stella Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 Witam. Waldek, cały czas(nie koniecznie) zastanawiam się dlaczego Infinity Q to uboższa siostra Certate? Kiedyś zgubiłem w Infinity plastikową tulejkę, przełożyłem z Certatki i była identyczna. Podobnie jak i inne elementy środka łożyska, przekładnia. Ale do tematu. Kiedyś w Wędkarski Świecie, w dziale tech. pisali, że przy okazji każdej konserwacji kołowrotka, należy koło przekładni ustawić w innym położeniu w stosunku do piniona. Ma to ponoć powodować równomierne zużycie przekładni. I jak to się ma do zaznaczania zębów PS Waldek, w dalszym ciągu reguluję pracę mechanizmów w Infinity Q poprzez ułożenie 2 małych podkładek, między korpusem a pokrywką.Raz bliżej stopki, raz w po przeciwnej stronie. I to działa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 to co piszesz stella o poradzie udzielonej w WŚ ma logiczny sens,- jednak wydaje mi się, że chwilowe zwiekszone ociażenia mechanizmów wywołujących jego mechaniczne zużycie rozkładają sie bardzo nierównomiernie i trudno mi sobie wyobrazić przekadnię która w jednym miejscu bardziej sie zużywa, na tyle wyrażnie by bylo to widać i czuć, chyba że materiał ma jakieś wady np: któraś z przekładni jest miększa na kilku zebach niż na pozostałych, co jest poważną wadą i z czasem prowadzi do zniszczenia mechanizmu. Mogę sie oczywiście mylić bo moja techniczna wiedza ma zapewne wiele niedostatków a przesmarowanie kilku kolowrotkow nie jest żadnym doswiadczeniem. Może być to też wynik mojej malej wyobraźni Chętnie poznał bym opinię bardziej doświadczonych mechaników od kołowrotkow w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stella Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 Może chodzi im (WŚ), że zużycie miejscowe przekładni powstaje poprzez m in. energiczne wyszarpywanie przynęt z zaczepów, bądź podbijanie ciężkich główek z dna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 tak to też rozumiem, wątpliwość moja dotyczy tego, czy aby na pewno trafia ten moment zawsze w ten sam punkt przekładni? Raczej nie - a musiało by tak być żeby ta teza była prawdziwa... Ale może coś żle pojmuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stella Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 ...chyba dobrze to pojmujemy Chociaż, przy dzisiejszych spasowaniach mechanizmów, byle co im nie straszne. Popatrz co Waldek-Popper pisze o swoim Infinity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 czytałem to już wcześniej, i zgadzam sie z tymi obserwacjami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 miałem kilku kolegów, którzy łowili razem ze mną chińską sieczką nie najwyższych lotów tzn tym kręciołka było daleeeeko np do Zauberka i wiem jak wygladaly ich mechanizmy bo im je smarowałem... Nie było na nich jakiegoś punktowego zuzycia mimo że były używane pod koguta i do ciężkiej gumy a nawet na zimowe trocie w rzece... Ich zużycie polegało na ogólnych coraz większych luzach i jakichś tam awariach łozysk itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszch Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 Kolego stella - możesz coś bliżej podpowiedzieć o usuwaniu luzów na przekładni , te podkładeczki to dokładnie w zależności nie wiem czy dobrze zrozumiałem na osi koła zębatego , między łożyskiem a pokrywą korpusu?? Co do luzów na osi pinion to zarówno w daiwach i shimaniakach występuje , w miarę jak nasmarowane i smar gęsty to tak nie odczuwalne , jednak w miarę obciążania przekładni smar ulega rozrzedzeniu i luz się pojawia - tak mi się wydaje Nie ma chyba kołowrotka idealnie spasowanego bez minimalnych luzów !!!! Poza tym Panowie to chyba przesada , to biżuteria czy młynki do po połowu ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stella Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=22868&am p;am p;am p;start=0& str 3, 4 Pisałem o 2 podkładeczkach, które znajdują się pomiędzy stopką korpusu a jej boczkiem. W zależności, gdzie się je umieści, przekładnia - kołowrotek - inaczej chodzi. Nie są to luzy. Nie wiadomo dlaczego tak jest, ale przy kolejnych konserwacjach, wkładam je w innym miejscu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszch Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 Ok .widzę ,że to już wyższa szkoła jazdy Wniosek jeden po każdym sezonie serwis .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stella Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 Trochę TU ,, posiedzisz ,, to się przekonasz, że kołowrotki to jak najprawdziwsza biżuteria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 Wniosek jeden po każdym sezonie serwisNiezależnie od marki, klasy maszyny, luzów i podkładek, to jest to najsłuszniejszy ze słusznych wniosków.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 Wniosek jeden po każdym sezonie serwisNiezależnie od marki, klasy maszyny, luzów i podkładek, to jest to najsłuszniejszy ze słusznych wniosków.. Dla użytkowników to jak najbardziej słuszny wniosek ale dla producentów to raczej nie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 W czsie ostatniej wizyty w kraju ze zdziwieniem zauwazyłe w jednym ze sklepów nieprodukowaną juz Saltigę Game 3500. Pisze o tym w wątku, bo może ktoś chciałby jeszcze nabyć ten unikat solidności. Kręcioł był w sklepie wedkarskim K.Samola w Gliwicach przy ul.Rybnickiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszch Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 a za wiele ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 nie pamiętam już teraz ale znajdź w necie sklep i zadzwoń.Właścicielem jest Krzysiek Samol, dość znany spławikowiec i poza tym miły i konkretny gość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 http://www.teamsamol.pl/webpage/kontakt.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszch Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 w sklepie internetowym nie ma gamówki , może w sklepie stacjonarnym ma . Jak na koniec roku będzie nadmiar gotówki , sie zobaczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 tel do sklepu to (32) 23008526,- ja bym się nie ociągał z zadzwonieniem gdyż tego modelu juz nie robią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszch Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Widzę że kolega trzyma rękę na pulsie ale dzięki temu można jeszcze namierzyć takie rodzynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 jest pytanie,- jest odpowiedź proste i działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Natknąłem się gdzieś w necie na zdjęcie Ceraty 2500 HC ze szpulką z Exista Branzino 2500 i na dodatek z jakąś kosmiczną korbą w stylu Mordehajowskim i naszlo mnie pytanie.Czy szpula z Morethana Branzino 3000 będzie pasować do Certate HC 3000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 (edytowane) Czy szpula z Morethana Branzino 3000 będzie pasować do Certate HC 3000?Oczywiście (sprawdzone). Edytowane 9 Marca 2013 przez chub norris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Arek, od Infinity też pasuje, więc chyba od wszystkich Real Four jest podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Łukasz i Waldek,- dziękuję bardzo, to bardzo dobra dla mnie odpowiedź i teraz tylko poszukać muszę nowej Ceraty HC 3000 bardzo optycznie spodobała mi się w Megabassowej skórze ale oprócz optycznych walorów jeszcze o niej nic nie wiem.... ale to w innym wątku żeby w tym nie śmiecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi