraś z przekładni jest miększa na kilku zebach niż na pozostałych, co jest poważną wadą i z czasem prowadzi do zniszczenia mechanizmu.

Mogę sie oczywiście mylić bo moja techniczna wiedza ma zapewne wiele niedostatków a przesmarowanie kilku kolowrotkow nie jest żadnym doswiadczeniem. Może być to też wynik mojej malej wyobraźni :D Chętnie poznał bym opinię bardziej doświadczonych mechaników od kołowrotkow w tej sprawie.

miałem kilku kolegów, którzy łowili razem ze mną chińską sieczką nie najwyższych lotów tzn tym kręciołka było daleeeeko np do Zauberka i wiem jak wygladaly ich mechanizmy bo im je smarowałem... Nie było na nich jakiegoś punktowego zuzycia mimo że były używane pod koguta i do ciężkiej gumy a nawet na zimowe trocie w rzece... Ich zużycie polegało na ogólnych coraz większych luzach i jakichś tam awariach łozysk itp

Kolego stella - możesz coś bliżej podpowiedzieć o usuwaniu luzów na przekładni , te podkładeczki to dokładnie w zależności nie wiem czy dobrze zrozumiałem na osi koła zębatego , między łożyskiem a pokrywą korpusu?? Co do luzów na osi pinion to zarówno w daiwach i shimaniakach występuje , w miarę jak nasmarowane i smar gęsty to tak nie odczuwalne , jednak w miarę obciążania przekładni smar ulega rozrzedzeniu i luz się pojawia - tak mi się wydaje :unsure: Nie ma chyba kołowrotka idealnie spasowanego bez minimalnych luzów !!!! Poza tym Panowie to chyba przesada , to biżuteria czy młynki do po połowu ??? ;)

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=22868&am p;am p;am p;start=0& str 3, 4

Pisałem o 2 podkładeczkach, które znajdują się pomiędzy stopką korpusu a jej boczkiem. W zależności, gdzie się je umieści, przekładnia - kołowrotek - inaczej chodzi. Nie są to luzy. Nie wiadomo dlaczego tak jest, ale przy kolejnych konserwacjach, wkładam je w innym miejscu :wacko:

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...

W czsie ostatniej wizyty w kraju ze zdziwieniem zauwazyłe w jednym ze sklepów nieprodukowaną juz Saltigę Game 3500.

Pisze o tym w wątku, bo może ktoś chciałby jeszcze nabyć ten unikat solidności. Kręcioł był w sklepie wedkarskim K.Samola w Gliwicach przy ul.Rybnickiej

• 2 miesiące temu...
  • 6 miesięcy temu...

Natknąłem się gdzieś w necie na zdjęcie Ceraty 2500 HC ze szpulką z Exista Branzino 2500 i na dodatek z jakąś kosmiczną korbą w stylu Mordehajowskim i naszlo mnie pytanie.

Czy szpula z Morethana Branzino 3000 będzie pasować do Certate HC 3000?

Łukasz i Waldek,- dziękuję bardzo, to bardzo dobra dla mnie odpowiedź i teraz tylko poszukać muszę nowej Ceraty HC 3000 ;)

bardzo optycznie spodobała mi się w Megabassowej skórze ale oprócz optycznych walorów jeszcze o niej nic nie wiem.... ale to w innym wątku ;) żeby w tym nie śmiecić.